Politikk

Ny meningsmåling: Regjeringens budsjett begeistrer ikke blåblå velgere

En fersk meningsmåling gir en ny kalddusj for Høyre og Frp før den siste innspurten i budsjettforhandlingene på Stortinget.

afp000794131-ftXngTmr5i.jpg Hommedal, Marit

 • Lars Molteberg Glomnes
 • Karen Tjernshaugen
 • Arnfinn Mauren

Det hjelper lite å innfri valgløfter, hvis løftene ikke samsvarer med velgernes ønsker, skriver Ottar Hellevik. Her er statsminister Erna Solberg (t.v.) og finansminister Siv Jensen sammen i Stortinget før fremleggelsen av statsbudsjettet for 2015. Bøe, Torstein

— Denne gruppen av Frp-velgere er nok misfornøyd med tempoet og gjennomføringskraften av vår politikk, tror Frp-leder Frank Sve i Stranda i Møre og Romsdal.

Mens de borgerlige partiene forbereder de avgjørende kampene om neste års statsbudsjett i Stortinget, får de blå partilederne nok et budsjett-spark i leggen fra velgerne.

Mer enn fire av ti sier de mener at budsjettforslaget Solberg-regjeringen la frem 8. oktober i år fører Norge i feil retning. Målingen er utført av Respons Analyse for Aftenposten og regionavisene.

— Det er overraskende at så mange lander på at statsbudsjettet tar Norge i feil retning, sier Thore Gaard Olaussen i Respons Analyse.

Bare 15 prosent svarer at budsjettet tar Norge i riktig retning, mens resten ikke har noen mening eller mener budsjettet ikke vil føre til noen særlig endring.

Les også

«Det blåblå budsjettet fører Norge i feil retning, er velgernes dom»

— Jeg hadde forventet at tallene ville bli motsatt, og at flest ville svare at statsbudsjettet ikke fører til noen særlig endring. Det er det "vanlige" svaret på et slikt spørsmål, mener Olaussen.

Én av tre blåblå velgere sier det går rett vei

De som stemte på opposisjonspartiene er forutsigbart nok skeptiske, men heller ikke blant Erna Solberg og Siv Jensens egne velgere fra i fjor høst er det stor begeistring å finne.

Blant dem som stemte Høyre eller Frp ved stortingsvalget i 2013, er det bare én av tre som sier budsjettet fører Norge i riktig retning, mens omtrent like mange sier det ikke vil føre til noen endring.

Både Frp og Høyre har opplevd kraftig nedgang på meningsmålingene etter at budsjettet ble lagt frem og forhandlingene starter – for Frps del med målinger helt nede på nitallet flere steder.

På Aftenpostens siste måling fikk Frp 11,9 prosents oppslutning, samtidig som begge sentrumspartiene gjør tydelige hopp.

Frp-velgere misfornøyd

Fallene har blitt tolket som misnøye med budsjettet, og den analysen understøttes tilsynelatende av tallene fra Respons' måling.

Hele 24 prosent av Frp-velgerne fra i fjor høst sier budsjettet fra Høyre/Frp-regjeringen fører Norge i feil retning. Blant dem som sier de fortsatt ville stemt Frp i dag er tallet lavere, bare 8 prosent.

Jensen tror målingene vil snu

Finansminister og Frp-leder Siv Jensen erkjenner at statsbudsjettet har påvirket Regjeringens støtte i folket.

— Jeg tolker denne målingen som et utslag av den støyen det har vært rundt budsjettforslaget. Det er nå mer fokus på forhandlinger og alternative utfall av det, enn budsjettets innhold, skriver Jensen i en e-post til Aftenposten.

Hun sier målingene vil bli bedre når et budsjett er vedtatt og velgerne begynner å se resultater.

Også gruppeleder Frank Sve i den sterke Frp-kommunen Stranda i Møre og Romsdal er av samme oppfatning.

— I budsjettforhandlingene handler det om å gi og ta. Det virker som om enkelte tror vi har et flertall, men vi må huske på at vi bare hadde 16,3 prosents oppslutning ved siste stortingsvalg, sier Sve.

 1. Les også

  Her er kurven som bør få Frp til å ligge våken

 2. Les også

  Venstre og KrF gjør det skarpt i ny måling

 3. Les også

  Syv grunner til at Frp sliter

 4. Les også

  Frp lovet betydelig lavere avgifter- har justert opp de fleste

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Her gjør Arbeiderpartiet sin svakeste måling på 22 år

 2. POLITIKK

  Hvem av dem har størst grunn til å smile etter at statsbudsjettet ble lagt frem?

 3. POLITIKK

  Fersk partimåling: Sp faller, men SV-byks gir knapt flertall for de rødgrønne

 4. POLITIKK

  Ny måling: Klart borgerlig flertall - Frp vokser etter Listhaug-bråket

 5. POLITIKK

  Ap går tilbake i Oslo – Rødt med historisk måling

 6. POLITIKK

  FNB har mistet tre av fire velgere i Bergen