Politikk

- Savner seg selv

Men det gjør ikke velgerne. Stanghelle kommenterer Carl I. Hagens comeback.

  • Synne Søhoel Drageset
    Journalist

Carl I. Hagen har sagt ja til å bli Frps ordførerkandidat i Oslo. Politisk redaktør i Aftenposten tror ikke velgerne har savnet ham i politikken.

— Han har sagt at han savner seg selv. Den eneste meningsmålingen vi har viser at velgerne i Oslo ikke savnet ham. Han fikk ikke engang så mye støtte som Frp har velgere, sier Harald Stanghelle.

Likevel, den politiske redaktøren undervurderer ikke Carl I. Hagen .

— Han er en fighter. Et viktig spørsmål er om velgerne tror Hagen vil gjøre en jobb for Oslo eller om de tror det er tidsfordriv. Det siste liker ikke velgerne særlig godt, sier Stanghelle.

Populær blant eldre

Valgforsker Hanne Marthe Narud tror Carl I. Hagen vil gjøre det bra blant hovedstadens eldre.

- Det er fem år siden han var i manesjen, og den gang var han en populær mann blant de eldre. Jeg ser ikke bort fra at han kan tiltrekke seg en del eldre velgere. Han har sagt at han legger vekt på den saken generelt. Vi skal ikke se bort fra at det har en virkning, og han får en rolle som eldregeneral, sier Narud.

Hun tror heller ikke at det finnes statistikk som tilsier at velgerne har savnet Hagen, og at velgerne har blitt vant med Siv Jensen som partileder.

— Partileder Siv Jensen har klart å holde partiet høyt. Det har holdt seg jevnt og godt. Ut ifra det kan vi si at hun har klart å aksle hans plass tidligere. Men som sagt, eldre velgere vil sikkert ønske ham velkommen.

Spagat

Frp har en lavere posisjon i Oslo enn på landsplan. Stanghelle tror ikke Hagen mobiliserer støtte i bydeler med mange invandrere.

— Ett av problemene til Frp er at de blir identifisert mer med splitting enn samling når det gjelder å finne løsninger i hovedstaden, sier Stanghelle.

Hagen har sagt han vil drive det som høres ut som en agressiv politisk valgkamp, splittende før valget og samlende etter.

— Det er en spagat som selv Carl I. Hagen har vansker for å få solgt inn. Men jeg er ikke i tvil om at dette vil skape større interesse rundt valget i Oslo neste september.

Les også

  1. - Hagen blir aldri ordfører i Oslo

  2. Strid om borgerlig samarbeid i Oslo

  3. Carl I. Hagen blir ordførerkandidat

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uka gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Politikk