VG-måling: Tilliten til Solberg stuper etter budsjettbråket

Budsjettkrisen har fått følger for folks tillit til statsministeren. I en ny meningsmåling foretrekker 50,5 prosent Jonas Gahr Støre (Ap) som statsminister, mens bare 34,5 prosent vil ha Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg under pressekonferansen om budsjettprosessen onsdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
  • NTB

InFact har gjennomført den nye målingen for VG onsdag kveld.

Tirsdag ble det klart at Venstre og partileder Trine Skei Grande brøt forhandlingene med Regjeringen om statsbudsjettet for 2017. I dag fulgte også KrF, Regjeringens andre støtteparti, etter.

I lengre tid har det vært ganske jevnt mellom de to statsministerkandidatene på slike målinger, og i september fikk Støre fem prosentpoeng større oppslutning enn den sittende statsministeren. Nå er altså forskjellen over 15 prosentpoeng.

Stort fall

Hele 44,6 prosent av de spurte i VG-målingen sier deres tillit til statsministeren er svekket etter budsjettprosessen. Venstre-velgerne er mest kritiske, seks av ti har fått svekket tillit til Solberg etter forhandlingene.

Av de spurte i målingen mener 42,7 prosent at det var feil å stille ultimatum, mens 31 prosent støtter denne taktikken. Det betyr imidlertid ikke at folket støtter høyere bilavgifter. Bare 20 prosent er enige med Venstre i at bilavgiftene bør økes, 31 prosent vil ha lavere avgifter, mens 38 prosent mener dagens nivå bør videreføres.

I statsministermålingen er Støre mest populær i alle aldersgrupper og over hele landet. I tillegg foretrekker et klart flertall av KrFs og Venstres velgere nå Støre fremfor Solberg som statsminister.