Politikk

Omfattende endringer i Regjeringen i morgen

Klimaminister Tine Sundtoft (H), europaminister Vidar Helgesen (H), kulturminister Thorhild Widvey (H) og arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) forlater sine statsrådposter.

Per Sandberg er i dag nestleder i Fremskrittspartiet. Nesvold, Jon Olav

 • Solveig Ruud
 • Karen Tjernshaugen
 • Robert Gjerde

Onsdag avholdes et ekstraordinært statsråd på Slottet. Her vil statsminister Erna Solberg etter det Aftenposten erfarer presentere omfattende endringer i sin Regjering.

Det skjer endringer både blant Høyre og Frps statsråder, og de to partiene vil bytte departementer seg i mellom.

Etter det Aftenposten forstår forsvinner Robert Eriksson (Frp) og Thorhild Widvey (H) helt ut av Regjeringen.

Helgesen blir klimaminister

Høyre overtar etter det Aftenposten kjenner til arbeidsdepartementet fra Frp, mens stortingsrepresentant Linda Hofstad Helleland (H) kommer inn i Regjeringens som ny kulturminister. Dette ble først skrevet av Adresseavisen, og Aftenposten får opplsyningen bekreftet.

Tine Sundtoft (H) fortsetter i Regjeringen, men i et nytt departement.

Blir trolig klimaminister: Vidar Helgesen (H). Ingeborg Moe

Vidar Helgesen (H) blir ny klimaminister. Dette ble først meldt av NRK, og blir bekreftet av Aftenpostens kilder.Politisk kommentator i Aftenposten, Thomas Boe Hornburg, mener Helgesens bakgrunn som europaminister er en fordel i ny jobb som klimaminister.

— Store deler av norsk klimapolitikk henger nå sammen med EU og Regjeringen skal i gang med krevende forhandlinger med EU om norske forpliktelser innenfor ikke-kvotepliktig sektor, sier Hornburg.

Sandberg inn i regjering

Per Sandberg (Frp) blir ny statsråd. En kilde som står Sandberg nær sier til Aftenposten at han har inntrykk av at Sandberg en stund har visst at han var på vei inn i regjering.

NRK meldte tidlig tirsdagat Sandberg ville bli innvandringsminister, men dette ser ut til å være feil. Verdens Gang skriver at Sandberg trolig blir ny fiskeriminister.

Politisk kommentator i Aftenposten, Thomas Boe Hornburg, mener at å gjøre Sandberg til fiskeriminister kan gjøre livet lettere for statsministeren.

— Med Sandberg som fiskeriminister mister den mest regjeringskritiske delen av Frps stortingsgruppe sin lederskikkelse. Som statsråd vil Sandberg bli dømt hardt om han går i mot Regjeringens politikk eller uttaler seg på andre statsråders anvarsområde. Derfor kan en utnevnelse av Sandberg som fiskeriminister faktisk gjøre Frps dobbeltkommunikasjon til et mindre problem for det borgerlige samarbeidet. Det kan svekke den interne opposisjonen mot partileder Siv Jensen og gjør livet litt lettere for statsministeren og samarbeidspartiene på Stortinget, sier Hornburg.

Ny fiskeriminister? Per Sandberg (Frp) Nesvold, Jon Olav

Nåværende fiskeriminister Elisabeth Aspaker ble i fjor utnevnt til ny fylkesmann i Troms, en stilling hun etter planen skal tiltre i 2017.Les også:

Les også

Sandberg tror partiet vokser om han selv blir statsråd

Listhaug får nytt departement

Aftenposten skrev i forrige uke landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) er aktuell for en tyngre statsrådpost — der det er mulig å sanke flere Frp-velgere enn på landbruksfeltet.

Slutt på Listhaugs fjøsbesøk? Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum har klare meninger om hennes politikk:

Les også

- Listhaugs politikk vil føre til økt antibiotikabruk og sykdommer mellom menneske og dyr

Adresseavisen erfarer tirsdag at Listhaug blir ny statsråd for innvandring, asylpolitikk og integrering — oppgaver som i dag deles mellom justisministeren og barne- og familieministeren.

Får et tyngre departement: Sylvi Listhaug (Frp). Junge, Heiko

En Frp-kilde opplyser det samme til Aftenposten.

