Politikk

Anundsen unngikk mistillit i Stortinget etter asylbarnsaken

Det rødgrønne mistillitsforslaget mot justisminister Anders Anundsen (Frp) falt som ventet da Stortinget gikk til votering ved navneopprop tirsdag. Men han fikk sterk kritikk

Anders Anundsen i Stortinget i dag. Terje Pedersen, NTB scanpix

 • Ntb
 • Geir Salvesen

Forslaget fikk 72 stemmer, mens 97 stemte nei. Opposisjonen samlet seg likevel om sterk kritikk av statsråden gjennom et såkalt daddelvedtak – den sterkeste kritikk Stortinget kan uttrykke uten å gripe til mistillit.

Vedtaket baserte seg på et forslag fra Venstre og slår fast følgende:

«Stortinget mener det er sterkt kritikkverdig at justis— og beredskapsminister Anders Anundsen ikke har gitt dekkende informasjon til Stortinget og ikke sørget for at den varslede politikkendring ble fulgt, i saken om utsendelse av lengeværende asylbarn.»

Dette forslaget ble vedtatt med 92 mot 77 stemmer. Et tilsvarende kritikkforslag fra KrF og MDG var like før blitt forkastet med 83 mot 86 stemmer.

— Det var godt å få satt et punktum. Det er ulike oppfatninger av fakta i denne saken. Det blir spennende å se hvordan ettertiden tolker dette, sa Anundsen på gangen etterpå. Han var tydelig lettet etter at mistillitsforslaget var falt men kritikken mot ham hadde vært beinhard inne i salen selv om innlegget hans stilnet gemyttene noe.

— Det statsråden har sagt i dag er annerledes enn hva han har sagt tidligere. Det kommer kanskje under det han selv kaller læring. Han har vist nødvendig ydmykhet overfor et stortingsflertall. Men innrømmelsene kommer ikke før vi drar dem ut, og det har vært helt unødvendig. Hvis han hadde anlagt den tilnæringen han i dag har gjort, på et tidligere tidspunkt, ville saken kunne sett annerledes ut, sa Aps Martin Kolberg fra Stortingets talerstol.

– Ansvaret er mitt

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) tar kritikken i asylbarn-saken på alvor, men avviste ansvarsfraskrivelse i debatten i Stortinget tirsdag.

– Det er viktig for meg å være en god leder og ta ansvar, sa Anundsen da han forklarte seg fra Stortingets talerstol.

– I denne saken har jeg vært tydelig på at ansvaret har vært mitt. At det foreligger ansvarsfraskrivelse vil jeg på det sterkeste avvise, tilføyde han.

Anundsen tar altså ansvaret for at de politiske føringene fra Justisdepartementet ikke ble videreformidlet fra Politidirektoratet til Politiets utlendingsenhet (PU), men han påpekte samtidig at feil kan skje.

– Det er også godt lederskap å ha tillit til de underliggende etater, at de gjennomgår og følger opp tildelingsbrev. Men feil og rutinesvikt kan skje. Det må vi bruke i en læringsprosess som i framtiden gjør oss sterkere, sa Anundsen.

Ap: – Han har brutt Grunnloven

Det er første gang på 33 år at Arbeiderpartiet stemmer for et mistillitsforslag i Stortinget.

– Justisminister Anders Anundsen (Frp) har ikke Arbeiderpartiets tillit. Han har brutt Grunnloven og han har brutt opplysningsplikten, sa Aps Jette Christensen i sitt innlegg.

Hennes partifelle Martin Kolberg fulgte opp ved å anføre at Anundsen har satt seg selv i en «uholdbar situasjon». Han viste til at det er en statsråds klare oppgave å grundig gjøre rede for arbeidet med de sakene han har ansvar for, og å gi Stortinget de nødvendige opplysningene.

– Det er det flertallet mener han ikke har gjort, sa Kolberg.

SVs nestleder Bård Vegar Solhjell slo i sitt innlegg fast at Anundsen har gitt Stortinget uriktig informasjon.

– Stortinget må kunne stole på at informasjon fra statsråden er korrekt, sa Solhjell. Han ga Anundsen allikevel honnør for å ha levert "et ryddig og saklig innlegg".

Avviser å ha brutt opplysningsplikten

Anundsen avviser at han har brutt opplysningsplikten og hevder det først var etter kontrollhøringen tidligere i år at han ble kjent med at Politidirektoratet ikke hadde forstått endringen i tildelingsbrevet.

KrF og Venstre er tydelige i sin kritikk, men lot samtidig tvilen komme Anundsen til gode når de stemte imot mistillitsforslaget. De fant ikke bevis for at statsråden hadde brutt Grunnlovens paragraf 82 om statsråders opplysningsplikt overfor Stortinget.

– Han har ikke påviselig formidlet informasjon som han visste ikke var korrekt. Hans mangelfulle orientering fremstår ikke som en bevisst handling mot bedre vitende, sa KrFs Hans Fredrik Grøvan. Samme argumentasjon hadde Venstre. Partiets Abid Raja slo fast at partiet hans er enig med Ap, SV og Senterpartiet «i det aller meste i saken» – men la til at partiene «skiller noe lag når det kommer til konklusjonen».

Ute i vandrehallen etterpå var stemningen mindre dyster. Faktisk spøkte de med hverandre, dem som noen minutter før hadde vært uforsonlige inne i salen. Vi var tross alt i Norge.

Tetzschner og Solhjell i ordkrig: - Det var et pinlig innlegg av Tetzschner:

 1. Les også

  Ville Jens Stoltenberg gått for dagens mistillitsforslag fra Jonas Gahr Støre? Tvilsomt.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Kremjobben ble ikke slik det var tenkt. Nå henger den femte av Frps justisministere i en tynn tråd.

 2. POLITIKK

  Ap, SV, MDG og Rødt vil stemme for mistillit mot Listhaug

 3. POLITIKK

  Tidspunktene du må merke deg før dagens drama

 4. POLITIKK

  Senterpartiet alene om å ville felle Helgesen

 5. POLITIKK

  Anundsen - Frp-kronprinsen som forsvant

 6. POLITIKK

  I dag kan han felle Solberg-regjeringen