Jagland mener Stoltenberg ikke vet hvordan romproblemet skal løses

Norsk politikk styres av frykt for at Norge skal oversvømmes av rom hvis myndighetene gjør noe for dem, mener Thorbjørn Jagland. Stoltenberg er taus.

- Myndighetene vet ikke hva de skal gjøre med romproblemet i Norge, sier Thorbjørn Jagland.
afp000515857-VtatPWuWR4.jpg
- Hvis det hadde vært mulig, burde myndighetene hjelpe dem med å komme seg ut i arbeid og tjene penger på egen hånd, sier Seghen Gebremedhin (23) fra Oslo.
- Jeg har ikke noe spesielt svar. Men det er synd at det skal være slik som i dag. Vi er et land med mye penger og man skulle tro at det ikke trengte å være tiggere her, sier Kirsti Hansen (26) fra Lillestrøm.
afp000515861-CsCkazdGpM.jpg

Ifølge Jagland uttaler ikke Stoltenberg seg om romfolket fordi han ikke vet hva som skal gjøres med problemene.

**Lørdag skrev Aftenposten om romfolket i Oslo. I reportasjen fikk vi møte mennesker som har

Les også

overvintret under Sinsenkrysset

.**

Artikkelen fikk Thorbjørn Jagland — tidligere statsminister for Arbeiderpartiet og nå generalsekretær i Europarådet - til å reagere, og han kritiserer myndighetene for ikke å tørre å ta tak i utfordringene.

- Frykt styrer norsk politikk i romspørsmålet - frykt for at Norge skal oversvømmes av rom hvis vi gjør noe for dem. Derfor kvier man seg for å sette i gang tiltak, sier Thorbjørn Jagland til Aftenposten.

- Kan ikke være regelryttere

Den tidligere statsministeren mener at norske myndigheter ikke kan se på at så mange lever under så elendige forhold som romfolket i dag gjør, og han utfordrer norske myndigheter til å gjøre noe med saken.

Les også

Denne sommeren skal politiet jage uteliggerne

- Man kan ikke være regelryttere og se på dem som turister som man ikke har ansvar for. Man kan ikke la seg styre av frykt for at det skal komme mange flere, sier han.

Aftenposten har uten hell forsøkt å få statsminister Jens Stoltenberg i tale om saken i rundt en uke. På spørsmål om hva dette betyr, svarer Jagland:

- Det må bety at myndighetene ikke vet hva de skal gjøre med romproblemet i Norge. Det er ikke slik at problemet kommer til å forsvinne. Det må gjøres konkrete tiltak.

- Hva kan norske myndigheter gjøre?

- Kirkens Bymisjon tilbyr dusjer og toaletter. Det er et eksempel på hva som kan gjøres, sier Jagland.

Han viser til den franske byen Strasbourg som til tross for at den er mye fattigere enn de fleste byer i Norge, har laget egne leirer for romfolk på kommunens grunn. Campingvogner, containere og toaletter er satt opp.

Men Jagland innrømmer at Strasbourg er ett av få unntak. I de fleste europeiske land gjøres det lite for romfolk.

Jagland påpeker imidlertid at norske myndigheter også gjør en god del for romfolket gjennom EØS-midler, blant annet i Romania.

Regjeringen gikk tidligere i år inn for at kommunene skal gjøre det tillatt å tigge kun i enkelte soner, samt at tiggerne skal ha meldeplikt til politiet.

Oslo kommune vil på sin side ikke ha disse tiltakene, men sverger til et totalforbud mot tigging — noe de Regjeringen ikke vil innføre.

- I Norge er det tillat å tigge i dag, og da må vi forholde oss til det i stedet for å lage konstruerte løsninger med meldeplikt og soner, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H).

Byrådet i Oslo ser det også som uaktuelt å tilby romfolket overnatting, dusj og toalett.

- Det er ikke slik at kommunen har noe forpliktelse til å tilby overnatting og andre fasilitet til folk som velger å oppholde seg i Oslo. Man må selv sørge for å dekke sitt livsopphold når man kommer hit som arbeidsinnvandrer.

Ber Oslo vurdere tiltak

Statssekretær i Justisdepartementet, Pål K. Lønseth (Ap), sier derimot til Aftenposten at Oslo bør vurdere slike tiltak.

- I noen tilfeller er man tvunget til å gjøre noe. Det er veldig vanskelig å leve med en situasjon der folk over tid ikke har tilgang på sanitære forhold, sier han.

- Men Regjeringen har den øverste makten her i landet. Hva vil dere gjøre?

- Vi kommer til å gjøre noe. Vi kommer snart med vårt forslag og vår tiltakspakke, sier Lønseth.

Også regjeringspartiet SV ønsker at romfolket skal få grunnleggende fasiliteter.

«Ingen er tjent med at mennesker sover under broene. Det er viktig at kommunene bygger opp en beredskap for sommeren. Alle må få ha en mulighet for å gå på do, vaske seg og ha et trygt sted å sove», skriver SV-leder Audun Lysbakken i en e-post.