Politikk

En av Støres «gullgutter» trekker seg fra Stortinget

– Tolv år på Stortinget er nok - i denne omgang, sier Aps helsepolitiske talsmann Torgeir Micaelsen. Han trekker seg overraskende fra Stortinget i 2017.

Torgeir Micaelsen har ikke planer om å fortsette å jobbe i denne bygningen de neste fire årene. Foto: Bjørge, Stein

 • Solveig Ruud
 • Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef

Han omtales som en av de mest talentfulle i sin generasjon Ap-politikere og en kommende helseminister i Støre-regjeringen. Derfor har mange tatt for gitt at den 37 år gamle Buskerud-representanten skulle si ja til å fortsette på Stortinget.

Det gjør han ikke.

– Det er ikke en beslutning jeg har tatt med lett hjerte, men den riktige beslutningen for meg, sier Micaelsen til Aftenposten.

– Ikke et endelig farvel

Samtidig som det tirsdag blir kjent at Ap-veteran Martin Kolberg sier ja til en ny periode for Buskerud Ap, blir det kjent at Torgeir Micaelsen trekker seg.

Les også

Les også om hvordan Micaelsen blir omtalt av sine egne: Støre skryter av sin unge «gullrekke»

Han forteller at han synes tre perioder på Stortinget er lenge nok for ham. Men han legger altså til «i denne omgang», og han avviser at dette er et endelig farvel til politikken

– Nei, det er det ikke. Men det må være mulig å være potensiell deltaker i norsk toppolitikk uten å sitte hele livet på Stortinget, sier han.

Taus om statsråds-lyst

Micaelsen ble valgt inn på Stortinget i 2005. Den første perioden satt han som menig medlem av finanskomiteen. Etter fire år ble han forfremmet til leder av komiteen og den siste perioden har han vært Aps fremste helsepolitiker på Stortinget.

– Jeg lever etter mottoet: Livet er kort. Jeg liker å hele tiden utfordre meg selv, og har derfor lyst til å forsøke å gjøre noe annet.

– Men hvis Ap vinner valget og danner regjering. Har du lyst til å gjøre noe annet enn å drive med politikk også da?

– Hvis Ap vinner valget er det fantastisk. Hva som eventuelt skjer da, vil jeg ta stilling til når den tid kommer. Jeg har vært med på å vinne to valg for Ap før, sier han.

– Du har ikke prøvd å være statsråd før. Frister det deg?

– Jeg har lyst til å vinne valget for Ap med det medfører, sier han og gir uttrykk for at han har vært lenge nok i politikken til at han vet at det ikke er lurt å uttale seg om denne typen spørsmål.

Les også

Helsepolitiker: - Fullstendig uaktuelt at kvinner føder alene

Ble satt under hardt press

Micaelsen tok den endelige beslutningen fredag kveld.

Aftenposten vet at han er satt under sterkt press for å fortsette. Han omtaler forsøkene på å overtale ham til å bli på Stortinget som et «hederstegn».

– Men det har gjort beslutningen vanskelig. Det er sikkert noen som synes det er dumt at jeg trekker meg. Det er en personlig, ikke en politisk beslutning, gjentar han og legger til at han tror mange i hans generasjon er «slik skrudd sammen» at de har lyst til å gjøre ulike ting i ulike faser av livet.

Flere toppolitikere trekker seg

I juni overrasket kunnskapsminister og Høyre-kronprins Torbjørn Røe Isaksen (38) med beskjeden om at han takker nei til gjenvalg på Stortinget.

– Jeg er snart 40 år. I praksis har jeg holdt på med politikk på heltid siden jeg ble valgt som leder i Unge Høyre i 2004. Siden den gang har jeg giftet meg med kvinnen i mitt liv, vi har fått en fantastisk datter som fylte to år i går, og som jeg nyter hvert sekund sammen med. Vi vil gjerne ha flere barn også. Å bli far setter livet og hverdagen i perspektiv skrev han i en pressemelding.

Det har også skapt overskrifter at flere av SVs mest profilerte politikere takker nei til gjenvalg. SV-nestleder Snorre Valen (31) gir seg som stortingspolitiker og flytter hjem til Trondheim. Også de tidligere SV-statsrådene Heikki Holmås (44) og Bård Vegar Solhjell (44) sier nei til en ny periode.

Les også

Les avskjedsintervjuet der Bård Vegar Solhjell forklarer hvorfor han gir seg: Solhjell ferdig i norsk politikk

Solvik-Olsen tok oppgjør med stortingsmiljøet

Før stortingsvalget i 2013 vakte det stor oppsikt at Frp-topp Ketil Solvik-Olsen ikke ønsket fire nye år på Stortinget. I et avskjedsintervju i Klassekampen tok han et oppgjør med kulturen på Løvebakken.

– Jeg har ikke tall på hvor mange timer jeg har kastet bort på fullstendig meningsløse debatter i Stortinget, sa Solvik-Olsen.

Solvik-Olsen ble som kjent samferdselsminister etter at Frp var med på å vinne valget i 2013.

Også daværende olje- og energiminister og nestleder i Sp Ola Borten Moe (40) takket nei til gjenvalg på Stortinget i 2013. Han flyttet hjem til Sør-Trøndelag men fortsatte som nestleder i Senterpartiet.

Vil satse alt på å vinne valget

Selv om han gir uttrykk for at noen av de beste politiske lederne han kjenner har sittet svært lenge på Stortinget, sier han at det ikke utelukkende er positivt om alle som ønsker fremtidige toppverv i politikken satser på å «være stortingsrepresentant resten av livet».

– Det at du trekker deg, er det et tegn på at du ikke tror Ap vil vinne valget?

– Nei, det er det ikke, men jeg forstår at spørsmålet stilles, sier han.

– Hva har du lyst til å jobbe med når du er ferdig på Stortinget?

– Jeg har mange tanker og ideer om det, men det er ikke det riktige tidspunktet å snakke om det nå. Jeg har alltid vært opptatt av å gå helhjertet inn for det jeg jobber med. Nå vil jeg bruke all min kraft og sjel for å vinne valget på nytt.

 1. Les også

  Arbeiderpartiet har ikke råd til å miste Jan Bøhler | Andreas C. Halse

 2. Les også

  Sp setter rekord, mens Ap stuper på ny måling

Les mer om

 1. Arendalsuka
 2. Arbeiderpartiet (Ap)
 3. Stortingsvalg
 4. Politikk
 5. Arendalsuka

Arendalsuka

 1. NORGE

  Foto: Torgeir Strandberg

 2. NORGE

  Cybersikkerhet: Telenors sikkerhetsdirektør maner til økt samarbeid

 3. POLITIKK

  Høyre dropper karakterer fra 5. klasse

 4. OSLO

  Nasjonalt bylivsenter skal styrke byutviklingen

 5. POLITIKK

  - Jeg har sett hvordan skandalene kommer og går, de har blitt større og større

 6. OSLO

  Lover tøffere boligpolitikk i Oslo