Politikk

Beskylder statsministeren for å omfavne ekstremister

Erna Solberg beskyldes for «kultursvik overfor nasjonen» etter besøket i en moské i Oslo tirsdag.

Statsminister Erna Solberg (H) stilte opp på en "selfie" sammen med representanter for muslimsk ungdom i Islamic Cultural Centre sin moské ved Tøyenbekken i Oslo tirsdag kveld. Foto: Jon Olav Nesvold

 • Karen Tjernshaugen
  Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef

Det er i et innlegg på hjemmesiden til den innvandringskritiske stiftelsen Human Rights Service (HRS) Solberg får gjennomgå av Hege Storhaug.

— Erna Solberg burde (...) beklage sitt kultursvik overfor nasjonen, skriver Storhaug.

HRS-toppen reagerer på at statsministeren tirsdag kveld besøkte Islamic Cultural Centre, som ifølge Storhaug er en «ekstremistmoské».

— Det vitner om en særdeles uklok statsleder. Solberg tror hun kan lure folket år ut og år inn ved å stille seg sammen med salafister og Brorskapets forlengede armer i Norge. Ikke fortell meg at hun ikke vet hvem hun besøkte i går i ekstremistmoskeen Islamic Cultural Centre, skriver Storhaug.

Hege Storhaug i Human Rights Service. Foto: Heiko Junge

— Solberg avslører at hun er livredd islam og muslimer. Så ille står det altså til i statsministerens hode, mener hun.

Henter inspirasjon fra ekstrem gruppe i Pakistan

Moskeen Islamic Cultural Center henter ideologisk inspirasjon fra Jamaat-e-Islami i Pakistan. Laila Bokhari, den gang forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, sa i forbindelse med dronning Sonjas besøk i samme moské i 2009 at Jamaat-e-Islami er en fundamentalistisk og konservativ bevegelse.

En av bevegelsens toppledere, Qazi Hussain Ahmad, har i beste fall vært uklar i sin holdning overfor Al-Qaida og Osama bin Laden, ifølge Bokhari.

Bokhari er i dag ansatt på Statsministerens Kontor. Her har hun som oppgave å korrdinere arbeidet mot terrorisme.

Islamsk Råd lagde programmet

Bohkari sier besøket hos Islamic Cultural Centre kom i stand fordi statsministeren har et ønske om dialog med muslimsk ungdom i Norge.

— Vi tok kontakt med Islamsk Råd Norge, som er paraplyorganisasjon for en rekke muslimske menigheter. De valgte sted å la opp et program, sier Bokhari til Aftenposten.

- I 2009 sa du at Jamaat-e-Islami er en ekstrem og fundamentalistisk gruppering i Pakistan. Var det da klokt av statsministeren å besøke en moské inspirert av denne organisasjonen?

— Islamic Cultural Centre er den største og eldste moskeen i Norge. Hvordan Islamsk Råd Norge velger, har vi latt være opp til dem. Vi ga våre innspill og ønsket først og fremst å møte ungdom. Ungdom fra en rekke ulike menigheter var tilstede, også ungdom som ikke er tilknyttet noen menighet, sier statssekretæren.

Planlegger flere dialogmøter

Hun opplyser at statsministeren vil ha flere dialogmøter med muslimske ungdommer fremover som et ledd i arbeidet med å forhindre radikalisering og skaffe innsikt i hvordan det er å være ung muslim i Norge i dag.

Onsdag besøkte statsministeren Drammen og deltok i dialogmøter der.

- Vil hun sende alle muslimer ut av Norge?

Stortingsrepresentant Henrik Asheim (H) reagerer sterkt på Storhaugs utfall mot statsministeren.

- Det er noe av det mest ubalanserte utspillet jeg har sett i den debatten vi er i nå, sier Asheim til Aftenposten.

Han reagerer spesielt sterkt på avsnittet der Storhaug skriver dette om muslimene Solberg traff i går:

«Ja, Roalsø (navnet på NRK-jouranlistm red.anm.), de er norske borgere, på papiret. De er ikke norske i vår verdimessige ånd. Få det inn i ditt uvitende og/eller holdningsløse hode, eller finn deg noe annet å gjøre».

