Politikk

Listhaug vil droppe undersjøisk tunnel på E39 i Møre og Romsdal

Frps nestleder Sylvi Listhaug vil droppe en del av regjeringens plan for fergefri E39 i Møre og Romsdal.

Sylvi Listhaug er nestleder i Frp og fra Møre og Romsdal og eldre- og folkehelseminister i regjeringen. Nå går hun ut mot sin egen regjerings veiplaner i hjemfylket. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

 • NTB

Den såkalte Møreaksen skal gi ny vei mellom Ålesund og Molde og omfatter en 16 kilometer lang undersjøisk tunnel, som skal gå så dypt som 350 meter under havoverflaten. I tillegg skal det bygges en to kilometer lang hengebro på strekningen, som er vedtatt som en del av Nasjonal transportplan (NTP) for perioden 2018–2029.

Etter planen skal byggingen starte i siste seksårsperiode. Men nå går altså Listhaug inn for å skrote de storslåtte veiplanene for hjemfylket.

– Frp i Møre og Romsdal mener at vi bør utrede et alternativ. Det vil bli bedre trafikksikkerhet, vi slipper disse forferdelige undersjøiske tunnelene og vi får ned prisen folk må betale, sier Listhaug til VG. Hun håper alternativet, den såkalte Romsdalsaksen, vil bli billigere.

Både Senterpartiet og Arbeiderpartiet reagerer skarpt på utspillet.

Else-May Botten Norderhus (Ap) frykter det kan sette veiplanene tiår tilbake.

– Vi vet det er en nasjonal kamp om midlene til slike prosjekter. Dette er ikke en lokalkamp. Alternativene er fergefritt med Møreaksen eller ferge til evig tid, sier stortingsrepresentanten fra Møre og Romsdal.

 1. Les også

  Hordfast – her ligger kjernen i bompengestriden

 2. Les også

  E39- traseen var bestemt. Så fikk Øyvind en telefon.

 3. Les også

  Fergefri E39 blir trolig utsatt igjen

 4. Les også

  Her er Veivesenets handlingsplan 2018–2023: Start for E18 vestover og nytt tunnelløp i Oslofjordtunnelen

 5. Les også

  Denne flytende broen skal forbinde Stavanger og Bergen – og tåle hundreårsvær