Fiskeriministeren fikk ordføreretterlønn mens han var statssekretær - kan være brudd på loven

Fiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H) ba om ordføreretterlønn på 120.000 kroner da han ble statssekretær. Nå mener statsministeren at han må rydde opp.

Fiskeriminister Geir-Inge Sivertsen (H) sier at han vil betale tilbake de rundt 120.000 kronene han mottok i etterlønn i fjor høst.

Geir Inge Sivertsen ble 24. januar utnevnt til ny fiskeriminister i Erna Solbergs regjering, etter at Frp valgte å trekke seg ut.

Han kom da fra stillingen som statssekretær i Nærings- og fiskeridepartement, en stilling han hadde hatt siden 4. november i fjor.

Før han tiltrådte som statssekretær var han ordfører i Lenvik kommune i Troms, som fra 1. januar i år ble slått sammen med tre andre kommuner og ble en del av Senja kommune.

Fredag skriver Dagbladet at Sivertsen søkte om, og fikk innvilget, etterlønn som ordfører i en og en halv måned, til tross for at han gikk rett inn i ny jobb.

Det ga ham en etterlønn på i overkant av 120.000 kroner. Dette fikk han samtidig som han jobbet som statssekretær.

Trolig brudd på loven

Etterlønnen ble innvilget av kommunestyret i Senja 11. desember i fjor. Men ifølge kommuneloven kan ikke kommunestyrer gi folkevalgte ettergodtgjørelser uten at det avkortes krone for krone for annen inntekt.

– Etter loven er det krystallklart. Kommunestyret har ikke frihet til å innvilge etterlønn som ikke avkortes krone for krone for annen inntekt, sier Knut-Marius Sture, arbeidsrettsekspert i Arntzen de Besche, til Dagbladet.

Les også

Svindlet Stortinget for 450.000 kroner – vil ha etterlønn fra samme sted

Senja-ordfører Tom-Rune Eliseussen (Sp) sier at vedtaket ser ut til å ha blitt fattet ut fra mangelfulle saksopplysninger til kommunestyret.

Fiskeriministeren selv innrømmer at etterlønnen skulle ha vært avkortet.

– Ja, jeg har sett nå at det ikke er samsvar mellom det som er vedtatt og kommuneloven. Det skulle vært en avkorting. Jeg har snakket med rådmannen om dette også. Det er for så vidt bra det ble avdekket slik at Senja kommune får oppdatert regelverket sitt.

Han sier at han nå vil tilbakebetale pengene han ikke skulle ha hatt.

Solberg: Var ikke lurt

– Dette synes jeg Sivertsen skal rydde opp i. Hvordan regelverket har vært i den kommunen, det får kommunen rydde opp i. Vi bør ha et system hvor en som går over i vanlig jobb ikke mottar etterlønn, fastslår statsminister Erna Solberg (H) overfor Dagbladet.

Dette var ikke så lurt, mener Erna Solberg om fiskeriministerens etterlønn.

Statsministeren mener at det ikke var lurt av Sivertsen å søke om etterlønn.

– Det er nok åpenbart et regelverk som ikke har vært godt nok, det må kommunen se på, men man må heller ikke søke om etterlønn i en slik situasjon, svarer Solberg.

Hun legger til at hun fremdeles har full tillit til Sivertsen og at Statsministerens kontor har vært i kontakt med statsråden om saken.

Sivertsen har selv innrømmet at etterlønnen skulle ha vært avkortet, og han har sagt at han vil tilbakebetale pengene han ikke skulle ha hatt. Han ble 24. januar utnevnt til ny fiskeriminister i Solbergs regjering, etter at Frp valgte å trekke seg ut.