Politisk kommentator Thomas Boe Hornburg mener en utnevnelse av Listhaug er vågal.

— Listhaug har blitt mer populær i eget parti som landbruksminister, men hun er en konfronterende type og er ikke blant de statsrådene som har høy tillit i sin komite på Stortinget. På innvandringsområdet må en statsråd med ansvar for hele feltet jobbe tett med Venstre og KrF - og med Ap. Det krever en smidighet og lydhørhet som ikke har kjennetegnet Listhaug så langt i hennes karriere, hverken som landbruksminister eller som byråd i Oslo, sier Hornburg.

VG skriver at nåværende statssekretær i Finansdepartementet, Jon Georg Dale (Frp) , blir ny landbruksminister, men dette er ikke bekreftet.

Avisen skriver også at tidligere skolebyråd i Oslo Anniken Hauglie (H) er aktuell som ny arbeidsminister.

Flere blir sittende

Ikke en eneste statsråd har vært byttet ut eller fjernet siden Erna Solberg regjering så dagens lys i oktober for to år siden. Med en ny «innvandringsminister» blir to statsråder i Justisdepartementet.

Antallet regjeringsmedlemmer økes likevel ikke nødvendigvis fra dagens 18 til 19, fordi det ikke er sikkert posten som statsråd på statsministerens kontor med ansvar for Europa-saker erstattes.

Etter det Aftenposten erfarer vil helseminister Bent Høie (H) , kommunalminister Jan Tore Sanner (H) , justisminister Anders Anundsen (FrP) , kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) , utenriksminister Børge Brende (H) og forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) fortsette på sine poster.

Tine Sundtoft Erik Aasheim, Klima- og miljøde

Nye navn inn?

Aftenposten skrev i forrige uke at tidligere ordfører i Os i Hordaland, Terje Søviknes (Frp) , ble trukket frem som en het kandidat for å komme inn i Regjeringen.

Terje Søviknes Olav Olsen

Også VG trekker frem hans navn nå, men det er ikke bekreftet at han skal inn i regjering eller hvilket departement han i så fall skal bekle.

Omdiskutert Sandberg

Samtidig kan det ikke utelukkes at det ennå kan gjøres endringer på statsrådlisten. Da Erna Solberg laget sin første Høyre/Frp-regjering, ble det gjort endringer i personkabalen helt til like før den ble kunngjort.

Også den gangen handlet det om Per Sandberg.

Ifølge Per Sandberg selv ble han tilbudt en statsrådpost av Frp-leder Siv Jensen etter valget i 2013, men at han takket nei. Året etter vurderte han å gå av som nestleder i Frp, men gikk senere tilbake på det.

Per Sandberg Ruud, Vidar

Helt siden regjeringsskiftet har Sandberg opptrådt som en frispiller og frontet Frps politikk — gjerne i opposisjon til Høyre/Frp-regjeringens politikk. Han har åpenlyst kritisert samarbeidsprosjektet, spesielt på innvandringsfeltet.

 • Interessert i politikk? Hør og abonner på Aftenpodden via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk:
 1. Les også

  Sandberg om integrering: Vi trenger en kommisjon

 2. Les også

  Listhaug kan bli løftet opp når Solberg stokker om

 3. Les også

  Frps krav om matkuponger og strengere krav til statsborgerskap forsvant

 4. Les også

  Samarbeidspartiene kritiserer Erna Solbergs ledelse

 5. Les også

  Får flyktninger mer i uføretrygd enn nordmenn?

 6. Les også

  11 borgerlige tvister som viser hvorfor 2015 er året Erna Solberg bør glemme

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  NTB og TV2: Frp skifter statsråder

 2. POLITIKK

  Sandberg heteste navn til å overta etter Listhaug

 3. POLITIKK

  11 av 18 ministre har forsvunnet fra Erna Solbergs regjering. Siv Jensen har byttet ut alle sine statsråder.

 4. NORGE

  Per Sandberg i tenkeboksen til over påske

 5. POLITIKK

  Jonas Gahr Støre: – Erna har hatt manglende styring med sin statsråd

 6. POLITIKK

  – En krangel på et utested for 20 år siden hindrer meg ikke i å gjøre en god jobb som justisminister.