Politikk

MDG støtter Ap, SV og Frp i stortingsthrilleren om ny bioteknologilov

De to stemmene til Rødt og MDG kan kan bli avgjørende på tirsdags stortingsdrama om ny bioteknologilov. MDGs sentralstyre avgjorde søndag at partiet støtter alle de foreslåtte liberaliseringene. Rødt går mot forslaget om eggdonasjon slik det er formulert av forlikspartiene.

MDGs ene representant på Stortinget, Une Bastholm, skal tirsdag stemme for liberaliseringer av bioteknologiloven. Heiko Junge

 • Kjetil Magne Sørenes
  Journalist

Søndag avgjorde sentralstyrene i Miljøpartiet De Grønne og Rødt hvordan partiene skal stemme i tirsdagens stortingsdrama om ny bioteknologilov.

Det ligger an til en jevn avstemning, så stemmene til de to partienes representanter, Une Bastholm (MDG) og Bjørnar Moxnes (Rødt), kan bli avgjørende.

KrF har nemlig krevd full sal for å behandle saken, og stortingssalen skal utstyres med pleksiglass for å verne de 169 stortingsrepresentantene mot koronasmitte.

Ap, SV og Fremskrittspartiet er sammen enige om at eggdonasjon, assistert befruktning for enslige, tidlig ultralyd og blodtesten Nipt (blodprøve som blant annet kan avdekke kromosonfeil) skal bli tillatt å utføre i Norge for alle gravide kvinner.

De tre partiene har til et sammen et knapt flertall på 86 stortingsrepresentanter – én representant mer enn nødvendig for å danne flertall. Senterpartiet og regjeringspartiene går imot forslaget.

Les også

Ber Venstre og Høyre trosse egen regjering i slaget om ny bioteknologilov

Frp kan torpedere eget forlik

Det var Frp som tok initiativ til forliket. Men Frps stortingsgruppe er fristilt i saken og flere representanter, inkludert nestleder Sylvi Listhaug, har signalisert at er usikre eller at de vil stemme mot deler av forliket.

Utbrytere fra Frp kan dermed vippe flertallet. KrF jobber intenst for at det skal skje.

MDGs sentralstyret avgjorde søndag formiddag at partiet er for alle de nevnte liberaliseringene, opplyser partiet på en e-post til Aftenposten søndag.

– Dette er vanskelige spørsmål. Derfor var det viktig for meg å ta dette til Sentralstyret. Når partiet blir nødt til å stemme i Stortinget, og vi kan havne på vippen, ønsket jeg at det ikke bare skulle være opp til mine vurderinger, men at det skulle være en bredere representasjon bak voteringen, uttaler Bastholm i en e-post til Aftenposten.

Gjennomslag for Grønn Ungdom

Ifølge Klassekampen oppfordret Bastholm sentralstyret til å si ja til assistert befruktning for enslige og at aldersgrensen for tilbud om fosterdiagnostikk senkes fra 38 til 35 år.

Hun skal imidlertid oppfordret sentralstyret til å ta følge med regjeringspartiene og Sp og si nei til tidlig ultralyd og Nipt-testen.

Ungdomspartiet Grønn Ungdom ba sentralstyret si ja til samtlige liberaliseringer, ifølge avisen.

På spørsmål om dette betyr at dagens avstemning medfører en seier til Grønn Ungdom, svarer Bastholm:

– Grønn Ungdom avga sin stemme i Sentralstyret på lik linje med andre sentralstyremedlemmer. Jeg opplever ikke at noen i partiet vant eller tapte i denne avstemningen, men heller at større deler av partiet ble hørt i et vanskelig spørsmål.

Rødt-nei til forlikspartienes forslag om eggdonasjon

Rødts sentralstye tok også stilling til forslagene søndag. På møtet ble det klar at Rødt vil stemme for de fleste av de liberaliserende endringene i bioteknologiloven tirsdag, men vil gå mot forslaget om eggdonasjon slik det er formulert av Ap, SV og Frp, melder NTB.

Overfor Aftenposten begrunner Rødt-lederen dette med at partiet er bekymret for at forslaget fra de tre andre opposisjonspartiene kan legge et uheldig press på kvinner i en vanskelig økonomisk situasjon.

– Rødt støtter alle forslagene om tidligere undersøkelser av fostre. Det handler om kvinners rettigheter og mulighet til å ta informerte valg, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til NTB.

– Vi sier ja til eggdonasjon, men bare av overskuddsegg. Vi vil derfor fremme et eget forslag på Stortinget om en frivillig ordning for donasjon av overskuddsegg etter prøverørsbehandling, legger han til.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Bioteknologi
 2. Eggdonasjon
 3. Politikk
 4. Grønn Ungdom
 5. MDG

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  SV ber Venstre og Høyre trosse egen regjering i slaget om ny bioteknologilov

 2. POLITIKK

  Frp, Ap og SV enige om å liberalisere bioteknologiloven – presenteres torsdag

 3. POLITIKK

  Kraftig nederlag for KrF: Stortinget vedtok flere oppmykninger av bioteknologiloven

 4. NORGE

  Slik krysset stortingsrepresentantene partigrensene i bioteknologidramaet

 5. POLITIKK

  Ny meningsmåling: Ingen biotek-gevinst for KrF

 6. POLITIKK

  Thrillervotering om bioteknologi tirsdag. Her er oversikten over forslagene som kan bli vedtatt.