Politikk

I disse ti kommunene betaler du aller mest eiendomsskatt

RAKKESTAD (Aftenposten): Glenn Ellingsen (38) synes det er surt å bo i en kommune som ligger på sølvplass i NM i eiendomsskatt. Det gir ham en ekstraregning på over 10.000 kroner i året.

Glenn Ellingsen fikk stor hage med rosebusker og bringebær på kjøpet da han ble huseier for to år siden. Men den høye eiendomsskatten familien må betale i Østfold-kommunen Rakkestad kommune irriterer 38-åringen. Foto: Monica Strømdahl

 • Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef

«Eiendomsskatt er som narkotika. Man får et avhengighetsforhold til den. La oss kjempe mot at Rakkestad kommune blir narkoman!» , står det på siden til Facebook-gruppen «Nei til eiendomsskatt i Rakkestad».

Men til tross for protestene betaler innbyggerne i Østfold-kommunen Rakkestad rundt 7500 kroner i året i skatt for en vanlig enebolig på 120 kvadratmeter – mer enn dobbelt så mye som gjennomsnittet i kommuner med eiendomsskatt, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det plasserer Ap-styrte Rakkestad på den kanskje ikke så ærerike annenplassen i Norgesmesterskapet i skatt på bolig:

Sjekk din kommune her

Eiendomsskatt seiler opp som et av de heteste temaene i denne valgkampen. Nasjonalt er både Høyre og Frp sterke motstandere av at boligeiere skal betale slik skatt på hus og hytter. I Oslo er fortsatt nei til eiendomsskatt en av de viktigste valgkampsakene til det blå byrådsalternativet.

Men Aftenpostens gjennomgang av SSBs tall om eiendomsskatt viser at over halvparten av kommunene med ordfører fra Høyre eller Frp allerede har den omstridte husskatten.

Hvor høy er eiendomsskatten på hus i din kommune? Betaler folk i nabokommunen mer eller mindre? Sjekk her:

Må skatte over 10.000 kroner i året

Glenn Ellingsen (38) og samboeren realiserte boligdrømmen da de kjøpte en enebolig på 214 kvadratmeter sentralt i Rakkestad for to år siden. De fikk huset til en god pris og har store oppussingsplaner, men den høye skatten de må betale til kommunen er et skår i gleden.

Familien betaler mellom 10.000 og 11.000 kroner i eiendomsskatt i året.

– Det er ingen sunn fornuft i at man skal betale skatt for en eiendom man har kjøpt for penger man allerede har skattet av, mener Ellingsen.

Slipper unna skatt i nabokommunene

Tobarnsfaren har ikke merket noe til at kommunen har fått bedre eller billigere tjenester etter at Rakkestad innførte eiendomsskatt i 2012 for å bedre på en slunken kommuneøkonomi. Han er kritisk til hvordan kommunen bruker millionene fra boligeierne.

– Eiendomsskatten gjør det verre for unge å komme inn på boligmarkedet. Det blir rett og slett for dyrt å eie, sier Ellingsen.

I nabokommunen Eidsberg og i Skiptvedt rett på den andre siden av Glomma slipper huseiere helt unna den omstridte skatten.

Andre Østfold-kommuner som Moss, Fredrikstad og Sarpsborg har eiendomsskatt. Det er nemlig helt opp til lokalpolitikerne å bestemme om du skal betale eiendomsskatt eller ikke.

Øykommune ligger helt på topp

Helt på toppen i NM i eiendomsskatt ligger Karlsøy i Troms. I øykommunen må innbyggerne i en vanlig enebolig betale 8400 kroner i året til kommunen i eiendomsskatt.

Fra nyttår fikk beboerne et aldri så lite skattesjokk der da satsen for eiendomsskatt gjorde et byks fra to til syv promille.

– Jeg synes det er trist. Det er ikke noen god sak for en liten distriktskommune å være på toppen i eiendomsskatt, sier ordfører Hanny Ditlefsen som representerer den lokale Felleslista.

– Vi blir mindre attraktive når vi holder på sånn, mener hun.

Ordføreren stemte selv mot skattehoppet som ble vedtatt, men mener lave statlige overføringer er årsaken.

– Vi var i en forferdelig situasjon da vi skulle lage budsjett for 2015. Alternativet til økt eiendomsskatt hadde vært å legge ned skolen på en av øyene, sier Ditlefsen.

Ordfører: – Innførte ikke skatten for moro skyld

Rakkestad har en sats på 4,75 promille av kommunens takst.

At innbyggerne der likevel er blant dem som må betale mest i kroner og øre på en bolig på 120 kvadrat, kan ha sammenheng med blant annet hvilken modell som er valgt for taksering, hvilket år kommunene gjennomførte takseringen, regler for bunnfradrag og boligprisene i kommunen.

Ordfører i Rakkestad Ellen Solbrække (Ap) mener kommunen hadde blitt nødt til å kutte i tjenester og si opp lærere og helsepersonell om man ikke hadde hatt de 27 millionene fra eiendomsskatten.

– Vi innførte den ikke for moro skyld. Også vi som sitter i kommunestyret betaler eiendomsskatt. Men det er klart den svir for noen, for eksempel hvis du sitter med en stor, ny enebolig, sier hun.

Har gitt opp å stemme

Både på Karlsøy og i Rakkestad blir den høye eiendomsskatten et tema i høstens kommunevalgkamp. Men boligeier Glenn Ellingsen har gitt opp å bruke stemmeseddelen for å påvirke. Han sitter hjemme på valgdagen.

– Jeg har ikke tro på at politikerne greier å fjerne eiendomsskatten, samme hvilket parti jeg stemmer på, sier han.

 1. Les også

  Betaler folk i blå kommuner egentlig mindre eiendomsskatt?

 2. Les også

  Jensen: Kommunene trenger ikke eiendomsskatten

 3. Les også

  Kraftig økning i eiendomsskatten etter at Solberg og Jensen tok over

Les mer om

 1. Politikk
 2. Kommunevalg 2015

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Budkrig-boliger får lav eiendomsskatt

 2. POLITIKK

  Frp-ordfører med eiendomsskatt: Alternativet er færre sykehjemsplasser

 3. POLITIKK

  Kilde fra regjeringsforhandlingene: Steile fronter mellom Frp og Venstre i kampen om eiendomsskatt

 4. OSLOBY

  Nå kommer fakturaen for eiendomsskatt i postkassen

 5. POLITIKK

  Frp: - Krever lavere eiendomsskatt i regjeringsforhandlingene

 6. POLITIKK

  Flere kommuner krever inn eiendomsskatt