Politikk

Hansson til frontalangrep på Regjeringens miljøpolitikk

 • Stine Barstad

Rasmus Hansson åpnet fredag kveld Miljøpartiet De Grønnes landsmøte i Stavanger. Johansen, Carina

 • Jeg finner ikke en eneste sak der miljøministeren har tatt en fight for norsk natur, sier Rasmus Hansson i De Grønne.

— Regjeringens jobb er å forsvare naturen til gode for fellesskapet. I stedet har vi en regjering som virker blind for naturens egne kvaliteter, sa talsperson Rasmus Hansson under åpningen av De Grønnes landsmøte i Stavanger fredag kveld.

Han listet opp ni saker der Regjeringen og miljø- og klimaminister Tine Sundtoft har latt utbyggingsinteresser gå foran hensyn til naturen, blant annet klarsignalet til sjødeponi i Førdefjorden, kraftlinje gjennom Sørdalen naturreservat, åpning for bruk av blyhagl og mer snøskuterkjøring.

— Det betyr at kampen nå fortsetter i kommunene. Det er dere som må stå opp for hensynet til naturen. De Grønne vil kjempe med nebb og klør mot nye skuterløyper, sa Hansson.

Parti i medvind

Det er et parti i medvind og med god selvtillit som inntar oljehovedstaden og Hotel Energy for å holde landsmøte denne helgen.

På de siste målingene får partiet en oppslutning på oppunder fire prosent, noe som vil gi partiet syv representanter på Stortinget om nivået holder seg til 2017. I Oslo har partiet i flere målinger værtfjerde største partimed en oppslutning på rundt 7 prosent.

— Partiet har aldri ligget høyere på meningsmålingene enn nå. Derfor samles de til landsmøte nå ikke for å skape ny politikk, men for å forberede seg på valgkamp og hva de skal bruke makten i kommunene til. De kan havne på vippen i store byer som Oslo og Bergen, sier politisk kommentator i Aftenposten, Thomas Boe Hornburg.

Partiet stiller lister i 237 kommuner og fylker i årets valg, noe som er en firedobling fra forrige lokalvalg.

Likevel måtte Hansson midtveis i talen selv be om applaus fra landsmøtesalen, der snittalderen er en god del lavere enn i de mer etablerte politiske partiene, og mange er på landsmøte for første gang.

..satser på havvind

Hansson benyttet også talen til å lansere partiets ti prinsipper som skal sette fart på et grønt skifte i norsk næringsliv, og et forslag om å etablere en større demonstrasjonspark for flytende havvind i Norge. Han pekte på at Norge både har ressursene, kompetansen og teknologien for å gjøre havvind til en industri, slik manpå 70-tallet gjorde med oljen.

— Utvikling og eksport av havvind er både er bra for verdens klima, men også en stor mulighet for norsk næringsliv, sa han.

Vil redusere forbruket

Partiets andre talsperson, Hilde Opoku, la i sin tale til landsmøtet vekt på at nordmenn må redusere forbruket til et mer bærekrafitg nivå.

— Vi ber Regjeringen legge frem en konkret plan for hvordan det materielle forbruket i Norge skal reduseres til et bærekraftig og rettferdig nivå innen 2030, sa Opoku, som sitter i bystyret i Trondheim.

Hun viser til at nordmenns forbruk av kjøtt, bolig og tekstiler og TV-er ligger på 2-3 ganger verdensgjennomsnittet, mens forbruket av flyreiser er ti ganger høyere enn verdensgjennomsnittet.

men ikke til 80-tallsnivå

— Om det norske forbruksmønsteret ble overtatt av hele verdens befolkning ville konsekvensene bli dramatiske, sa hun.

De Grønne sa i valgkampen før stortingsvalget i 2013 at partiet mente nordmenns forbruk godt kunne komme nærmere nivået vi hadde i Norge på 80-tallet, den gangen nordmenns kjøpekraft var omtrent halvparten av det den er i dag.

I kveldens tale understreket Hansson at partiet ikke ønsker at nordmenn skal "drukne seg i selvbebreidelse".

— Vi vil ikke tilbake til det forferdelige 80- tallet. Vi drømmer ikke om at alt skal bli mørkt og dyrt med bare kjedelige programmer på TV. Tvert imot vil vi få Norge til å forstå at dette er vår tids store mulighet, sa han.

 1. Les også

  Skrinlagt E18-plan er et av seks krav fra De grønne på vippen

 2. Les også

  6 grafer som viser at Miljøpartiet De Grønne kan gjøre et brakvalg

 3. Les også

  Test deg selv: Er du grønn nok for De grønne?

 4. Les også

  Partibarometer: Sterkt Høyre, svakt Frp

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  De havnet i åpen konflikt i fjor. I år holder hun seg unna landsmøtet

 2. POLITIKK

  Han blir trolig ny MDG-topp: – Skulle gjerne vært i KrFs sko

 3. POLITIKK

  Disse splitter Miljøpartiet de Grønne

 4. POLITIKK

  MDG vil forby sugerør, plastbestikk, q-tips og kulepenner

 5. POLITIKK

  Valgforsker: - MDG er reelt blokkuavhengig

 6. POLITIKK

  MDGs landsmøte voterer i dag: Stenger ikke døren for vindkraft på land