Lysbakken avviser faneflukt i SV

To av SVs største profiler tar farvel med rikspolitikken, og den nyvalgte nestlederen sier nei takk til Stortinget. Udramatisk, mener partileder Audun Lysbakken.

Bård Vegar Solhjell, nestleder i Sosialistisk Venstreparti informerte onsdag, på landsstyremøtet til SV, at han går av som nestleder.

– Det er vemodig, men ikke unaturlig at to som har vært så lenge med i politikken på riksplan som Bård Vegar Solhjell og Heikki Eidsvoll Holmås, nå velger å gi seg. Det er udramatisk og noe som skjer i alle partier, sier Lysbakken til NTB.

Trekløveret kjempet om partiledervervet da Kristin Halvorsen trakk seg i 2012. Men forholdet dem imellom har vært – og er – godt, poengterer SV-lederen.

– Vi har jobbet sammen i nesten 20 år. Det blir uvant å ikke ha dem rundt meg, sier Lysbakken

Ingen flukt

Snorre Valen er en tredje sentral SV-representant som sier nei takk til gjenvalg. Det skjer til tross for at han så sent som i november ble valgt til ny nestleder i partiet, etter nettopp Bård Vegar Solhjell.

– Det er en helt annen sak. Han har sagt at han ønsker å fortsette som nestleder, også inn i neste periode. Snorre blir min makker i valgkampen som kommer og vil ha en veldig sentral rolle i SV framover.

Lysbakken benekter at det er intern trøbbel i et SV som i lang tid har balansert på sperregrensen.

– Vi er heldig stilt, det er lite indre strid. Tvert imot er det stor enighet om retningen, sier han.

Ja til NATO

Bård Vegar Solhjell har tradisjonelt blitt oppfattet som den fremste eksponenten for den moderate høyresiden i SV, i motsetning til Lysbakken, som av de fleste blir karakterisert som mer venstreorientert.

Overfor Aftenposten slo han onsdag fast at han er for norsk medlemskap i NATO, selv om han er kritisk til alliansen. NATO-motstand er en av søylene partiet er bygget på, men Solhjell avviser at det er rivninger om forsvars- og utenrikspolitikk som har fått ham til å si nei til gjenvalg.

– Jeg trekker meg ikke på grunn av slikt. SV har vært et ekstremt stimulerende sted og gitt meg fantastiske muligheter i livet. Jeg vil fortsatt både stemme SV og være medlem av SV, sier Solhjell.

– På tide

Heikki Eidsvoll Holmås (43) har lang fartstid i politikken. Han har sittet på Stortinget siden 2001 og har i likhet med Solhjell erfaring som statsråd.

– Når jeg nå ikke stiller til gjenvalg, er det fordi jeg mener at det er viktig at SV får flere kvinner på Stortinget og at vi må dele på stortingsplassene vi har, sier Holmås til NTB.

Fortsetter

Til tross for at tre av partiets mest profilerte representanter avstår fra gjenvalg, ønsker de øvrige i dagens stortingsgruppe å fortsette. Det gjelder etter det NTB erfarer også Karin Andersen, som ennå ikke har kommet med en formell avklaring.

SV har i øyeblikket sju representanter, men dersom partiet skulle havne under sperregrensen på 4 prosent, vil SV-gruppa kunne krympe til én eller i høyden to eller tre representanter ved valget i 2017.

I Oslo vil partiet høyst sannsynlig uansett sikre seg et mandat, og det samme kan skje med SV-leder Audun Lysbakken som søker gjenvalg fra Hordaland. I Akershus kan et distriktsmandat også synes å være innen rekkevidde for partiet.

SV-leder Audun Lysbakken (til høyre) sier det er vemodig, men ikke unaturlig at SV-profilene Bård Vegar Solhjell (til venstre) og Heikki Eidsvoll Holmås velger å gi seg nå. Dette bildet er fra en tidligere anledning.
Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix