Statsministeren fikk Sandberg-varsel i starten av juni

Per Sandberg ba selv om å få gå av som statsråd. – En riktig beslutning, mener statsminister Erna Solberg (H).

– Per har selv bedt om å få gå av, og jeg mener det er en riktig beslutning, sa statsminister Erna Solberg (H) sammen med avgått statsråd Per Sandberg mandag ettermiddag.

Per Sandberg (Frp) ble mandag gitt avskjed i nåde som fiskeriminister. Harald Tom Nesvik overtok samtidig statsrådsposten i et ekstraordinært statsråd.

Kort tid senere gikk Per Sandberg også av som nestleder i Frp, noe partileder Siv Jensen kaller «klokt».

Solberg: En riktig beslutning å gå av

– Per har selv bedt om å få gå av, og jeg mener det er en riktig beslutning, startet Erna Solberg på pressekonferansen mandag ettermiddag.

Solberg har hatt flere samtaler med Sandberg den siste tiden og sier at han har stått i en krevende situasjon.

Avgått statsråd Per Sandberg (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) møtte pressen mandag.

Hun sa samtidig at Sandberg ikke har fulgt sikkerhetsrådene og rutinene regjeringen har for reiser.

– Han har heller ikke utvist nødvendig skjønn når det gjelder håndteringen av sikkerhet, sa Solberg, og viste til at han fortsatte å bruke samme tjenestetelefonen etter at han hadde den med seg til Kina i vår.

– Rutiner og råd som gis av sikkerhetsmyndighetene skal etterleves, sa Solberg.

Hun vil nå be departementene, i samarbeid med Justis- og beredskapsdepartementet, om å ha en gjennomgang med rutinene ved utenlandsreiser og kontakten med utenlandske myndigheter.

Per Sandberg på vei inn til ekstraordinært statsråd på Slottet i Oslo mandag.

Fikk Sandberg-varsel 8. juni

Solberg bekreftet at Statsministerens kontor (SMK) ble gjort kjent med påstander rundt Per Sandberg 8. juni i år.

– Vi innhentet da nærmere opplysninger. Vi har håndtert saken både etter sikkerhetsregler og etter personalregler. Dette er personalsaker som vi også har behandlet basert på det, sa Solberg.

Hun ønsket ikke å utdype hvem informasjonen kom fra eller hvordan SMK vurderte den.

Søndag skrev Adresseavisen at ulike sikkerhetsaspekter vedrørende familien Sandberg vært tema ved Statsministerens kontor (SMK) siden månedsskiftet mai – juni.

Ifølge avisen ble Sandberg ble tema ved SMK da Per Sandbergs fraseparerte kone, statssekretær Line Miriam Sandberg i Helsedepartementet, leverte en såkalt bekymringsmelding om at «fremmede makter» hadde flyttet inn hos statsråd Per Sandberg – etter at han innledet et forhold til norsk-iranske Bahareh Letnes.

– Jeg er selvfølgelig trist, men ser utrolig mange muligheter, sa Per Sandberg da han møtte pressen mandag sa Erna Solberg

– Nye opplysninger

– Da du uttrykte full tillit til Per Sandberg, hvor mye av dette visste du da?

– Jeg kommer ikke til å gå inn i alle vurderingene. Vi har gjort personalmessige og sikkerhetsmessige vurderinger hele tiden, basert på den informasjonen vi har hatt og på gode samtaler mellom meg og Per om disse spørsmålene.

– Dette er en sak hvor det er kommet nye opplysninger etter hvert, som var ikke var kjent på forhånd, sa Solberg.

Hun sa at hun først fikk informasjon om to brudd på regelverket, men at saken «utviklet seg» etter at de hadde gått «grundig igjennom mange forhold».

Solberg viste til svarene Regjeringen har gitt til Stortinget og mener den gjennomgangen viser at de har gjort «gode vurderinger» basert på departementenes ulike behov.

– Jeg er stolt av arbeidet vi gjør på sikkerhet, sier Solberg.

Erna Solberg (H) holdt mandag en pressekonferanse sammen med Per Sandberg.

Per Sandberg: Vemodig og trist

Per Sandberg sa at han ikke angrer på at han dro til Iran på ferie.

– Men jeg har beklaget at min vurdering var fullstendig feil i forhold til sikkerhet, med at jeg ikke varslet Statsministerens kontor om min reise og at jeg tok med meg telefonen. Alt det andre ser jeg ingen grunn til å angre, sier Sandberg.

Han sier at han tidlig i forrige uke varslet at han ønsket å gå av. Han kalte det «sammensatt».

– Det er litt andre dimensjoner i denne saken også, sa Sandberg og varslet en ny pressekonferanse tirsdag.

Sandberg sa at de to og et halvt siste årene har vært de mest givende i hans karriere. Han kalte sin egen avgang for «vemodig» og «trist».

– Jeg er selvfølgelig trist, men ser utrolig mange muligheter, sier Sandberg.

Siv Jensen: Forstår reaksjonene

– Per Sandbergs reise til Iran har skapt mange reaksjoner i partiet og samfunnet. Det mener jeg er forståelig. Frps posisjon overfor Iran er og skal være meget tydelig, sier Frps partileder Siv Jensen.

– Per har vært viktig for FrP og regjeringen gjennom mange år. Han har gjort en formidabel innsats for partiet over mange år, og det blir et stort rom å fylle. Jeg mener likevel det er klokt at Per nå velger å gå av, sier Jensen.

Siv Jensen sier det var klokt av Per Sandberg å trekke seg som statsråd.

Har skapt kraftige reaksjoner

Per Sandberg har vært i hardt vær siden det ble kjent at han i juli var på en privat feriereise til Iran sammen med sin nye kjæreste, norsk-iranske Bahareh Letnes (28). Sandberg har forklart at reisen til Iran kom i stand som følge av endrede ferieplaner.

Fiskeriministeren orienterte Statsministerens kontor om Iran-besøket først to dager etter at han ankom Iran.

Per Sandberg har forklart at det var «gode grunner» til at han i forkant ikke opplyste om ferieturen overfor Statsministerens kontor.

Per Sandberg sammen med hans norsk-iranske kjæreste Bahareh Letnes i Mandal sentrum fredag.

Tok med jobbtelefonen til Iran og Kina

Sterkest kritikk har Per Sandberg fått for at han tok med seg jobbtelefonen til Iran.

Fiskeriministeren fulgte ikke sikkerhetsråd hverken fra PST eller Nasjonal sikkerhetsmyndighet. Telefonen er i ettertid levert til PST for undersøkelser.

Mandag kom det også kommet frem flere nye saker i de skriftlige svarene til Stortinget.

Sandberg innrømmer at han på en tjenestereise til Kina i mai i år også tok med sin egen tjenestetelefon, i strid med reglene.