Hareide mot tidenes dårligste KrF-valg: – Det har kostet å være ærlig

KrF gjorde sitt dårligste valg siden krigen, men karret seg så vidt over sperregrensen med en oppslutning på 4,2 prosent.

Knut Arild Hareide på vei inn til KrFs valgvake for å takke partimedlemmene for innsatsen i valgkampen.

Men partileder Knut Arild Hareide vil ikke høre snakk om å trekke seg.

– Vi har vært i bølgedaler før, og vi skal reise oss igjen. Jeg er inspirert til å stå på, for KrFs politikk trengs virkelig, sa KrF-lederen da han holdt en kort tale på valgvaken tidlig på kvelden.

– Men det har kostet å være ærlig, la han til.

Knut Arild Hareide på KrFs valgvake mandag kveld.

Politisk spill og sperregrensen

– Vi har vært tydelige. Vi ønsker en regjering som består av sentrum og Høyre, med Erna Solberg som statsminister. Vi har vært tydelige på at vi ikke støtter en regjering som Frp er en del av. Til det er den politiske avstanden for stor, sa Hareide.

– Min opplevelse av valgkampen er at det har vært mest oppmerksomhet om politisk spill og sperregrensen. Vi har forsøkt å fokusere på f.eks. voldsutsatte barn, men fokuset har vært mot Erna og Jonas og den siste meningsmålingen, sa han.

– Jeg tar min del av ansvaret for at vi ikke kom skikkelig gjennom med vårt budskap. Men vi skal jobbe hardt sammen hver eneste dag for at KrFs stemme skal bli hørt og få innflytelse på Stortinget.

Knut Arild Hareide og ektefelle Lisa Marie Larsen satte seg ned sammen med bl.a. parlamentarisk leder Hans Olav Syversen på KrFs valgvake mandag kveld.

Hareide og KrF vil med stor sannsynlighet støtte Solberg-regjeringens første statsbudsjett, i oktober. Men derfra og ut har Hareide ikke gitt noen fredningsgaranti til den blåblå regjeringen.

Hans Olav Syversen (foran til høyre), Olaug Bollestad (i rød kjole), 2. nestleder Kjell Ingolf Ropstad (midten bak) og Hilde Frafjord Johnson ser fortvilet på tallene under KrF sin valgvake på Ballroom i Nedre Vollgate 11 i Oslo.

Skal evaluere senere

– Hva har dere gjort galt, nestleder Kjell Ingolf Ropstad?

– Vi må ta evalueringen senere. Det er ikke tid for det i kveld, sier Ropstad

Han avviser kategorisk at det vil bli stilt spørsmål ved Knut Arild Hareide som partileder.

– Nei, det er jeg helt sikker på at det ikke vil bli. Alle sto bak strategien i valgkampen. Alle har ansvar for dette, sier Ropstad.

KrFs siste bunnotering siden krigen var en oppslutning på 5,5 prosent i 2009.

Valgkamp i motvind

KrF og Hareide har ført en valgkamp i motvind.

Siden sommerferien har partiet på meningsmålingene stort sett ligget under stortingsvalget i 2013.

Mens Hareide i 2015 ble kåret til valgkampens vinner, har mange vendt tommelen ned for Hareides valgkamp denne gangen.

Kommunikasjonsekspert Roger Sandum, som i mange år var rådgiver for SV-leder Kristin Halvorsen, peker på KrF som valgkampens taper.

– KrF har vært høyst uklare på spørsmål om regjeringskonstellasjon og har slitt med sin del av ansvaret for at Frp er i regjering. Hareide har fremstått som usikker i debattene og har ikke klart å ta eierskap til viktige verdisaker, sier Sandum til NTB.

Hareide: – Ikke lyktes godt nok

I et intervju med NTB på selve valgdagen erkjente KrF-lederen at han ikke har lykkes godt nok med å få oppmerksomhet om KrFs saker i valgkampen.

Knut Arild Hareide

– Vi opplever vel at meningsmålingene og det du kan kalle spillet i politikken er blitt overskyggende, og ingen saker virkelig har satt sitt preg på valgkampen, sa Hareide til NTB.

KrF-landsmøtet vedtok at KrF skulle gå til valg på blågrønn regjering bestående av Høyre, KrF og Venstre og med Erna Solberg som statsminister. Og at partiet «mest sannsynlig» gikk i opposisjon hvis plan A mislyktes.

Knut Arild Hareide

Mange tolket det som at KrF var åpen for å støtte en Støre-ledet regjering hvis Erna Solberg ikke vraker Frp til fordel for et regjeringssamarbeid med KrF og Venstre.

I sluttfasen av valgkampen gikk derfor Hareide ut og presiserte partiets standpunkt: Hvis Plan A – en blågrønn regjering – ryker, så vil KrF likevel peke Erna Solberg som statsminister, selv for en regjering kun bestående av Høyre og Frp.

– Vi kan ikke sette inn Støre som statsminister når vi har et landsmøtevedtak som klart peker på Erna Solberg som vår foretrukne statsminister, sier Hareide.

Går ikke av

I et intervju med Aftenposten siste uke var også Hareide relativt klar på at han ikke hadde tenkt å trekke seg hvis KrF gjør et dårlig valg.

– Dersom KrF gjør et dårlig valg, for eksempel havner under sperregrensen, kommer du da til å trekke deg, spurte Aftenposten.

Hareide tok en lang pause:

– Om vi gjør et meget dårlig valg, så vil det være mer aktuelt for meg å be om fornyet tillit enn å trekke meg, svarte han.