Satt syv timer på overtid – partilederne må ta over
Regjeringspartiene og Frp er enige om at forhandlingene om neste års statsbudsjett må løftes ut av finanskomiteen og opp på partiledernivå.
Regjeringspartienes medlemmer i Stortingets finanskomité klarte ikke å bli enige med Fremskrittspartiet om neste års statsbudsjett. De hadde frist til klokken 10 lørdag formiddag. Syv timer på overtid ble det klart at de ikke kommer i mål.
– Noen spørsmål gjenstår, vi mener de bør tas på partiledernivå, sa Høyres Mudassar Kapur til Aftenposten.
Kapur sier at forhandlingsnivået har vært bra, og at de er blitt enige om «en massiv» krisepakke for næringslivet. Men de gjenstående problemene må partilederne ta seg av.
– Vi er samstemte om at alle vi som sitter i finansfraksjonene for regjeringspartiene og Fremskrittspartiet, skal bidra inn i det arbeidet i tiden som kommer.
Avgiftskutt og asfalt
Sylvi Listhaug sa at det gjenstår mye før Fremskrittspartiet kan si seg fornøyd. Hun føler seg ikke lenger bundet av enigheten fra da partiet satt i regjering med Høyre, KrF og Venstre. I januar 2019 var partileder Siv jensen godt fornøyd med den såkalte Granavolden plattformen.
– Den regjeringserklæringen er død og begravet nå. Vi er ikke lenger i regjering, sa Listhaug til Aftenposten lørdag.
På spørsmål om hun ikke føler noen forpliktelse til det partiet mente var god politikk i januar, svarer hun kontant:
– Overhodet ikke.
Nå vil hun ha betydelige avgiftskutt på varene som vanligvis lokker nordmenn på handleturer til Sverige. Det er røyk, alkohol og søtsaker.
Hun vil også ha betydelige beløp til veibygging og vedlikehold på veiene.
– Det er ikke lagt nok på bordet på utgiftssiden, sier hun som forklaring på at de ikke kom i mål.
– Vi må ha mer til pensjonistene, vi må sikre at avgiftene går ned på grensehandelsutsatte varer, slik at folk får beholde jobbene sine. Vi må ha mer asfaltering og veivedlikehold som sikrer sysselsetting.
Bistand og flyktninger
Mens Høyres Kapur ikke vil si noe om hvor forhandlingene kjørte seg fast, er Listhaug mer åpen. Hun sier at også spørsmålene om størrelsen på bistandsbudsjettet er vanskelig. Det samme gjelder antall flyktninger Norge skal ta imot.
– Det er vanskelige diskusjoner, men viktige diskusjoner, sier hun.
Hun synes det er greit at regjeringspartiene vil løfte forhandlingene opp på partiledernivå.
– Det viktigste er å finne en enighet, sier hun.
Opposisjonen er utålmodig
Hverken Kapur eller Frps Sylvi Listhaug kan si når det blir nye møter.
Lørdag formiddag begynte de andre opposisjonspartiene å gi uttrykk for sterk utålmodighet.
– Det Norge trenger i en krisetid er forutsigbarhet og trygg styring. Det vi får, er kaoskamerater fra høyresiden som snakker med utestemme for å presse på plass særinteresser for sitt eget parti, sa Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Hadia Tajik.
Problemet med at fristene brytes, er at opposisjonen får liten eller ingen tid til å sette seg inn i en eventuell budsjettavtale og skrive sine merknader inn i finansinnstillingen.
Partiene har endelig frist til å avgi finansinnstillingen fredag 27. november, mens finansdebatten i Stortinget skal holdes 3. desember.