Politikk

KrF vil ikke drive valgkamp med Frp

Statsminister Erna Solberg (H) tar avstand fra Sylvi Listhaugs (Frp) retorikk etter en opphetet radiodebatt mellom Frp-statsråden og Knut Arild Hareide. Nå ønsker ikke KrF å delta på felles borgerlige valgkamparrangementer med Frp.

Venstre-leder Trine Skei Grande (f.v.), statsminister Erna Solberg, finansminister og FrP-leder Siv Jensen og KrF-leder Knut Arild Hareide under en pressekonferanse i fjor om statsbudsjettet.
 • Caroline Ørvik
 • Hanne Christiansen
  Korrespondent i Midtøsten

Det gikk hett for seg da KrF-leder Knut Arild Hareide og innvandringsminister Sylvi Listhaug møttes til debatt om norske verdier i politisk kvarter onsdag morgen.

Listhaug beskyldte Hareide for å være for feig til å konfrontere mennesker med ekstreme holdninger.

– Hareide og andre politikere sleiker imamer oppetter ryggen, i stedet for å konfrontere folk med ekstreme holdninger. Det synes jeg man skal slutte med, sa Listhaug.

I kjølvannet av debatten er flere Krf-profiler mer kritiske til Frp-samarbeid.

Nå irettesetter statsminister Erna Solberg sin egen statsråd, overfor NRK:

– Det ble sagt ting som ikke hører hjemme i en norsk valgkamp og som ikke tilhører den typen retorikk som vi bør ha i forhold til hverandre. Særlig ikke mellom to partier som samarbeider.

Les også

KrF og Frp kjemper om de kristne velgerne, Listhaug med åpenbar kristenflørt.

KrF vil ikke drive valgkamp med de andre borgerlige partiene

Forrige valgkamp samarbeidet KrF med de andre borgerlige partiene. KrF ønsker ikke å delta på et slikt samarbeid i år, melder VG.

– Vi fører en valgkamp der vi har én oppgave – å løfte frem KrFs politikk. Vi ønsker en Sentrum-Høyre-regjering. I lys av partiets samarbeidsvedtak har vi derfor ikke sett det naturlig med felles markeringer mellom de fire partilederne i valgkampen, sier kommunikasjonsrådgiver Dag Fedøy (KrF) til avisen.

Hareide: – Ikke naturlig med samarbeid

Krf-lederen mener det ikke er dramatikk i avgjørelsen.

– Samarbeidspartiene har fått til mye i denne perioden og har markert det en rekke ganger med fellesopptredener. Nå går KrF til valg på en ny regjering, da er det jo heller ikke naturlig at vi skal drive valgkamp sammen med Frp. Dette informerte jeg Erna om for lenge siden, sier Hareide.

Erna Solberg publiserte torsdag kveld skjermdumper av en SMS-korrespondanse med Knut Arild Hareide, der de to partillederne tilsynelatende virker å være enige om at saken er overdramatisert.

Kilder i KrF opplyser at vedtaket ble fattet av sentralstyret i mai, og ikke har noe med onsdagens opphetede debatt mellom Hareide og Listhaug å gjøre. Siden forsommeren har det har også vært kjent for sentralt plasserte kilder i Venstre at KrF ikke ønsker slike fellesutspill.

Hareide legger til at forskjellen mellom Frp og KrF er blitt synliggjort denne uken, og mener det viser god lederskap at Solberg irettesetter Listhaug.

– Vi trenger en debatt der vi behandler hverandre med verdighet. Både jeg, Solberg, Støre, Listhaug og flere andre sentrale politikere har vært tydelige på å ta avstand til ekstrem islam. Listhaug forsøker å tegne et bilde av at hun står alene om dette, men det er ikke riktig, sier han.

– Ikke slik at alle eller ingen må med

Stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V) sier til Aftenposten at de fire partiene har samarbeidet godt denne perioden.

– Nøyaktig hva Venstre stiller opp på, må nesten partiledelsen bestemme. Det skal ikke jeg mene for mye på. Men vi går til valg på å få til et samarbeid mellom de fire partiene på et vis. Jeg ser ikke noe galt med å vise at vi gjerne samarbeider videre i neste periode, sier han.

Stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V) .

Også uten KrF?

– Det er det vanskelig å svare på. Men vi har vært med på utspill bare med Høyre, og det har Hareide også gjort. Det er ikke slik at alle eller ingen må med.

– Dere kan altså gjerne stille opp med bare Grande, Solberg og Jensen?

– Venstre-ledelsen får bestemme hvem de stiller opp med til enhver tid. Vi går til valg for et samarbeid på borgerlig side, og må gjerne stille opp sammen om man har felles politikk.

Venstres nestleder Ola Elvestuen, sier til NTB at det er innholdet og politikken som avgjør hva de stiller opp på.

– KrF må få ta sine avgjørelser om slike ting, på lik linje med at vi tar våre avgjørelser. Politikk handler om å samarbeide for å skaffe flertall for våre løsninger og vår politikk.

Frp: – Ikke kjent

Ifølge NRK kjente ikke Frp til at KrF hadde sagt nei til fellesopptredener.

– KrF har inntatt en litt «vent-og-se»-holdning. Det er helt uproblematisk, men fra vår side er vi opptatt av å vise hva vi har fått til sammen, sier parlamentarisk leder i Frp Harald Tom Nesvik til NRK.

Under debatten kastet de to politikerne beskyldninger mot hverandre. Hareide hevdet Listhaug og Fremskrittspartiet sier de står for en ting, men har en politikk som vitner om noe helt annet i konkrete, politiske spørsmål, som ytringsfrihet, bistandspolitikk og nestekjærlighet.

 • Forfatter: Listhaug ble nesten kastet av sine egne.

Statsministeren gikk tidligere i sommer ut med en formaning til sine kolleger om å føre en anstendig valgkamp, ifølge NRK.

Hun synes ikke Listhaugs retorikk er i tråd med denne formaningen.

– Nei, jeg synes ikke det. Dette er et uttrykk som også jeg blir møtt med i debatten, og jeg synes ikke vi skal bruke det mot hverandre, sier Solberg til NRK.

– Det var en opphetet debatt. Jeg ble også litt mer hissig enn vanlig, skriver Listhaug i en e-post til Aftenposten torsdag.

Les også

 1. Krf-profiler mer kritiske til Frp-samarbeid: – Det er så man nesten får vondt i magen

 2. Listhaug på ungdomskonferanse mot ekstremisme: – Vi er fullstendig klar over at det finnes ulver i fåreklær

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

 1. Stortingsvalg 2017
 2. Erna Solberg
 3. Sylvi Listhaug
 4. Retorikk