Politikk

Arbeidsministeren møtt med buing fra streikende

 • Ntb.
 • Gunnar Kagge
 • Hans O. Torgersen

Arbeidsminister Robert Eriksson taler for streikende arbeidstagere i Oslo, der han ble møtt med buing. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix

Streikende foran Stortinget. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix

 • Jeg har en drøm, sa statsråd Robert Eriksson. Men publikum reagerte mer som om det han presenterte var et mareritt.

Arbeidsminister Robert Eriksson (FrP) ble møtt med buing da han holdt et kort innlegg foran de streikende som demonstrerte foran Stortinget.

Eriksson la frem regjeringens forslag nærmest som en gave til norske arbeidstagere og sa at han ønsker å hjelpe dem som står utenfor med å komme inn i arbeidslivet.

– Godt arbeidsfolk. Jeg har en drøm. En drøm om at alle som står utenfor arbeidslivet skal få bli en del av det seriøse arbeidslivet, åpnet han, med referanse til den historiske talen til borgerrettighetsforkjemperen Martin Luther King Jr.

En fot innenfor

Eriksson mener Regjeringens forslag om at det skal bli lettere å ta i bruk midlertidige ansettelser vil føre til at terskelen inn til jobbmarkedet blir lavere for blant annet unge og funksjonshemmede.

– Det er bedre med en fot innenfor arbeidslivet enn begge føttene utenfor, argumenterte Eriksson.

Eriksson gjorde et stort poeng av at han er fornøyd med at LO-lederen på TV2 i dag innrømmet at forslaget ikke innebærer mer overtid og ulempe.

Støre lovet å reversere endringene

Mannen etter Eriksson på talerstolen, Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre, ble møtt på en ganske annen måte av de streikende. Til jubel sa han blant annet følgende:

Jonas Gahr Støre ble møtt med jubel av de streikende i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix

— Det hadde vært ærligere av arbeidsministeren å si at dette er en reform for å styrke arbeidsgivernes rettigheter. Igjen har regjeringen vist at den ikke forstår arbeidshverdagen for folk flest. Støre lovet at endringene som blir gjort i arbeidsmiljøloven av Høyre/Frp-regjeringen vil bli reversert så snart Arbeiderpartiet kommer tilbake i regjeringskontorene.

– Det mest midlertidige med denne lovendringen kommer til å være lovendringen selv, sa han.

Venstre vil støtte regjeringen

– Det vil nok bli gjort endringer underveis i forhandlingene på Stortinget, men det er mye i regjeringens forslag som vi er enige i, sier Venstres Sveinung Rotevatn til NTB.

Venstre holder fast ved støtten til regjeringens forslaget om generell adgang til midlertidige ansettelser, et av forslagene som har møtt størst motstand blant de som streiker i dag.

– Vi må sikre gode og like regler i alle sektorer – også i staten, der omfanget av midlertidige ansettelser er for høy, sier Rotevatn til NTB.

Søndagsarbeid

Venstre er også innstilt på å sikre flertall for nye regler for overtids- og søndagsarbeid samt økte aldersgrenser i arbeidslivet.

– Her synes jeg regjeringens forslag er godt. Det er ikke snakk om å jobbe mer overtid enn i dag eller flere søndager – året sett under ett. Det handler om å skape en fleksibilitet som sikrer at man kan jobbe flere søndager på rad og mer overtid i perioder, for så å avspasere senere, sier Rotevatn.

Han mener forslaget er gunstig for arbeidstakere flest, ikke minst foreldre som har delt omsorg for barn.

– De kan jobbe mindre i perioder der de har omsorg for barn og mer i perioder der de ikke har det, sier han.

Endringer

Rotevatn sier regjeringens forslag likevel kan bli endret på enkelte punkter, for eksempel når det gjelder begrensningene som er foreslått overfor bedrifter som vil benytte midlertidig arbeidskraft.

– Vi må se nærmere på om disse begrensningene er praktiske og fornuftige for bedriftene samt gode nok for å håndtere eventuelt misbruk, sier han.

Strengere straffer for brudd på arbeidsmiljøloven er et annet forslag Rotevatn stiller spørsmål ved.

– Jeg merker meg at det er få faktabaserte argumenter for den positive effekten av et slikt forslag, sier han.

KrF skeptisk

Regjeringens andre støtteparti KrF er motstander av en generell adgang til midlertidige ansettelser. Partiet håper å få regjeringspartiene og Venstre med på en annen løsning:

– Vi vil i stedet at reglene som man har i staten og høyskolesektoren også blir gjort gjeldende i privat og kommunal sektor, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad til NTB.

Han understreker at partiet ennå ikke har tatt stilling til enkelthetene i forslagene fra regjeringen, men går langt i å flagge støtte til forslaget som gjør det mulig å jobbe mer i enkelte perioder for så å ta ut fri.

– Det rimer med hva vi tenker om et familievennlig arbeidsliv. Hyppigere søndagsarbeid er vi mer usikre på, sier han.

Arbeids- og sosialkomiteen skal avgi innstilling om saken innen 17. mars. Stortinget skal etter planen behandle saken 24. mars.

 1. Les også

  Streiken er overspill

 2. Les også

  Ungdomspartiledere: - LO gjør det vanskeligere for unge å få jobb

 3. Les også

  Norsk Studentorganisasjon svarer: Vi støtter ikke streiken i sin helhet

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Regjeringen presses til å vurdere endringer i arbeidsmiljøloven

 2. POLITIKK

  Dette er de blå endringene av Norge som Støre neppe kommer til å gjøre noe med

 3. NORGE

  Valgresultatet har allerede avklart disse betente politiske sakene

 4. POLITIKK

  Her er 11 saker Regjeringen kan få problemer med å få gjennom

 5. POLITIKK

  Raja vil endre loven etter Stålsett-siktelse

 6. POLITIKK

  11 av 18 ministre har forsvunnet fra Erna Solbergs regjering. Siv Jensen har byttet ut alle sine statsråder.