Politikk

MDG-Hansson: Hatten av for Venstre og KrF

– Jeg sier: Hatten av for Venstre og KrF som har stått løpet ut og har fått flyttet på mye i statsbudsjettet, det sier MDGs Rasmus Hansson.

Rasmus Hansson, MDG.
 • Sveinung Berg Bentzrød
  Sveinung Berg Bentzrød
  Journalist

Slik kommenterer MDG-lederen budsjettet:

– Jeg sier: Hatten av for Venstre og KrF som har stått løpet ut og, ser det ut til, har fått flyttet på mye i statsbudsjettet.

– Men den viktigste målestokken for hvor grønt budsjettet er, er hvor mye de kutter i klimautslipp i 2017. Behovet er 800.000 tonn, sier Hansson.

Ifølge det som er kjent fra budsjettenigheten er potensialet for kutt i 2017 662.500 tonn CO₂-ekvivalenter. I det opprinnelige budsjettet ble kuttet anslått til 200.000.

 • Slik kommenterer partilederne i samarbeidspartiene den nye budsjettavtalen.

– Statsminister Erna Solberg sier at man vil nå utslippskuttene frem mot 2030?

– Det har hun sagt mange ganger. Men hvis de har flyttet på så mye penger får vi håpe at det er mye i favør av miljøet. Men vi i MDG sier som før, vi må få utslippstallene på bordet. De må vise hvordan dette blir bedre for norsk natur, og hvordan det flytter innsats fra olje til å fremme grønne arbeidsplasser. Og hvordan det blir lettere for vanlige mennesker å gjøre miljøvennlige valg.

– Men hvis bilpakken er beholdt slik den var, betyr enigheten at man har gitt fra seg det aller viktigste virkemiddelet for å redusere utslipp der det trengs mest, nemlig i biltrafikken, sier Hansson.

SVs Lysbakken: Burde ikke reddet Regjeringen

– Det er uforståelig at Venstre og KrF velger å redde Frp enda en gang. Denne avtalen står ikke i stil med de store ordene Venstre har brukt de siste ukene. Avtalen gir enkelte gode miljøtiltak, men den innebærer ikke det taktskiftet som trengs for virkelig å få utslippene ned. Avtalen gir ikke trygghet for at trenden med økte utslipp vil snu, sier SV-leder Audun Lysbakken.

- KrF og Venstre har gjort en forbausende dårlig jobb

– Lysbakken, ser du noe positivt med avtalen?

– Det er en del positive ting på avgiftssiden, på miljø og på penger til skole. Men hovedbildet er at dette likevel ikke er et klimabudsjett som de lovet. KrF og Venstre har gjort en forbausende dårlig jobb med å rette opp de usosiale sidene ved budsjettet. Det rammer mange syke og svake, mens den økonomiske eliten beholder de store fordelene, sier Lysbakken.

Støre: - Norge er ikke tjent med regjeringskrise nå

– Først og fremst er det viktig at landet får et statsbudsjett, på overtid etter brutte frister. Norge er ikke tjent med en regjeringskrise nå, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre i en e-post til Aftenposten.

– Det er bra at budsjettavtalen har dratt statsbudsjettet i riktig retning på flere områder, blant annet satsing på tidlig innsats i skolen, mer til jernbane og nye satsinger innen klima. Forhandlingspartene har åpenbart latt seg inspirere av mange forslag i Arbeiderpartiets alternative budsjett.

– Vi er skuffet over at forliket bærer preg av å ikke ta på alvor den rekordhøye ledigheten. Dessverre ser det ut som regjeringen aksepterer at ledigheten biter seg fast. Vi ser også at regjeringens skjeve fordelingsprofil videreføres. Dette er fortsatt et budsjett for større forskjeller, sier Støre.

Zero halvfornøyd

– Miljøstiftelsen ZERO mener det er riktig av Venstre og KrF å inngå denne avtalen og utnytte det handlingsrommet som dagens politiske konstellasjon muliggjør. Forbedringene er betydelige, så det ville vært dumt å vende ryggen til dette, sier Marius Holm, leder i ZERO i en pressemelding.

– Samtidig gir ikke budsjettet den farten klimaet trenger, og Venstre og KrF bør tenke nøye gjennom om de ønsker flere slike runder med Høyre og Frp i fremtiden.

– Vi har ikke fått det grønne skatteskiftet som regjeringen lovet i forrige statsbudsjett, og selv om avtalen er en betydelig forbedring i forhold til det opprinnelige forslaget på mange områder, så mangler noen av de vesentlige grepene som er nødvendig for å oppnå de kuttene Stortinget har vedtatt vi skal gjøre de neste årene, sier Holm.

– Langt fra å innfri klimaforlikets mål

– Budsjettenigheten reduserer utslippene noe mer enn det opprinnelige budsjettet til Høyre og FrP. Likevel er det langt fra å innfri klimaforlikets mål for utslippskutt innen 2020, og målene fra Parisavtalen, sier Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet.

– Dette budsjettet viser hvor vanskelig det er når et parti som ikke tror på klimaendringene er de som styrer finansdepartementet. Nok en gang har Høyre og Frp tvunget Venstre og KrF med på et budsjett som ikke leverer på klima, sier Lundberg.

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uka gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

 1. Statsbudsjettet 2017
 2. Rasmus Hansson
 3. Miljøpartiet De Grønne (MDG)
 4. CO2
 5. Politikk