Politikk

SP-lederen langer ut mot VG-redaktør etter Borten Moe-biografi

 • Marie Melgård

– Jeg håper at vi kommer ut av dette som et parti som viser at vi er fornøyd med det vi har fått til, men sultne på større politiske resultater fremover, sier Senterparti-leder Liv Signe Navarsete. I dag starter Sps landsmøte i Loen. Dag Grundseth

 • Jeg er usikker på hvor gode kilder hun har, sier Liv Signe Navarsete.

Selv mener Navarsete det er en myte at hun og nestleder Borten Moe har et dårlig forhold. Hun synes beskrivelsene av ham går «over alle støvleskaft».

Senterpartiet starter i dag sitt landsmøte i Loen. I forkant var mange engstelige for om den uautoriserte biografien om Ola Borten Moe, «Ola Borten Moe – portrett av en pløyboy», ført i pennen av Elisabeth Skarsbø Moen, ville legge en skygge over møtet.

På konferansehotellet avviser Navarsete at det er et faktum.

— Det høres nok paradoksalt ut, men jeg tror bokprosjektet har vært med å samle partiet mer enn det har splittet oss, sier hun.

- Hvordan da?

— Jeg tror folk opplevde at det gikk over alle støvleskaft. Folk tenker at nok er nok. Nå er det partiet og politikken som gjelder, sier Navarsete.

Surrealistisk

Det siste året har det vært skrevet mye om det dårlige samarbeidsforhold mellom nestleder Borten Moe og leder Navarsete. Ifølge Skarsbø Moen har forholdet tidvis bestått av trusler og utpressing.

- Hvor lurt er det å gjenvelge en ledelse hvor nestleder og leder har et så dårlig forhold?

— Hvis man aksepterer premissene som Skarsbø Moen legger til grunn, så er det sikkert ikke lurt. Men jeg aksepterer ikke de premissene. Det gjør ikke landsmøtet heller. Det er surrealistisk. Jeg kjenner meg ikke igjen i det partiet hun beskriver.

Navarsete setter spørsmålstegn ved kildene til boken.

— Jeg er usikker på hvor gode kilder hun har. Veldig usikker. Jeg tror ikke det er sentrale personer som står bak. Jeg tror det er folk ute i randsonen, sier Navarsete.

Selv mener hun det dårlige forholdet mellom henne og Borten Moe slo rot for fire år siden da hun ble overrasket på "Dagsnytt 18" med Borten Moes kronikk hvor han tok en oppgjør med SV-staten.

— Så har det forplantet seg videre og blitt en myte i mediene, sier hun.

Magnhild Meltveit Kleppa har sagt i Aftenposten at dere ikke snakker så godt sammen. Snakker dere bedre sammen nå?

— Jeg føler ikke jeg har hatt problemer med å snakke med Ola. Men ja, vi har hatt våre uenigheter. Det er politiske uenigheter, ikke personlige.

- Er beskrivelsene av Borten Moe er urettferdige?

— Jeg har bare sett det som står i mediene. Det synes jeg går over alle støvleskaft, sier hun.

Forfatter og VG-redaktør Elisabeth Skarsbø Moen sier hun ikke kommenterer hvem som er hennes kilder.

— Alle står fritt til å mene hva de vil om boka, sier hun.

Lederstil

Lederstrid er ikke den eneste stormen Sp og ledelsen har ridd av. I fjor skjelte Navarsete ut leder av Senterungdommen, Sandra Borch, fordi Borch hadde uttalt til Aftenposten at hun ville ha Borten Moe som fremtidig leder.

Det ble stilt spørsmål ved Navarsetes lederstil.

Til Aftenposten i oktober i fjor, sa hun at hun skulle endre seg. Det har tidligere vært kjent at hun har brukt zen coaching, og i intervjuet utelukket hun ikke at hun ville ta i bruk profesjonell hjelp.

- Har det vært tema nå?

— Jeg har hatt noen samtaler, men det går ikke på dette som sådan. Men jeg driver med lederutvikling. Nå teller jeg nok mer til ti før jeg uttaler meg om enkelte ting.

Navarsete håper Senterpartiet etter landsmøtet vil komme ut av det som et parti som er fornøyd, men sultne på større politiske resultater.

Usikker på Lofoten-utfallet

Hun avviser at partiledelsen har parkert de store konfliktsakene, slik som striden om oljeboring, for å få ro omkring politikken. Oljeboring i Lofoten og Vesterålen er ikke ferdigdebattert, sier hun.

— På de fleste områder er det åpning for hva som kan bli resultatet på dissensene. Lofoten/Vesterålen er ikke så forutsigbar som mange tror. Det kommer an på fylkesdelegasjonene. Man har telt opp antall fylker – men ser man på delegatene så kan det være ulike syn og stemmegivning. Det er ikke tradisjon for å binde delegatene til vedtak. Det blir spennende å se, sier hun.

- Hva med EØS-striden?

— Her blir det mye debatt. Jeg er ikke for folkeavstemning om EØS nå. Det er to partier som ønsker at vi skal gå ut av EØS-avtalen, det er oss og SV. Jeg tror ikke bevisstheten i EØS tilsier at det er lurt å ta en folkeavstemning nå. Jeg tror det kan føre til et annen resultat enn det man ønsker seg.

- Hva med å gå ut av Schengen?

— Jeg tenker at å gå ut av Schengen er et standpunkt Senterpartiet har hatt.

- Men i dagens programforslag går dere tilbake på tidligere ordlyd. Før skrev dere at Senterpartiet ønsker at man skal gå ut av avtalen, nå heter det at man skal vurdere en engelsk løsning. Dere har tonet det ned.

— Jeg pleier å si at når du først har åpnet en pakke, da er det vanskelig å få den i sammen igjen. Det er litt sånn med Schengen. Det er ikke så enkelt å bare gå ut. Men jeg er opptatt av at vi må gjøre noe med grenseproblematikken, vi må styrke overvåkning av grensen, toll og politi sine ressurser slik at vi kan få mindre av de bandene som er nå.

 1. Les også

  Sp vil gi skattelette til folk i distriktene

 2. Les også

  Hva er greia med Ola Borten Moe?

 3. Les også

  Sp-ledelsen tar avstand fra Borten Moe-bok

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  AUF varsler tøff oljekamp på vårens landsmøte i Ap

 2. POLITIKK

  AUF varsler omkamp om olje i Lofoten på Aps landsmøte til våren

 3. POLITIKK

  MDG kaller Aps oljekompromiss-forslag «hjelpeløst» - Høyre anklager partiet for å snu ryggen til bransjen

 4. POLITIKK

  – Om ikke Støre er så glad, så er i hvert fall jeg det

 5. POLITIKK

  Opprør i Ap: Tilbakeslag for oljelobbyen i kampen om olje i Lofoten

 6. POLITIKK

  Ny oljekamp i Lofoten: Støre rasler med Ap-pisken