Politikk

Høyre legger også 12 milliarder på bordet

I tillegg til å gjøre endringer i sykehusorganiseringen lover partiet at det skal forskes mer på flåttsykdommer!

Solberg-hoie-B7B3TblSC9.jpg
 • Dag W. Grundseth (direkte)
 • Karen R. Tjernshaugen
 • Tine Dommerud
  Journalist

På Høyres pressekonferanse mandag formiddag sa partiet at spesialisthelsetjenesten (sykehusene) vil trenge 12 milliarder ekstra neste stortingsperiode.

Partiet mener planen de nå legger frem vil bedre kvaliteten og styrke de offentlige sykehusene i Norge.

I tillegg kommer prislappen til fritt behandlingsvalg, men hvor mye det vil koste vet ikke partiet. Høyre har allerede lansert sin prestisjemodell for helsevesenet. Erna Solberg og Bent Høie lover at alle fra 2016 skal kunne velge fritt om de vil behandles på et offentlig eller privat sykehus. Hvor mye det frie behandlingsvalget vil koste vet ikke Høyre, og anslår fra en til tre milliarder kroner.

Staten betaler

Regningen skal uansett staten ta, hvis fastlegen har slått fast at du har rett til behandling. Erna Solberg sa på pressekonferansen at det ikke vil holde bare å legge inn mer penger.

— Det er behov for nyde ideer og bedre løsningre for å styrke kvaliteten ved de offentlige sykehusene, sier hun.

Måles på kvalitet

På pressekonferansen i dag lovet Høyre å innføre langt flere kvalitetsregistre. Det innebærer at pasienten selv kan se hvilke resultater sykehusene oppnår helt ned på lidelser, og velge seg dit de tror de kan få best behandling.

— Vi vil ha slike målinger innen somatikk, rus og psykisk helsevern, opplyser Bent Høie, nestleder og helsepolitisk talsmann for Høyre.

I dag betaler kommunene 20 prosent av det pasientene koster på sykehus. Høyre vil at sykehusene selv skal disponere disse pengene, og fører dem tilbake til sykehusene.

Bort med foretaksmodellen

I dag styres helse-Norge gjennom fire regionale helseforetak. Høyres ledelse vil gjøre noe med selve strukturen i spesialisthelsetjenesten, og vil etablere en nasjonal sykehusplan. Bent Høie innrømmer at det vil ta noen år før foretaksmodellen er forsvunnet, men arbeidet med en sykehusplan vil starte raskere.

— Vi ser for oss en plan arbeidet frem på sammen måte som nasjonal transportplan, sier han.

Les også

Fra 2016 kan alle velge privatsykehus

Allerede fra 1. januar 2014 har Høyre lovet å øke potten med penger som skal settes av til å kjøpe behandlinger hos private. Slik mener Solberg at behandlingskøene vil gå ned.

Robust finansiering

De offentlige sykehusene har i dag ansvar for forskning, utdanning og akuttberedskap. Bent Høie sier partiet vil sikre en robust finansiering av disse tre områdene, men kan ikke komme med flere detaljer om hvordan.

Forske på flått

Høyre vil styrke akuttmedisinen, og vil at alle akuttpasienter som kommer til sykehuset kal vurderes av en som er spesialist som raskt kan vurdere pasienten videre i systemet. Dessuten trekker partiet frem som en viktig sak at det bør forskes mer på kroniske sykdommer, ME, firbomyalgi og borreliose.

Les også

 1. - Oppsiktsvekkende at Høyre ikke kan svare om kostnadene

 2. Venstre frykter konsekvensene av Erna Solbergs helsereform

 3. Mener Høyres milliardløfte betyr slutten på handlingsregelen

 4. Siv Jensen: - Flinke fagfolk står med ledig kapasitet

 5. Privatiseringsoverdose

 6. Sykepleiere: Syke eldre sendes raskere hjem

Les mer om

 1. Politikk