- At det glapp har ennå ikke sunket helt inn

Aftenposten.no møtte en skuffet Høyre-leder dagen derpå.

En skuffet Høyre-leder Erna Solberg møtte pressen grytidlig dagen derpå.

Alle våre artikler om valget

Les også

Alle valgresultatene

— Jeg er veldig fornøyd med Høyres resultat, men vi kan selvfølgelig ikke feire når vi tapte på oppløpssiden. Høyre har gjort et veldig godt valg. At det glapp har ennå ikke sunket helt inn, sier Erna Solberg.

Aftenposten møter Høyre-lederen hjemme i stortingsboligen i Hoffsveien i Oslo allerede før klokken syv dagen etter valget. Erna skal i studio både i NRK og TV2s morgensendinger for å snakke om nederlaget.

Selv om partiet endte på 17,2 prosent og 30 mandater,

Les også

Regjeringen fortsetter, de borgelige krangler videre

flertallet til de rødgrønne, som blir sittende i fire nye år.

— Jeg var forberedt på at Arbeiderpartiet er gode på å mobilisere i slutten av valgkampen. Men fire år til med opposisjon og flertallsregjering er ikke det jeg hadde drømt om, sier hun.

Datteren trøstet

Hun skulle ønske hun skulle tilbake i regjeringskvartalet i høst. En liten trøst er at hun får bedre tid til familien; mannen Sindre og barna Erik (10) og Ingrid (12). Og som datteren trøstet og sa da nederlaget var et faktum:

- Ikke vær lei deg, mamma. Du får en ny sjanse om fire år.

Solberg synes det er leit at Lars Sponheim ikke får plass på Stortinget.

Artikkelen fortsetter under bildet.

— Selvsagt er det trist at Lars Sponheim forsvinner ut. Samtidig blir det større rom for oss uten Lars, og med et lite Venstre, sier Solberg, og legger til at Høyre allerede har planene klare for arbeidet med opposisjonen.

Skal snu ledersteinen

Også i KrF-leiren er stemningen dempet dagen derpå. Partiet mistet ett av sine mandater i forhold til forrige stortingsperiode.

Nestleder Dagrun Eriksen sier partiet skal snu alle steiner i evalueringen av valget, også steinen ledelsen ligger under.

— Vi må våge å ha alle prosesser, sier Eriksen til Aftenposten.no.

Eriksen er skuffet over valgresultatet, men mener partiet får en god stortingsgruppe.

— Det er vanskelig å komme med en entydig analyse – jeg føler vi har gjort en god valgkamp.

Selvransakelse

Eriksen sier imidlertid at partiet nå skal inn i en fase med selvransakelse etter det dårlige valget.

— Vi må se hva vi vil være, og hva som skal være KrFs politikk. Fremover nå blir det veldig lite fokus på familie og miljø fra Regjeringens side, sier Eriksen.

— Vi trenger KrFs stemme i disse sakene, mener hun.

Hun bekymrer seg også for blokkdannelsene i norsk politikk.

— Det er veldig betenkelig – vi nærmer oss veldig en blokktenkning – og dette kan gi oss et amerikansk system, tror hun.

- Hva skjer med tenkningen omkring lederskapet i partiet etter dette valget?

— Det er det alt for tidlig å si noe om. Men alle steiner skal snus, sier Eriksen til Aftenposten.no.

Tror på regjeringsmakt

Frp-leder Siv Jensen gjorde et brakvalg, og er fornøyd til tross for at det ikke blir regjeringsskifte.

— Jeg er kjempefornøyd med at Frp har gjort sitt beste valg noensinne. Vi er suverent største parti på ikke-sosialistisk side. Nå ser vi fremover, og vi skal vinne valget i 2013. Da kan vi ikke gå gjennom så mye rot og så mange spagater som vi har gjort i denne valgkampen, sier Jensen, og sikter til samarbeidsproblemene på borgerlig side.

Artikkelen fortsetter under bildet.

— Er det realistisk å tro at Frp kan komme i regjeringsposisjon?

— Selvfølgelig er det det. Det forutsetter bare at vi klargjør på et tidlig tidspunkt at vi på borgerlig side jobber sammen for det, sier Jensen.

- Hva gikk galt i år?

— For vår del gikk ingenting galt, vi har aldri hatt et bedre valgresultat. Høyre og Frp var tydelige på at vi ønsket samarbeid, og gikk frem. KrF og Venstre gjorde ikke det, og gikk tilbake, sier Jensen.

Hun mener Venstre og Sponheim har et betydelig ansvar for at det ikke blir regjeringsskifte.

— Jeg mener at de har fått betale prisen for sin meget steile holdning til å blokkere for et samarbeid på ikke-sosialistisk side. Det kan ikke ha vært en fordel. Det blir spennende å se hvem de velger til ny leder, og hvordan det blir fremover, sier Jensen, som ikke akkurat ser frem til fire nye år med rød-grønn regjering.

- Jeg håper dette blir en flertallsregjering som er litt mindre arrogant overfor Stortinget. Den holdningen dagens regjering har hatt, svekker demokratiet.