– Ingebrigtsen snakket usant i kontrollhøring på Stortinget

Mangeårig styreleder i Helse Midt-Norge, Kolbjørn Almlid, sier tidligere Ap-statssekretær Roger Ingebrigtsen snakket usant da han forklarte seg for Stortingets kontrollkomité under høringen mot helseminister Bent Høie (H).

Tirsdag legger kontrollkomiteen frem sin innstilling etter høringen om sykehusstriden på Nordvestlandet. Som Aftenposten tidligere har skrevet er det ikke noe flertall på Stortinget hverken for mistillit eller kritikk mot helseministeren.

Høie besluttet 19. desember at det nye fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal skulle legges til Molde, og ikke Kristiansund.

Høringen ble gjennomført etter at det kom sterke påstander fra Nordmøre om korrupsjon og press, og at Høie hadde brutt helseforetakslovengjennom å instruere helseforetakene til å velge Høyre-styrte Molde.Da det i januar i år ble klart at kontrollkomiteen og dens leder Martin Kolberg (Ap) ville granske Høie, var det flere eksperter i helseledelse som, i Aftenposten, hevdet at flere tidligere Ap-helsestatsråder hadde drevet betydelig mer instruksjon, utenom foretaksmøtet, enn det Høie eventuelt hadde gjort.

Lukket møte

Blant annet skulle eksstatssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap), på et lukket møte i departementet 18. februar 2010, ha bedt daværende styreleder og adm dir. i Helse Midt-Norge, Kolbjørn Almlid og Gunnar Bovim, om å stanse planene til de tidligere Ap-helseministrene Sylvia Brustad (2005-2008) og Bjarne Håkon Hanssen (2008-2009) om å bygge nytt sykehus i Molde. Beskjeden kom "over bordet", og utenom foretaksmøtet.

Kolbjørn Almlid

Ifølge et referat fra møtet, laget av Almlid selv, var Ingebrigtsen tydelig:

Det planlagte sykehuset måtte plasseres så «nært Kristiansund at det ville bli akseptert av de politiske myndighetene» i den Ap-styrte byen.

— Grovt feilsitert av Almlid

Dette gjentok også Almlid under stortingshøringen mot Høie 13. februar, og det rett før Ingebrigtsen skulle forklare seg. På spørsmål fra Kolberg avviste eks-statssekretæren (for daværende helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen) Almlids forklaring.

Ingebrigtsen sa at Almlids referat var "grov feilsitering", "veldig vinklet" og at møtet i departementet kom i stand fordi Almlid ønsket en "blankofullmakt for å kjøre Molde-alternativet videre". Ingebrigtsen sa også at han aldri hadde sagt at sykehuset måtte plasseres nærmere Kristiansund.

- Rett og slett ikke sant

Almlid reagerer sterkt på det Ingebrigtsen sa under høringen.

— Jeg reagerer sterkt på at det blir fremstilt som at jeg lyver, både under høringen og i referatet. Det Ingebrigtsen sa under høringen om dette er rett og slett ikke sant, sier Almlid. Han synes det er spesielt ille at Ingebrigtsens påstander om ham fremsettes i en kontrollhøring i Stortinget, med det alvor det gir saken.

Les også:

Les også

«Høie går fri, men høringen vil få følger for styringen av sykehusene»

— Jeg har selvsagt ikke hatt noe annet motiv i denne saken enn å følge opp det som var faglig avklart som det beste alternativet, og som daværende statsminister Jens Stoltenberg, og Strøm-Erichsens forgjengere, Bjarne Håkon Hanssen og Sylvia Brustad, støttet fullt ut.

- Aldri bekreftet i foretaksmøte

Almlid sier både han og Bovim ble overrasket over Ingebrigtsens "snuoperasjon", spesielt over begrunnelsen: om å tilfredsstille Aps lokallag i Kristiansund. Men Almlid påpeker at de "selvsagt ville forholde seg til det som den nye helseministeren ønsket".

— Men vi visste det ville bli bråk på Møre om dette. Vi ba derfor Ingebrigtsen om at dette også ble uttalt og kommunisert utad, men det skjedde aldri. Det ble heller aldri bekreftet i et foretaksmøte, utover at statsråden ba om nye utredninger av ulike alternativer.

