Politikk

Virke krever rett til å endre arbeidstiden også i uorganiserte bedrifter. LO reagerer.

Virke-sjef Ivar Horneland Kristensen ber regjeringen gi bedrifter uten tariffavtale rett til å fravike arbeidstidsbestemmelsene. – Uforsvarlig, svarer LOs nestleder Peggy Hesvik.

Virke-sjef Ivar Horneland Kristensen (i midten) sto side om side med LO-leder Hans Christian Gabrielsen (t.h.) da regjeringen la frem «kontantstøtten» til næringslivet forrige uke. Nå er idyllen i arbeidslivet i ferd med å brytes. Foto: Ole Berg-Rusten, NTB Scanpix

 • Thomas Spence

– Det foregår en blodig kamp for å overleve for store deler av næringslivet, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.

Koronakrisen har åpnet en fagligpolitisk konflikt mellom LO og arbeidsgiverorganisasjonen Virke.

Spørsmålet dreier seg om medlemsbedrifter i Virke uten tariffavtale med de ansatte skal få samme rettigheter til å endre arbeidstiden som loven gir bedrifter hvor både arbeidsgiver og arbeidstagere er organiserte.

Dette berører selve kjernen i den såkalte «norske arbeidslivsmodellen».

Virke organiserer 24.000 bedrifter i handels- og tjenestenæringen, som er hardt rammet av krisen. De merker store utfordringer med «uvanlig stort fravær blant de ansatte i form av sykefravær, omsorgsdager og karantene».

– Det legger større press på den delen av bemanningen som fremdeles kan jobbe. Dette skaper også større behov for unntaksordninger fra arbeidstidsreglene, for eksempel kravet om 14 dagers varslingsplikt for å endre arbeidstidsordningene, sier Horneland Kristensen.

Lokalt har mange fagforeninger og bedrifter avtalt kortere varsling, ekstra arbeidstid og økt fleksibilitet for å holde hjulene i gang. Loven gir adgang til å endre arbeidstiden i bedrifter hvor partene er organisert og har opprettet tariffavtale.

Bedrifter uten tariffavtale, har ikke denne retten. De opplever nå at de mangler verktøy til å kjempe mot viruset.

Les også

Godstogene skulle prioriteres under krisen. Så kom nedturen.

Kun 25 prosent er organisert

I Virkes medlemsmasse er bare 25 prosent av virksomhetene dekket av tariffavtaler.

– Det betyr at 75 prosent av virksomhetene er helt avhengige av at myndighetene er sitt ansvar bevisst. Vi ber derfor om at myndighetene gjør nødvendige endringer – og det må skje raskt, sier han.

Virke fremmet kravet denne uken i et møte i Arbeidslivs- og pensjonspolitisk råd, et forum mellom partene i arbeidslivet og myndighetene. Regjeringen har gitt partene frist til å reagere innen mandag kl. 09.00.

– Etter det vil departementet ta stilling til om det er behov for ytterligere tiltak. Regjeringen forutsetter at partene arbeider for at det inngås avtaler om tilpasninger i og unntak fra reglene for arbeidstid, både lokalt og sentralt.

– Vi oppfordrer også partene til å ta initiativ og bidra til at det inngås avtaler der det ikke er avtaler fra før, sier statssekretær Vegard Einan (H) i Arbeidsdepartementet.

Les også

«Det er typisk norsk å slippe å velge mellom trygghet og frihet», skriver Kristin Clemet

LO-topp: – Unorsk å kreve endring av loven

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, sier at han er «dønn overrasket over at Virke-sjefen kan hoppe av et godt partssamarbeid.»

Jørn Eggum Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix

– Det er unorsk å be myndighetene gripe inn og endre lovbestemmelser. Han burde være mer opptatt av å øke organisasjonsgraden blant de 75 prosentene sammen med arbeidstagerorganisasjoner, sier Eggum.

– Krever ikke krisetider nye løsninger?

– Ja, men det ikke slik at arbeidestakerorganisasjonene ikke stiller opp. Vi går sammen med arbeidsgiverne for å hindre smitte og få hjulene til å gå rundt.

– Hva bør regjeringen svare Virke?

– Regjeringen skal gjøre som de pleier å gjøre: Forholde seg til arbeidslivets parter og så finner vi konkrete løsninger. Jeg klarer ikke å se hvorfor ikke Virke skal klare å samarbeide, sier Eggum.

LO sentralt ønsker heller ikke å gi Virke en blanko fullmakt. Under ligger en frykt for at det vil svekke motivasjonen for andre bedrifter til å opprette tariffavtale om lønn, arbeidstid, ferie og pensjon med mere.

– Det å gi arbeidsgivere en ensidig rett til å fravike det uten et organisert samarbeid med ansatte er uforsvarlig, sier Peggy Hessen Følsvik, nestleder i LO.

Les også

Er dette landets hardest rammede koronakommune? Skyhøye smittetall og norgesrekord i dagpenger.

– Grensene satt ut fra hva som er forsvarlig

Hun sier det er «et viktig prinsipp i den norske arbeidslivsmodellen at denne myndigheten er gitt til partene i arbeidslivet».

– Det sørger for at arbeidsgiver holder seg innenfor det de tillitsvalgte mener er fornuftig og ansvarlig. Grensene for arbeidstid i arbeidsmiljøloven er satt ut ifra hva som er forsvarlig i HMS-sammenheng, sier hun.

Statssekretær Einan sier at «det er en betydelig fordel for organiserte og tariffbundne bedrifter at systemer for unntak og lokale ordninger allerede finnes i den norske organiserte arbeidslivsmodellen.»

Han berømmer partene for en konstruktiv tilnærming til å løse krisene gjennom avtaler.

– Den kjappeste veien til gode lokale ordninger er gjennom å organisere seg og bli en del av det organiserte arbeidslivet, sier han.

Les også

«Mot korona må selv et oljeland melde pass», skriver Ola Storeng

NHO vil myke opp arbeidslivsbestemmelsene

Nina Melsom, arbeidslivsdirektør i NHO, sier at «bedrifter og tillitsvalgte får til gode løsninger på sin arbeidsplass.»

– I denne vanskelige krisen er det bra å se at partssamarbeidet gir gode løsninger både lokalt og sentralt, sier hun.

– Er NHO enig med Virke i at reglene bør endres også for bedrifter uten avtale?

– Mange bedrifter har ikke tariffavtale eller tillitsvalgte å finne løsninger sammen med. Særlig kan den lovbestemte varslingsfrist for endret arbeidsplan være krevende.

– For å unngå driftsforstyrrelser og kunne opprettholde aktiviteten så normalt som mulig, har også NHO tatt til orde for å myke opp arbeidslivsbestemmelsene. Det er samtidig viktig at vi har gode HMS-bestemmelser, slik at arbeidstagerne ikke sliter seg ut, sier hun.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset

Koronaviruset

 1. NORGE
  Publisert:

  – Vi er ikke trygge i Norge før alle land er trygge

 2. NORGE
  Publisert:

  Direktestudio: Koronaviruset

 3. OSLO
  Publisert:

  Nå stenges Oslo ned igjen. Hva skjedde egentlig da smitten brått økte?

 4. OSLO
  Publisert:

  Oslo-folk gruer seg: Dette kan bli de nye koronatiltakene i hovedstaden

 5. OSLO
  Publisert:

  Neste uke blir tung for Oslo. Byen stenges ytterligere ned – i tillegg er det stor mangel på vaksinedoser.

 6. OSLO
  Publisert:

  Smitten i Oslo stiger raskest blant de unge. Mye av den kan spores tilbake til private sammenkomster.