— Når hun presterer å skrive at de er norske, men bare på papiret, mener jeg hun bidrar til å ødelegge debatten på en veldig problematisk måte. Hun har rett til å si hva hun vil, men bør tenke seg om. Akkurat som en del radikale elementer er hun med på å skape distanse mellom nordmenn og muslimer, mener Asheim.

- Det er litt uklart hva Hege Storhaug mener er løsningen om hun mener disse ungdommene ikke er ekte norske. Vil hun sende alle muslimer ut av landet? spør Asheim.

Konspiratorisk

Mudassar H. Kapur, Stortingsrepresentant for Høyre, sier dette:

- Som muslim og med minoritetsbakgrunn reagerer jeg spesielt på følgende i bloggen: «…de er norske borgere, på papiret. De er ikke norske i vår verdimessige ånd...». Dette er en grov stempling og det virker som Storhaug har viklet seg langt inn i en konspiratorisk verden. Der det fleste av oss, uansett bakgrunn, er opptatt av inkludering og integrering for å skape et fellesskap, er Storhaug mest opptatt av segregering og isolering for å skape et «oss» mot «dem» samfunn.

- Svarer ikke på uopplyste spørsmål

Hege Storhaug reagerer på at ingen av de som kritiserer henne vil ta diskusjonen om hva moskeen ICC egentlig står for.

— Hvis man vil ha dialog med totalitære krefter, bør man flagge dette høyt og tydelig. Vi har advart mot hva denne moskeen står for siden 2006. Det er bare dere fakkeltogjournalister som ikke har orket å sette dere inne i dette. Da er det vi som må ta møkkajobben med å stå i det, sier Storhaug.

Står inne for uttalelsene

Hun står inne for uttalelsen flere reagerer på om at muslimene Solberg besøkte i går er norske på papiret, men ikke i tankesett.

— Jeg mener totalitære krefter er ikke norske, uansett avskygning, sier Storhaug.

Til Asheims spørsmål om hun vil sende alle muslimer ut av Norge, sier Storhaug:

— Så uopplyste spørsmål svarer jeg ikke på.

Dronning Sonja fikk kritikk

Da dronning Sonja besøkte samme moské som Solberg i 2009, fikk hunkritikk av Frps Per Sandberg. Han understreket at kongehuset selvsagt måtte få besøke hvem det vil:

– Men når det er sagt, ville jeg ha ønsket at dronningen ikke legitimerte en moské med radikale holdninger. Hun kunne utmerket godt ha besøkt en moské med mer moderate synspunkter, sa han til Aftenposten.

ICC: - Vi er ingen ekstremistmoské

Styreleder i ICC Najam Farhan mener det ikke er hold i Storhaugs påstander.

- Vi er ingen ekstremistmoské, tvert i mot. Vi er en åpen moské, der alle er velkomne til å komme og se hva vi gjør. Alle våre foredrag, seminarer og aktiviteter handler om det motsatte av ekstremisme, sier Farhan.

— Vi sette stor pris på at statsministeren tok seg tid til å komme og besøke oss og høre hvordan unge muslimer i Norge i dag føler islamofobi på kroppen. Vårt slagord er "dialog og kunnskap". Vi har alltid jobbet for bedre forståelse mellom mennesker. Også Hege Storhaug er velkommen til moskeen for dialog med oss, sier styrelederen.

 1. Les også

  - En enorm skuffelse på vegne av Norge

 2. Les også

  «Jeg kan til tider kanskje være en belastning for Regjeringen. På samme måte som jeg kanskje er befrielse for våre velgere»

Les mer om

 1. Politikk

Flere artikler

 1. POLITIKK
  Publisert:

  Høyres ordførerkandidat tar til orde for bedre sikring av moskeer

 2. NORGE
  Publisert:

  Var i moskeen to timer før skytingen: – Barna spør om vi skal dra dit i morgen og er redde

 3. NORGE
  Publisert:

  Moskeer etablerer nytt nettverk etter utmelding fra Islamsk Råd Norge

 4. OSLO
  Publisert:

  Flere moskeer krever ekstraordinært årsmøte i Islamsk råd

 5. NORGE
  Publisert:

  For første gang siden 1974 blir det ikke fredagsbønn her

 6. NORGE
  Publisert:

  Politidirektoratet hadde møte med muslimske organisasjoner