Politikk

- Jeg vil be om unnskyldning og beklage til alle jeg kjenner

Arbeiderparti-politikeren Khalid Ahmed løy på sin asylsøknad i 2002. Nå er han forberedt på å sone sin straff.

FS00027280.jpg
  • Marie Melgård

Tidligere denne måneden ble det kjent at Ap-politikeren Khalid Ahmed er siktet for å ha gitt falsk forklaring til utlendingsmyndighetene i forbindelse med sin søknad om opphold i Norge i 2002.

I et lengre intervju med Hamar Arbeiderblad forklarer han hvorfor han løy, og han ber om unnskyldning.

— Jeg vil be om unnskyldning og beklage til alle jeg kjenner. Til alle jeg har hilst på. Til myndighetene og til kongefamilien som kondolerte meg da lillebroren min ble drept på Utøya. Jeg har i ti år båret på en hemmelighet og har svært dårlig samvittighet for det. Jeg har ikke snakket sant når jeg har sagt hvilket land jeg kommer fra. Jeg kommer ikke fra Somalia. Jeg kommer fra Djibouti, sier han til avisen.

Ahmed har vært en fremtredende lokalpolitiker på Hamar for Arbeiderpartiet og AUF. Han har også vært synlig etter 22. juli 2011.

Ahmeds lillebror, Ismail Ahmed (19), også kjent som Isma Brown, ble drept på Utøya. Ahmed selv var på AUFs sommerleir, men kom fra det med livet i behold.

Smuglet inn til Norge

Ahmed forklarer overfor Hamar Arbeiderblad at han ble smuglet inn til Sverige etter å ha vært innom Frankrike og Italia. Fra Sverige tok han tog til Norge. Menneskesmugleren som sikret han innpass i Sverige ga han også den oppkonstruerte historien om at Ahmed flyktet fra krig og elendighet i Somalia.

I virkeligheten kom han fra det lille landet Djibouti. I intervjuet forteller Ahmed at han opplevde landet som et sensursamfunn. Det var en av årsakene til at han rømte, og søkte seg mot Norge.

— Jeg følte meg norsk allerede før jeg fikk mitt statsborgerskap. Jeg følte meg som en borger av Norge. For meg er en borger en som gjør noe for landet og jeg tror jeg har gjort mye. Spesielt for ungdommer. Jeg klarte å gjøre ting som jeg ikke kunne gjøre i Djibouti, sier han.

Saken mot Ahmed er bare en av en rekke saker som Oslo-politiet har etterforsket den senere tid med mistanke om at det er oppgitt falsk identitet ved søknad om asyl.

- Avsløringene kan også komme lenge etter at asylsøkerne har kommet til Norge. For identiteten blir undersøkt på nytt i forbindelse med fornyelse av oppholdstillatelsen, og ved søknad om norsk statsborgersak. Og det hender vi får tips som gir grunnlag for nye undersøkelser av identiteten, sa politiadvokat Britha Røkenes i Oslo politidistrikt til Aftenposten da saken ble kjent i begynnelsen av mars.

Ifølge Hamar Arbeiderblad leverte oslopolitiet Khalid-saken til statsadvokaten på fredag.

Det er nå opp til statsadvokaten i Oslo å avgjøre om det skal tas ut tiltale for falsk forklaring mot Khalid Haji Ahmed.

Konsekvenser for familien

Tas det ut tiltale mot ham, kan det kunne få konsekvenser for resten av hans familie:

Et par år etter Ahmeds ankomst i Norge, kom både hans mor, far og fem da mindreårige søsken til landet igjennom familiegjenforening.

- Fordi alle har kommet til Norge basert på hans oppholdstillatelse her, så vil saken mot ham få betydning for samtlige familiemedlemmer, har forsvareren hans, advokat Eivor Øen, forklart overfor Aftenposten.

- Kan resultatet bli at alle sendes ut av landet?

— Samtlige familiemedlemmer er nå norske statsborgere. Ahmed ble norsk statsborger for et par år siden. Det har vært saker tidligere der statsborgerskap er trukket tilbake, men dette er en vanskelig sak, ikke minst fordi flere familiemedlemmer er født i Norge, og fordi det skal vektlegges hva som er barnas beste.

Til Hamar Arbeiderbladsier Ahmed at han er villig til å ta sin straff:

— Jeg er villig til å ta min straff og vil respektere den avgjørelsen norske myndigheter kommer med. Jeg er forberedt på fengsel, at jeg mister statsborgerskapet og at jeg mister oppholdstillatelsen, men jeg håper jeg slipper å bli utvist. Jeg håper jeg kan få sjansen til å søke på opphold på nytt. Selv om det jeg har gjort er galt, har jeg ikke gjort noe kriminelt mot andre personer. Jeg har gjort noe kriminelt for å beskytte meg selv, sier han.

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uka gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Politikk