Støtter Almlid

Flere Ap-kolleger av Ingebrigtsen i Møre og Romsdal sier Ingebrigtsen - like før møtet i departementet i februar 2010 - sa det samme til dem: Det nye sykehuset måtte plasseres nærmere Kristiansund av hensyn til politisk press der.

Tidligere fylkesmann, fylkesrådmann og Ap-statssekretær Kåre Ellingsgård sier til Aftenposten at Ingebrigtsen, i et møte med Møre og Romsdal Ap 20. desember 2009, sa nøyaktig det samme som Ingebrigtsen, ifølge Almlids referat, skal ha sagt til Almlid.

— Jeg kan ikke gi Aftenposten referatet fra møtet 20. desember 2009. Det er partiinternt. Men jeg kan bekrefte at det av referatet fremgår at Ingebrigtsen på møtet opplyste at det planlagte nysykehuset i Molde måtte plasseres nærmere Kristiansund for å stoppe protestene derfra, sier Ellingsgård,

- Ingebrigtsen ville ha underskrifter

Daværende leder i Molde Ap, Sidsel Rykhus, bekrefter også Almlids uttalelser. Ingebrigtsen kalte nemlig inn lokale Ap-topper i Molde og Kristiansund til et møte om "sykehussaken" i Molde fem dager tidligere, 15. desember 2009.

— Vi var tre fra Molde Ap og tre fra Kristiansund Ap, samt representanter fra fylket på møtet. Ingebrigtsen la på møtet frem et forslag der vi skulle skrive under på at vi gikk med på at sykehuset som var planlagt i Molde skulle legges nærmest mulig Kristiansund. Formuleringene var omtrent identiske med det som står i Almlids referat, sier Rykhus.

- Skulle dere signere på det, lage en avtale?

— Ja. Men det var det selvsagt umulig for Molde Ap å gå med på det, sier Rykhus.

- Hvorfor skulle Ingebrigtsen være interessert i lage en skritftlig avtale med dere?

— Det var antagelig et forsøk på å få aksept for statsrådens ønske om å tilfredsstille Aps lokallag i Kristiansund, og få ro rundt saken.

- Ble forbannet

Rykhus sier hun ble sjokkert over Ingebrigtsens uttalelser i den TV-sendte høringen.

— Jeg ble rystet, fortvilet og ikke minst forbannet over det Ingebrigtsen fikk seg til å si, og særlig måten han fremstilte Kolbjørn Almlid på.

Aftenposten har snakket med flere tilstedeværende på møtet 15. desember som bekrefter det Rykhus sier.

Ingebrigtsen avviser

Roger Ingebrigtsen står på at han aldri har sagt at det nye sykehuset måtte flyttes nærmere Kristiansund for å tilfredsstille Aps lokallag i nordmørsbyen.

Roger Ingebrigtsen

— Embedsmenn i departementet som var til stede under møtet med Almlid i februar 2010 reagerte også på Almlids referat. Både det at Almlid laget et referat, uten å sjekke med oss om referatet var riktig, men også at referatet var feil. Det var et spisset og vinklet referat fra en mann som kom til Oslo for å få grønt lys for sin plan, uten økonomisk dekning og uten å ta hensyn til behovet for å finne en omforent løsning for hele regionen. På det grunnlag sa jeg at jeg var grovt feilsitert, sier Ingebrigtsen.

Aftenposten har snakket med de tre embedsmennene som var til stede under møtet i Helsedepartementet. De ønsker hverken å bekrefte eller avkrefte det Ingebrigtsen sier. Én viser til at vedkommende tok et referat fra møtet, men at referatet ble ødelagt under terrorangrepet 22. juli 2011.

- Dette må Almlid tåle

— Almlid farer rundt med et referat som er feil. Da må han tåle at vi kommer vår versjon, sier Ingebrigtsen.

Han avviser også det hans tidligere Ap-kolleger i Møre og Romsdal sier.

— Enhver forstår at det har formodningen mot seg at en statssekretær farer rundt med papirer som folk skal signere på, sier Ingebrigtsen

Roger Ingebrigtsen trakk seg som statssekretær, og fra norsk politikk, i november 2012. Han begrunnet avgangen med at han i 2004, da han var 37 år, hadde hatt et «uakseptabelt» forhold til en 20 år yngre tillitsvalgt jente i partiet.