Virke krever rett til å endre arbeidstiden også i uorganiserte bedrifter. LO reagerer.
Virke-sjef Ivar Horneland Kristensen ber regjeringen gi bedrifter uten tariffavtale rett til å fravike arbeidstidsbestemmelsene. – Uforsvarlig, svarer LOs nestleder Peggy Hesvik.
– Det foregår en blodig kamp for å overleve for store deler av næringslivet, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.
Koronakrisen har åpnet en fagligpolitisk konflikt mellom LO og arbeidsgiverorganisasjonen Virke.
Spørsmålet dreier seg om medlemsbedrifter i Virke uten tariffavtale med de ansatte skal få samme rettigheter til å endre arbeidstiden som loven gir bedrifter hvor både arbeidsgiver og arbeidstagere er organiserte.
Dette berører selve kjernen i den såkalte «norske arbeidslivsmodellen».
Virke organiserer 24.000 bedrifter i handels- og tjenestenæringen, som er hardt rammet av krisen. De merker store utfordringer med «uvanlig stort fravær blant de ansatte i form av sykefravær, omsorgsdager og karantene».
– Det legger større press på den delen av bemanningen som fremdeles kan jobbe. Dette skaper også større behov for unntaksordninger fra arbeidstidsreglene, for eksempel kravet om 14 dagers varslingsplikt for å endre arbeidstidsordningene, sier Horneland Kristensen.
Lokalt har mange fagforeninger og bedrifter avtalt kortere varsling, ekstra arbeidstid og økt fleksibilitet for å holde hjulene i gang. Loven gir adgang til å endre arbeidstiden i bedrifter hvor partene er organisert og har opprettet tariffavtale.
Bedrifter uten tariffavtale, har ikke denne retten. De opplever nå at de mangler verktøy til å kjempe mot viruset.
Kun 25 prosent er organisert
I Virkes medlemsmasse er bare 25 prosent av virksomhetene dekket av tariffavtaler.
– Det betyr at 75 prosent av virksomhetene er helt avhengige av at myndighetene er sitt ansvar bevisst. Vi ber derfor om at myndighetene gjør nødvendige endringer – og det må skje raskt, sier han.
Virke fremmet kravet denne uken i et møte i Arbeidslivs- og pensjonspolitisk råd, et forum mellom partene i arbeidslivet og myndighetene. Regjeringen har gitt partene frist til å reagere innen mandag kl. 09.00.
– Etter det vil departementet ta stilling til om det er behov for ytterligere tiltak. Regjeringen forutsetter at partene arbeider for at det inngås avtaler om tilpasninger i og unntak fra reglene for arbeidstid, både lokalt og sentralt.
– Vi oppfordrer også partene til å ta initiativ og bidra til at det inngås avtaler der det ikke er avtaler fra før, sier statssekretær Vegard Einan (H) i Arbeidsdepartementet.
LO-topp: – Unorsk å kreve endring av loven
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, sier at han er «dønn overrasket over at Virke-sjefen kan hoppe av et godt partssamarbeid.»
– Det er unorsk å be myndighetene gripe inn og endre lovbestemmelser. Han burde være mer opptatt av å øke organisasjonsgraden blant de 75 prosentene sammen med arbeidstagerorganisasjoner, sier Eggum.
– Krever ikke krisetider nye løsninger?
– Ja, men det ikke slik at arbeidestakerorganisasjonene ikke stiller opp. Vi går sammen med arbeidsgiverne for å hindre smitte og få hjulene til å gå rundt.
– Hva bør regjeringen svare Virke?
– Regjeringen skal gjøre som de pleier å gjøre: Forholde seg til arbeidslivets parter og så finner vi konkrete løsninger. Jeg klarer ikke å se hvorfor ikke Virke skal klare å samarbeide, sier Eggum.
LO sentralt ønsker heller ikke å gi Virke en blanko fullmakt. Under ligger en frykt for at det vil svekke motivasjonen for andre bedrifter til å opprette tariffavtale om lønn, arbeidstid, ferie og pensjon med mere.
– Det å gi arbeidsgivere en ensidig rett til å fravike det uten et organisert samarbeid med ansatte er uforsvarlig, sier Peggy Hessen Følsvik, nestleder i LO.
– Grensene satt ut fra hva som er forsvarlig
Hun sier det er «et viktig prinsipp i den norske arbeidslivsmodellen at denne myndigheten er gitt til partene i arbeidslivet».
– Det sørger for at arbeidsgiver holder seg innenfor det de tillitsvalgte mener er fornuftig og ansvarlig. Grensene for arbeidstid i arbeidsmiljøloven er satt ut ifra hva som er forsvarlig i HMS-sammenheng, sier hun.
Statssekretær Einan sier at «det er en betydelig fordel for organiserte og tariffbundne bedrifter at systemer for unntak og lokale ordninger allerede finnes i den norske organiserte arbeidslivsmodellen.»
Han berømmer partene for en konstruktiv tilnærming til å løse krisene gjennom avtaler.
– Den kjappeste veien til gode lokale ordninger er gjennom å organisere seg og bli en del av det organiserte arbeidslivet, sier han.
NHO vil myke opp arbeidslivsbestemmelsene
Nina Melsom, arbeidslivsdirektør i NHO, sier at «bedrifter og tillitsvalgte får til gode løsninger på sin arbeidsplass.»
– I denne vanskelige krisen er det bra å se at partssamarbeidet gir gode løsninger både lokalt og sentralt, sier hun.
– Er NHO enig med Virke i at reglene bør endres også for bedrifter uten avtale?
– Mange bedrifter har ikke tariffavtale eller tillitsvalgte å finne løsninger sammen med. Særlig kan den lovbestemte varslingsfrist for endret arbeidsplan være krevende.
– For å unngå driftsforstyrrelser og kunne opprettholde aktiviteten så normalt som mulig, har også NHO tatt til orde for å myke opp arbeidslivsbestemmelsene. Det er samtidig viktig at vi har gode HMS-bestemmelser, slik at arbeidstagerne ikke sliter seg ut, sier hun.