- Tror ikke Venstre vil reise seg igjen

Venstres kollaps og Lars Sponheims avgang var valgets store overraskelse. Nå er spørsmålet om partiet kan gjøre comeback.

Venstres leder Lars Sponheim på talerstolen under Venstres valgvake, der han annonserte at han trekker seg som partileder.

Det var en tydelig resignert og skuffet Lars Sponheim som i natt varslet at han vil trekke seg som leder for Venstre. Men de fleste kommentatorene Aftenposten har snakket med i dag er enige om at Sponheim hadde en vanskelig oppgave foran seg.

— Sponheim og sentrumspartiene kommer i en litt merkelig skvis mellom de rødgrønne på den ene siden og høyre på den andre. Når regjeringsspørsmålet blir en så viktig del av valgkampen, får Sponheim et strategisk problem, sier valgforsker Rune Karlsen ved Institutt for samfunnsforskning til Aftenposten.no.

Trond Nordby, professor i statsvitenskap

- Naturllig å gå

— Det er naturlig at lederen går når valgresultatet er så dårlig at han mister sitt eget sete i Stortinget, sier Frank Aarebrot, professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen.

  • Jeg tror ikke Venstre vil reise seg igjen.

Hverken Sponheim eller nestleder Ola Elvestuen klarte å kapre mandater på Stortinget etter det elendige valgresultatet mandag. Heller ikke Abid Q. Raja kom inn på Stortinget. — All tiden Sponheim har brukt til å snakke om mulige regjeringsalternativer har gjort at han ikke har fått profilert noen klar Venstre-sak i valgkampen, sier Aarebrot.

Ifølge valgforskeren er det nærmeste Venstre har kommet noen egen politisk sak i denne valgkampen Sponheims liberale og ideologiske oppgjør med de høyrevridde partiene og særlig Fremskrittspartiets innvandringspolitikk.

— I tillegg har Venstre hatt et godt og gjennomtenkt småbedriftsprogram blant sine saker. Det lå der, men taletiden til Sponheim gikk til andre ting, sier Aarebrot.

Les også

Disse kom inn på Stortinget

— se hvem som er inne og ute.

- Vanskelig spagat

— Det er vanskelig å si om Sponheim kunne gjort noe annerledes. Han har hatt en vanskelig pedagogisk-politisk oppgave. Det har vært en spagat som har vært vanskelig å selge inn, sier politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle.

Det samme sier Hanne Marthe Narud, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

— Bakgrunnstallene til valgdagsmålingen til TV2 viser at Venstre lekker i to ender, og gir fra seg stemmer både til Høyre og de rødgrønne, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

— Grande eller Elvestuen

Frem mot vårens landsmøte må valgkomitéen i Venstre finne Sponheims arvtager.

De to Venstre-politikerne som nå har stortingsplass, er nestleder Trine Skei Grande, som var førstekandidat i Oslo, og Borghild Tenden fra Akershus. Frank Aarebrot synes ikke noen av de to utmerker seg som aktuelle til å bli partiets neste leder.

— Ingen av de to stortingsrepresentantene Venstre nå har er aktuelle som en ny, karismatisk leder, sier Aarebrot, som dermed ikke utelukker at Venstre kan få en leder som ikke er stortingsrepresentant.

Les også

Alle valgresultatene

— se tallene fra din kommune.

- Vanskelig sorgprosess

Politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, tror Trine Skei Grande ligger best an.

- Venstre skal gjennom en vanskelig sorgprosess, men har vel lederkandidater både i Trine Skei Grande og Ola Elvestuen, selv om det er vanskelig å se for seg at de har samme kaliber som Sponheim, sier han.

— Hvis de vil ha en leder som sitter på Stortinget, er Trine Skei Grande eneste alternativ. Det kan være vanskelig å være partileder og ikke ha en plass på Stortinget som talerstol. Ulike andre navn kan også dukke opp, for eksempel Alvhild Hedstein, men man må nok lete i den sittende partitoppen, mener Stanghelle.

Artikkelen fortsetter under bildet.

— Tror ikke Venstre reiser seg

Men uansett hvem som overtar lederjobben etter Lars Sponheim, er ikke alle overbevist om at partiet kan samle seg etter gårdagens sammenbrudd.

Trond Nordby, historiker og professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, har tidligere skrevet boken "Venstre og samlingspolitikken 1906-1908. En studie i partioppløsning og gjenreisning" . Men nå, hundre år etter, ser han ikke noe lys i tunnelen for partiet.

— Jeg tror ikke Venstre vil reise seg igjen. For noen år siden klarte de det kunststykket å ha flere statsråder enn stortingsrepresentanter, men nå har de ingen unike fanesaker igjen. I dag er Venstre bare restene av et lærerparti, sier han til Aftenposten.no. Han påpeker at klassiske Venstresaker som støtte til gründere og miljø er kapret av Høyre og andre partier utenfor sentrum, på samme måte som Kristelig Folkeparti har tapt velgere på at Fremskrittspartiet frir til deres tradisjonelle kjernevelgere.

Vanskeligere for de små

Nordby tror vi på lengre sikt vil se en utvikling der små og utydelige partier blir mindre, til fordel for de større fløypartiene.

— Det er slutt for Venstre, og KrF har hatt en temmelig jevn tilbakegang. Snart kan vi se at også SV er dødt. Den som tror på SV nå, må sette sin lit til at Finn Gustavsen gjenoppstår, mener Nordby.

Det er ikke valgforsker Geir C. Tufte ved Høgskolen i Østfold enig i.

— Venstre og Sponheim var absolutt ærlige, men velgerne likte det ikke. Du kan godt si at de gikk ned med flagget til topps. Dette kan godt være slutten for Venstre for en periode eller en politisk generasjon, men jeg tror det er for tidlig å erklære dem for døde, sier han.