Politikk

Uklart om «hemmelighetskameratene» på Stortinget vil støtte krav om mer åpenhet rundt egen bruk av offentlige penger

MDGs representantforslag tvinger Ap, Høyre, Frp og Sp til å ta stilling til hvorvidt de fortsatt vil nekte å gi fullt innsyn i hvordan de bruker offentlige penger. Men partiene har ikke avgjort hva de synes om forslaget om mer åpenhet.

Hverken Senterpartiet, Arbeiderpartiet, Høyre eller Fremskrittspartiet vil vise frem detaljerte oversikter om hvordan de bruker offentlige penger. Foto: Elisabeth Grosvold / NTB scanpix

  • Henning Carr Ekroll
    Henning Carr Ekroll
    Nyhetssjef

Aftenposten har tidligere omtalt hvordan Stortingets fire største partier nekter å praktisere samme grad av åpenhet rundt egen bruk av fellesskapets penger som det de krever fra eksempelvis Norges idrettsforbund og offentlig forvaltning.

Hemmeligholdet har ført til sterke reaksjoner, blant annet fra MDG. Partiet varslet for én uke siden at de vil be Stortinget utarbeide nye retningslinjer med krav om at partigruppenes pengebruk skal være underlagt samme krav til økonomisk åpenhet som «annen bruk av offentlige midler».

  • Les også: Stortingspartiene skal stemme over om de vil åpne opp om egen pengebruk

Full gjennomgang av regelverket

Etter MDGs forslag varslet stortingspresidenten at presidentskapet, som er ansvarlig for planlegging og tilrettelegging av Stortingets arbeid, vil ta en full gjennomgang av regelverket for støtten til Stortingets partigrupper.

De siste fem årene har Stortinget bevilget 862 millioner kroner til sine egne partigrupper over statsbudsjettet.

«Vi er tilfreds med at presidentskapet skal foreta en full gjennomgang av støtten til partigruppene. Vi avventer nå denne gjennomgangen», skriver Arbeiderpartiets Eva Kristin Hansen i en SMS.

Hansen er også første visepresident i Stortingets presidentskap.

«Ikke tatt stilling»

Høyres stortingsgruppe opplyser at de støtter presidentskapets gjennomgang, men at de foreløpig ikke har avgjort om de vil støtte MDGs krav om mer åpenhet om partigruppenes pengebruk.

«Høyre har enda ikke tatt stilling til MDGs forslag som mest sannsynlig ikke behandles før over jul», skriver Høyres pressesjef Peder Egseth i en SMS.

Det har heller ikke Frp, opplyser rådgiver Andreas Jacobsen i partiets stortingsgruppe.

Senterpartiets kommunikasjonsleder Lars Vangen opplyser at de foreløpig ikke har tatt stilling til MDGs forslag, og at de vil komme tilbake til dette under den formelle saksbehandlingen i Stortinget.

Les mer om

  1. Stortingsregnskapene
  2. Stortinget
  3. Offentlig innsyn