Politikk

EOS-utvalget om Frode Berg-hemmelighold: – Vi ønsket mest mulig offentlighet

Forvaltningen nekter EOS-utvalget å offentliggjøre en rapport om Frode Berg-saken. Det får de ikke lov til: Det er bestemt at alle opplysningene er sikkerhetsgradert.

Frode Berg ble dømt til 14 års fengsel i Russland for spionasje.
  • NTB
Nyhetsbrev Få Kjetil B. Alstadheims perspektiv rett i innboksen hver uke.

– Utvalgets primære ønske har vært mest mulig offentlighet om innholdet i rapporten, og vi har i flere omganger tatt opp med forvaltningen om hele eller deler av den kunne tas med i en ugradert melding til Stortinget, sier EOS-utvalgets leder Svein Grønnern til NTB.

Torsdag gikk utvalget ut med en melding til Stortinget der de skriver at forvaltningen har bestemt at alle opplysningene i rapporten der utvalget har undersøkt Frode Berg-saken, er sikkerhetsgradert. Det gjelder også om det er uttalt kritikk eller ikke i rapporten.

Dermed får ikke utvalget offentliggjøre noe som helst av rapporten. Beslutningen er tatt av Forsvarsdepartementet, skriver VG.

Fikk to år i fengsel

Den pensjonerte grenseinspektøren Frode Berg ble arrestert av russisk sikkerhetspoliti 5. desember 2017.

Han ble anklaget og dømt til 14 års fengsel for spionasje og tilbrakte nesten to år i fengsel før han ble benådet i november 2019 som en del av en spionutvekslingsavtale. Til sammen satt han 711 dager i fengsel i Moskva.

Berg har innrømmet at han jobbet for norsk etterretning, men har fremholdt at han ikke innså rekkevidden av det han var med på og risikoen han tok gjennom sine kureroppdrag i Russland.

Les også

Dette bildet viser Frode Berg bli utvekslet mot russiske spioner

Norske myndigheter har aldri villet bekrefte eller avkrefte hvorvidt Frode Berg jobbet på oppdrag fra myndighetene. Berg fikk likevel 4,3 millioner kroner i erstatning.

Egen komité i Stortinget

EOS-utvalget er Stortingets kontrollorgan for de hemmelige tjenestene. Trass i hemmeligholdet oppfordrer utvalget i den særskilte meldingen Stortinget om å gjøre seg kjent med innholdet i rapporten.

– Hensynet til Stortingets kontroll med forvaltningen tilsier at Stortinget bør gjøre seg kjent med sikkerhetsgraderte opplysninger, heter det i meldingen.

EOS-utvalget ledes av Svein Grønnern.

Ifølge stortingspresident Tone W. Trøen (H) vil det allerede torsdag kveld bli opprettet en særskilt komité som skal behandle saken. Komiteen vil bestå av medlemmene i kontroll- og konstitusjonskomiteen, samt en representant fra hver av partigruppene til KrF, Rødt og MDG.

Vil ikke si hvem som sa nei

Det er drøyt 15 måneder siden EOS-utvalget offentliggjorde at de ville starte en undersøkelse av Frode Berg-saken. Utvalget ga sin avsluttende uttalelse i saken 14. desember i fjor.

Les også

Veto mot åpenhet

Ifølge Grønnern er utvalget etter loven forpliktet til å følge avgjørelsene til forvaltningen. Han vil likevel ikke si hvem i forvaltningen som har tatt avgjørelsen om at rapporten skal hemmeligholdes.

– Samtidig har vi en sikkerhetsventil i at vi, slik vi har gjort nå, kan sende en særskilt melding om at Stortinget bør gjøre seg kjent med innholdet i rapporten, sier han.

Har kun skjedd én gang tidligere

Ifølge Grønnern har det kun har skjedd én gang tidligere i utvalgets 25 år lange historie at forvaltningen har nektet offentligheten innsyn i en EOS-rapport.

– Det var i Berge Furre-saken, sier Grønnern.

Berge Furre var på 1990-tallet medlem av Lundkommisjonen, som gransket overvåkingen av den politiske venstresiden under den kalde krigen. I samme periode ble han selv etterforsket for samarbeid med det østtyske sikkerhetspolitiet Stasi.

Les også

Kilder til Aftenposten: Slik var etterretningsoperasjonen som sendte Frode Berg i russisk fengsel

– Den gangen nektet forvaltningen å avgradere meldingen som vi ønsket å avgi til Stortinget. Vi gikk til Stortinget med en gradert melding, hvorpå stortingspresidenten gikk til ansvarlig statsråd. Neste dag kom meldingen om at rapporten var avgradert, sier Grønnern.

– Ikke sammenlignbar

Tone Trøen mener at denne saken og Frode Berg-saken ikke er sammenlignbar. Hun sier til NTB at hun ikke vil be ansvarlig statsråd i saken, forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H), om å avgradere EOS-utvalgets rapport, fordi det vil være opp til den særskilte komiteen å håndtere saken.

– Vi har fått en ugradert melding fra EOS-utvalget, slik lovverket krever, og vil behandle denne i tråd med Stortingets regler. Det vil bli opp til den nye komiteen å gå nærmere inn på de problemstillingene som reises i saken og bestemme videre behandlingsmåte, sier hun.

Les også

Frode Berg: E-tjenesten foreslo at kona ble med på spiontur til Moskva

– Kan komiteen ta en ny vurdering på om deler av rapporten kan offentliggjøres?

– Dersom komiteen mener dette bør vurderes, må Stortinget eventuelt ta det opp med informasjonseier, sier Trøen, som ikke ønsker å kommentere kritikken rundt hemmeligholdet.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen mener det er nødvendig å hemmeligholde rapporten.

Forsvarsministeren forsvarer hemmelighold

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) står fast på at EOS-utvalgets rapport om Frode Berg-saken må sikkerhetsgraderes i sin helhet.

– Det er en krevende balansegang mellom åpenhet og sikkerhet. Ved å organisere kontrollen på denne måten sikres det at EOS-tjenestene kontrolleres av et organ som er uavhengig av forvaltningen, samtidig som informasjon som kan skade rikets sikkerhet, ikke kommer ut, sier Bakke-Jensen.

Han viser til at EOS-utvalget, som er Stortingets kontrollorgan for de hemmelige tjenestene, har hatt tilgang til informasjon om metoder, kapasiteter og aktiviteter som er sikkerhetsgradert.

Les også

  1. Nils Andreas Stensønes blir ny etterretningssjef

  2. Russland tordner mot anklagene: – Ødeleggende for forholdet

  3. Søreides anklage mot Russland er sensasjonell – men lite overraskende

Les mer om

  1. Spionsaken i Moskva
  2. Stortinget
  3. Etterretning
  4. Spionasje
  5. Frode Berg
  6. Russland