Solberg: – Forkastelig kampanje av Human Rights Service

– Forkastelig. Slik karakteriserer statsminister Erna Solberg den omstridte kampanjen for å fotografere muslimer i regi av Human Rights Service.

– Forkastelig, sier statsminister Erna Solberg om kampanjen til omstridte Human Rights Service. Men hun signaliserer fortsatt pengestøtte i statsbudsjettet.
  • Thomas Spence

Solberg signaliserer likevel at forslaget til statsbudsjettet som legges frem torsdag inneholder forslag om å opprettholde statsstøtten til islamkritiske HRS, som utgjør 1.835.000 kroner i år.

– Det er demokratiets pris, sier statsminister Erna Solberg.

Tirsdag ble det klart at et flertall i Stortinget ønsker å frata organisasjonen statsstøtten.

Ap-leder Jonas Gahr Støre spurte statsminister Solberg under starten av trontaledebattens andre dag onsdag om regjeringen vil trekke støtten til HRS.

– Vi skal ikke ha trakassering av minoriteter, sier Støre, som ba regjeringen trekke støtten ut fra samme begrunnelse som regjeringen mandag trakk støtten til Islamsk Råd Norge (IRN).

Solberg vil ikke si om hun mener HRS fortsatt skal få støtte

Solberg svarte først at budsjettet ble ferdigstilt lenge før den siste, kontroversielle kampanjen til HRS ble lansert.

Her ber HRS nordmenn om å fotografere muslimer i Norge for å dokumentere den «kulturelle revolusjonen» som organisasjonen mener pågår nå.

Hun svarer ikke på om hun vil trekke støtten i løpet av høstens budsjettforhandlinger på grunn av den omstridte kampanjen.

Hun valgte å understreke at posten HRS får midler fra, bevilges for å berike demokratiet med stemmer og holdninger som ellers ikke ville nå fem i samme grad.

– Vi skal ikke finansiere bare de stemmene vi liker, sier Solberg, og viser til at mange av dem som får støtte fra posten hører til de mest høyrøstede kritikerne av henne.

Hun sier blant annet at hun er blitt skjelt ut av representanter fra Antirasistisk Senter uten at hun av den gang ønsket å kutte i statsstøtten på 1,9 millioner kroner til dem.

Peker på at også de rødgrønne ga støtte

Solberg peker dessuten på at støtten til HRS ble vedtatt også av den rødgrønne regjeringen, og at både Ap, SV og Sp således tidligere har støttet dem.

HRS får i 2017 vel 1,8 millioner kroner. Venstre og KrF har bidratt til flertall for støtten de siste fire årene. Begge partiene har nå snudd i synet på HRS og ønsker å fjerne statsstøtten.

Forsvarer seg

Informasjonsleder Hege Storhaug i HRS har forsvart prosjektet på egne hjemmesider.

«Vi takker for flott respons fra leserne våre, men ettersom de politisk korrekte/de ‘gode’ har gjort alt de makter for å tilsøle tankene bak å dokumentere en historisk utvikling, så frykter vi at det de hevder vi gjør – å henge ut mennesker og derav øke konfliktnivået – er nettopp det de selv bidrar til. Det vil ikke vi være med på», skriver Storhaug.

I en annen artikkel på Rights.no avviser journalist Rita Karlsen at de har til hensikt å henge ut muslimer. Heller ikke Karlsen besvarte Aftenpostens henvendelser tirsdag.