Politikk

Kommunen han leder blir tvangssammenslått med naboene: - Helt uforståelig. Dette er et resultat av en avtale på bakrommet

HARAM (Aftenposten): Det kom ikke som noen overraskelse, men det lindrer ikke reaksjonen fra ordføreren i en av kommunene som motvillig blir slått sammen med naboer.

Ordfører Vebjørn Krogsæter (Sp) i Haram - med Ålesund i bakgrunnen. Men Krogsæter ønsker ikke å bli tvunget sammen med byen. - Jeg forstår ikke argumentene. Det blir i alle fall ikke mer lokaldemokrati av det, sier han.
 • Petter Winther
 • Arnfinn Mauren

- Det er helt uforståelig og ubegripelig. Dette er et resultat av en avtale gjort på bakrommet i Stortinget, og for meg ser den ut som en taktisk manøver, sier ordfører Vebjørn Krogsæter (Sp) i Haram på Sunnmøre - en av de kommunene som etter det Aftenposten erfarer blir slått sammen med naboer mot sin vilje.

Tre av nabokommunene, Skodje, Ørskog og Sandøy, har valgt å slå seg sammen med Ålesund. Tre andre nabokommuner, Sula, Giske og Haram, har sagt nei. Senterparti-ordfører Krogsæter tror ikke det er tilfeldig at det bare er Haram - med 9000 innbyggere - som blir tvangssammenslått med bykommunen.

– I de andre kommunene har representantene fra regjeringspartiene vært imot sammenslåing. I Haram har Høyre og Frp ønsket sammenslåing. Derfor er Haram plukket ut, og så håper man at det skal forrykke balansen slik at de andre blir med etter hvert.

Ønsket seg nabo i nord, men naboen valgte Ålesund

Kommunen var blant dem som i fjor vår arrangerte follkeavstemning om spørsmålet. Et lite flertall av de som stemte - 52 prosent - sa ja til å slå seg sammen med nabokommunen i nord, Sandøy. Men Sandøy valgte å gå sammen med Ålesund.

Kristin Brastad ønsker at Haram skal forbli egen kommune.

I Haram var det bare 19 prosent som ønsket å slå seg sammen med Ålesund. Beslutningen om å tvangssammenslå kommunen, vakte derfor ikke noe jubel blant kundene på en av butikkene i Haram tirsdag kveld.

 • Bakgrunn: Slik blir kommunereformen: 13 kommuner tvangssammenslås
 • Så mange fylker forsvinner i Norges nye regionkart

– Dette synes jeg ikke noe om. Vi har hatt en folkeavstemning om dette, og det bør respekteres. Dette vil skape irritasjon og protester, var kommentaren fra Kristin Brastad (39), som både bor og jobber i kommunen, som førskolelærer.

Les også

Ålesunds byordfører kan få med seg ni naboer i storkommune

Klare til å forhandle - selv om de ikke vil

Ordfører Vebjørn Krogsæter må innrømme at han også er spent på de forhandlingene som kommunen nå må inn i med nabokommunene - mot sin vilje.

– Å bli tvunget inn i et samarbeid, er en dårlig start på slike forhandlinger. Men vi er nødt til å gå inn i det med et åpent sinn, for å få det beste ut av det.

– Tror du på noen omkamp, dersom det blir regjeringsskifte?

– Det er vanskelig å forutse. Jeg ønsker ikke å spekulere over det, men én ting er sikkert: Rikspolitisk vil dette være en god sak for Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Haram-ordfører Vebjørn Krogsæter (Sp) og en stor del av innbyggerne i kommunen ønsker ikke å slå seg sammen med de fire andre kommunene i den nye Ålesund kommune, her representert med ordfører i Sandøy Oddvar Myklebust (Ap), varaordfører Geir Peter Aure (V) i Ørskog, Ålesund-ordfører Eva Vinje Aurdal og ordfører i Skodje, Dag Olav Tennfjord (H).

Kan bli med på neste forhandlingsmøte

De fire andre kommunene i regionen som har bestemt seg for å slå seg sammen, er allerede i gang med forhandlingene. Kommunene har møttes flere ganger, og skal møtes igjen i løpet av kort tid.

– Vi har ønsket flere inn, så døren står åpen for Haram allerede på neste møte. Der vil de kunne møte på lik linje med oss andre, understreker Eva Vinje Aurdal (Ap), ordfører i Ålesund.

Vebjørn Krogsæters forgjenger i Haram, Høyre-ordfører Bjørn Sandnes, tror nemlig ikke det blir store bølgene etter Regjeringens tvangssammenslåing av kommunen. Han var selv med på å ta initiativet til en storkomunne for noen år siden.

- Det er mulig det ligger taktikk bak tvangssammenslåingen, men vi er nødt til å knytte oss til byen. Det vil være rart å stå utenfor, mener han.

Skuffet over at det ikke ble tvangssammenslåing

– Jeg er ikke overrasket, men jeg er skuffet over at vi ikke blir tvangssammenslått, sier Steinar Halvorsen (H), ordfører i Loppa kommune.

Kommunens rundt 970 innbyggere stemte nei til sammenslåing. Halvorsen var selv motstander av sammenslåing, men etter at han satte seg inn i den økonomiske situasjonen til kommunen endret han mening.

– Jeg er skuffet over at vi ikke får muligheten til å være en del av en storkommune med de fordelene som hører med. Med 970 innbyggere er det veldig begrenset hva man kan drive med. Budsjettet går stort sett med til å drive kommunen, ikke til å drive samfunsutvikling, sier Halvorsen.

– Men folket sa nei til sammenslåing?

– Folket sa nei, men mye av diskusjonen gikk på følelser. Jeg har full respekt for at folk fremdeles ønsker å være Loppa kommune.

– Hva tenker du fremover nå?

Nå har vi endelig fått en avklaring. Loppa-samfunnet vil bli bestå, det er det ikke noen tvil om. Vi som bor her elsker Loppa og kommer til å fortsette å bo her.

Ikke helt fornøyd med resultatet, men ser fremover

Ole Jacob Flæten (H), ordfører i Skedsmo kommune, er ikke helt fornøyd med tvangssammenslåingen av Skedsmo, Sørum og Fet kommune.

– Jeg ble litt overasket over at det ble dette resultatet, det er ikke fylkesmannens anbefaling, så sånn sett er det litt underlig at de kommer med et forslag som ikke er forankret, sier Flæten.

– Mener du at forslaget ikke er forankret i befolkningen?

– Det var ikke dette forslaget vi forhandlet oss frem til, dette er regjeringens forslag som ikke følger de anbefalingene vi kom med.

Flæten innrømmer at Skedsmo kommune har sett for seg en ny kommunestruktur og han ser for seg at den nye kommunen vil kunne stå rustet som en tung kommune i regionen.

Krogsæters parti, Senterpartiet, varsler at de vil kjempe mot tvangsbruken med nebb og klør.

– Til kommuner som er foreslått tvangssammenslått har jeg ett budskap: Ikke bruk én krone til av fellesskapets penger på denne meningsløse prosessen før valget! sier Sigbjørn Gjelsvik (Sp) til NTB.

Han er førstekandidat for Akershus Senterparti til stortingsvalget.

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

 1. Folkeavstemning
 2. Kommunesammenslåing
 3. Ålesund
 4. Giske
 5. Skodje
 6. Ørskog
 7. Haram