Barnepsykolog: – Du må nesten tilbake til 70-tallet for å finne barn som bare løp ut og fant på noe selv

Føler du deg tvunget til å finne en løsning hver gang kjedsomheten melder seg hos poden? Det kan hemme den kreative utviklingen hos barnet ditt, mener eksperter.

Leah Oline (6) og Sol Angeliqua (8) har sjeldent behov for underholdningshjelp fra pappa Truls og mamma Wenche, men det er likevel stor stas de gangene foreldrene er med og leker.

– Det er ganske sjeldent at de kommer til oss og sier at de kjeder seg, sier Wenche Haugen (40) og titter bort på døtrene Sol Angeliqua (8) og Leah Oline (6).

Jentene sitter og knekker selvplukkede nøtter på plattingen i Lørenskog når Aftenposten kommer på besøk. Den store hagen til familien Haugen er badet i sol, og det er ikke akkurat på dager som denne at jentene har problemer med å underholde seg selv, forteller pappa Truls Haugen (38).

– Hvis en av oss har hjemmekontor og jentene er hjemme, da føler de kanskje at de kjeder seg litt, fordi de har lyst til å leke med oss, sier han.

I en amerikansk studie kommer det frem at kun én av tre foreldre lar barnet finne egne løsninger når det kjeder seg.

27 prosent av de 1271 respondentene svarer at de prøver å snakke med ungene om alternativer, mens 11 prosent velger å delta i barnets aktivitet.

– Sunt at de kjeder seg litt

Helt fra eldstejenta Sol Angeliqua var liten har hun vært flink til å underholde seg selv, mens Leah Oline naturlig nok har blitt underholdt mye av storesøster.

– Jeg tenker at det er sunt at de kjeder seg litt, fordi de må bruke fantasien for å komme ut av den kjedsomheten, sier Wenche.

– Det handler om å lære å finne på ting selv. Vi har ikke hele tiden gått aktivt inn for å aktivisere dem. Det føler jeg blir litt som å sy puter under armene på dem, sier Truls.

Det høye tempoet i hverdagen har også sørget for at Haugen-familien bevisst begrenser hvor mange organiserte fritidsaktiviteter jentene er med på.

– Vi har bevisst valgt at de ikke skal ha så mange fritidsaktiviteter. Det går i ett hele tiden, så vi føler det er viktig at de har perioder der det ikke skjer noe, sier Wenche.

Stein Erik Ulvund, professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo og forfatter av bokserien «Forstå barnet ditt (0-16)» er ikke kjent med at det er gjort tilsvarende undersøkelse i Norge og kan derfor ikke være sikker på at norske foreldre ville ha svart det samme som det de amerikanske gjorde. Men han mener det er rimelig grunn til å anta at forskjellene ikke er store. Han er enig i at det er sunt at barna kjeder seg innimellom.

Kan hemme kreativ utvikling

– Den viktigste positive effekten av kjedsomhet er at barnet etter hvert blir nødt til å bruke sin egen kreativitet for å komme ut av det ubehaget som kjedsomhet medfører, sier Ulvund.

Han beskriver kreativiteten som en viktig motor i barnets utvikling på mange områder.

Les også

Foreldre er blitt barnas tivolidirektører. Det bør vi kanskje slutte med.

– Hvordan burde foreldre reagere når barnet kjeder seg?

– Si til barnet at det er vanlig å kjede seg av og til, og at du selv også gjør det. Oppfordre barnet til å finne på noe selv, uten å komme med konkrete forslag, sier Ulvund.

I sommermånedene er trampolinen et av mange midler Sol Angeliqua og Leah Oline kan ty til for å unngå kjedsomheten.

– Ikke gi for mye hjelp

Han får støtte av barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen.

– Å hele tiden hjelpe barnet til å leke begrenser hvor mye barnet bruker egen fantasi, og barnet får ikke trening i å leke sammen med noen på sin egen alder, sier hun. Hvis barnet leker med jevnaldrende, så må det ta mye mer hensyn til hva lekekameraten ønsker og vil, og lærer seg mye bedre å fungere sosialt.

Men å hele tiden trekke på skuldrene når kjedsomheten kommer krypende hos junior har også sine negative sider.

– Barnet kan da søke mot lettvinte ting, som for eksempel data eller spill. Barn velger som regel minste motstands vei, og da velger de ikke nødvendigvis en aktivitet som er utviklende for dem selv, sier Gerhardsen.

Sol Angeliqua (t.v.) og Leah Oline deler mange av de samme interessene, og trenger dermed sjeldent hjelp fra andre enn hverandre for å finne på ting.

– Barn har godt av å leke uten at voksne er med, men de kan alltids trenge litt hjelp til å komme i gang. Du skal nesten tilbake til 70-tallet for å finne en tid der barn bare løp ut og lekte og fant på noe selv. Da klarte de å aktivisere seg selv, nettopp fordi det var masse andre barn der som inspirerte hverandre, sier hun.

Les også

Nå øker kontantstøtten med 1500 kroner

Den enkle løsningen

Kun fire prosent av respondentene i den amerikanske studien oppgir at de setter barnet foran en skjerm, som for eksempel TV eller nettbrett, når det kjeder seg.

– Mange foreldre vil kanskje ikke aktivt si «gå og finn på noe på nettet», men barn flest suges mot disse aktivitetene og spør selv om å for eksempel få spille dataspill. Da er det utrolig mye enklere å si ja i stedet for nei, sier Gerhardsen.

Hun mener at dagens barn er roligst når de er inne, for da sitter de med nesen i et eller annet elektronisk medium.

– Tilbake på 80-tallet, før det ble vanlig å ha spill, var barn brysomme å ha innendørs. De lekte, herjet, og holdt på, og da var det ganske mye lettere å jage dem ut. I dag er det derimot slitsomt å få dem ut, fordi barna blir sure av å måtte forlate skjermen.

– Burde foreldre begrense hvor ofte de lar barnet spille eller se på TV når det kjeder seg?

– Ja, absolutt. Det tar bort tid barnet skulle brukt på å utvikle seg psykisk, fysisk og sosialt, sier hun.

Også Ulvund mener at den enkle løsningen burde begrenses.

– Overdreven bruk av denne type aktiviteter kan være skadelig. Det går ut over ansikt-til-ansikt-tid og kan være uheldig for både den sosiale og intellektuelle utviklingen.

Få regler

Hjemme hos familien Haugen er det få regler knyttet til skjermbruk, men det hender at de ber jentene om å legge vekk Ipaden.

– Vi pleier å si ifra i forkant at «om 10 minutter legger vi fra oss Ipaden», og da er det gjerne fordi vi skal noe annet, eller fordi vi trenger at de hjelper til med enkle oppgaver hjemme, sier Wenche.

Foreldre tyr ofte til den enkle løsningen PC-spill og annen skjermbasert aktivitet byr på når barnet kjeder seg. Det burde begrenses, mener barnepsykolog. Her sitter Leah Oline og Sol Angeliqua Haugen og holder på med hver sin Ipad.