Politikk

Hva får man for 2,3 milliarder i våre dager?

Det blir neppe noen påkostet innvielsesfest når Stortingets nye kontorer tas i bruk om en uke, budsjettet strekker ikke til for slikt.

Rett under Wessels plass ligger Stortingets nye postmottak. Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen gleder seg til det blir klart, her med avdelingssjef Terje Olsen. Foto: Olav Olsen

 • Gunnar Kagge
  Gunnar Kagge

De neste ukene flytter 100 stortingsrepresentanter med rådgivere og støtteapparat inn på 7770 kvadratmeter med kontorer og møterom. Byggingen har tatt lang tid og kostet uhorvelig mye penger.

Fredag kunne en stolt, og ganske lettet, stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen vise rundt.

Stortingspresidenten skal ikke ha noe av skylden for at kostnadene este ut og alle tidsrammer ble sprengt. Da hun overtok ansvaret i mars i fjor, var prisen økt fra 70 millioner kroner til 2,3 milliarder, eller 2300 millioner kroner.

Stortinget legger beslag på mange hus rundt selve stortingsbygningen. Den nye Prinsens gate 26 bindes sammen med eldre bygg med et atrium. Foto: Olav Olsen

Møterom har vært mangelvare for politikerne, nå får de mange nye. Foto: Olav Olsen

Les også

Vil du lese hele historien om skandaleprosjektet? Hvordan er det mulig at kostnaden for Stortingets byggeprosjekt kunne vokse fra 70 til minst over 2000 millioner kroner?

Fremmede elementer i grunnen

Huset er klart, men ikke inngangspartiet. Det jobbes på spreng for å ferdigstille. Foto: Olav Olsen

Nå lover hun at ferdigstillelsen holder seg innenfor den siste rammen. Et lite skår i gleden er det at tunnelen og det nye varemottaket, som står for en stor del av prislappen, ikke er helt klare til bruk.

Ondsinnede tunger kaller postmottaket, med tilhørende tunnel til Rådhusgata, for den forrige stortingspresidentens undergang. Foto: Olav Olsen

Og Wessels plass, som ligger over varemottaket, mellom det nye kontorbygget og selve Stortinget, blir ikke satt ordentlig i stand før langt ut i 2019.

Wessels plass og Nedre Vollgate er fortsatt preget av at alt var et stort hull lenge. Foto: Olav Olsen

– Det ble oppdaget noen elementer i grunnen utenfor her, forklarer hun.

Om det var fremmede, eller endog fiendtlige elementer, vil hun ikke ut med. Avdelingssjef Terje Olsen nøyer seg med å si at det er slikt man må regne med når man graver i en by.

Bare opprydding og litt til gjenstår, så er fasaden slik den var i 1881. Og om en stund kommer konditoriet i første etasje på plass også. Foto: Olav Olsen

Presenningene er allerede fjernet fra det nye byggets fasade ut mot Wessels plass. Fasaden er nesten det eneste som står igjen av det gamle, og den er nesten helt som den var i 1881. I tillegg har man tatt vare på den gamle trappen, vinduene og ikke minst marmor på veggene i oppgangen.

Trappen og marmoren på veggen ble plukket ned bit for bit, og satt opp igjen. Foto: Olav Olsen

KrF får sin egen etasje, med møterom og kontorer. Foto: Olav Olsen

Stortinget er spredt på mange av de omkringliggende byggene. Slik blir det i fortsettelsen også. Men Kristelig Folkeparti samler hele gruppen i én etasje, med sekretariat og alt. I tillegg får Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet nye kontorer.

Det er kjøpt kunst for 5 millioner kroner. Her er inngangspartiet, som kombinerer funksjonalitet med sikkerhet, ifølge stortingspresidenten. Foto: Olav Olsen

Kontorene ser ikke påfallende dyre ut, og møterommene oser ikke av uansvarlig pengebruk. Det henger kunst på veggene. Offentlige bygg skal bruke mellom 0,5 og 1,5 prosent av kostnaden på utsmykking. Heldigvis for skattebetalerne har man ikke regnet dette av den endelige prisen, det er kjøpt kunst for 5 millioner kroner.

Et vanskelig spørsmål

Fasaden mot Stortinget ser ut som før, men er sikret mot trusler man ikke forutså i 1881 da huset var nytt. Foto: Olav Olsen

– Er nybygget verdt prisen, stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen?

– Det er ingen tvil om at prosjektet har pågått over mange år og vært utfordrende. Nå er jeg glad for at det er ferdig.

– Det var vel ikke helt svar på spørsmålet?

– Vi har fått et funksjonelt og trygt bygg. Når det er ferdig, skal hele prosjektet evalueres nøye.

– Men er det verdt prisen?

– Det er det vanskelig å svare på. Nå må vi evaluere.

 1. Les også

  Stortingets skandalebygg trenger nye 90 millioner

 2. Les også

  Ulltveit-Moe: Må få en ny stortingspresident

Les mer om

 1. Stortinget
 2. Rehabilitering

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Trøen vil sette punktum for Stortingets byggeskandale

 2. NORGE

  Stortinget og Multiconsult har inngått forlik i byggeprosjektsaken

 3. POLITIKK

  De borgerlige partiene har vedtatt kutt for hele staten - skjermet seg selv

 4. POLITIKK

  Vil endre reiseregler på Stortinget etter Aftenposten-sak om representeres bruk av business class og luksushoteller

 5. KOMMENTAR

  Nytt regjeringskvartal? Det er bare så 2019.

 6. OSLOBY

  Arbeidet under gigantteltet i Oslo sentrum har kostet 2,1 milliarder. Statsbygg vil ikke si så mye om hva de driver med.