Politikk

Lederen av justiskomiteen: – Dommen mot Eirik Jensen er dypt alvorlig

Leder Lene Vågslid (Ap) i Stortingets justiskomité mener det trengs en ekstern granskning av Oslo politidistrikt etter Jensen-dommen. Saken har vært en påkjenning for Oslo-politiet, medgir politimesteren.

Lene Vågslid under en spørretime i Stortinget i 2017.
  • Thomas Olsen
    Journalist
  • NTB

Den tidligere polititoppen ble fredag dømt til fengsel i 21 år for grov korrupsjon og medvirkning til innførsel av hasj. Med avgjørelsen i Borgarting lagmannsrett er skyldspørsmålet endelig avgjort.

– Dommen mot Eirik Jensen er dypt alvorlig. Jensen har misbrukt tilliten han er gitt av samfunnet, og det er svært bekymringsfullt at dette kunne skje. Tilliten til politiet er stort sett høy i Norge, og slik skal det fortsette å være, sier Vågslid til NTB.

Derfor ber hun om en ekstern granskning av Oslo politidistrikt med utgangspunkt i dommen og det som har kommet frem i rettssaken.

– Jeg er glad for at Oslo politidistrikt på eget initiativ har tatt grep for å skjerpe sine egne rutiner, sine etterforskningsmetoder og interne kultur. Men alle vil uansett være tjent med en ekstern gjennomgang av denne saken, som ikke bare angår Oslo politidistrikt, men i bunn og grunn om tilliten til politiet og deres samfunnsoppdrag, sier Lene Vågslid.

Les også

Bakgrunn: Eirik Jensen dømt til 21 års fengsel

Tror politiet selv ønsker og trenger en granskning

Høyres justispolitiske talsperson, Peter Frølich, mener også at en granskning av Oslo-politiet er på sin plass. Han har tidligere uttalt at man bør gjennomgå politidistriktets informantarbeid og undercover-arbeid uansett utfall i rettssaken mot Jensen.

– Det er helt nødvendig for å beskytte allmennhetens tillit til politiet. Jeg tror de som trenger dette mest – og faktisk ønsker det sterkest – er politiet selv, sier Frølich til Aftenposten.

– En av de største sakene etter krigen

Sigve Bolstad, leder i Politiets Fellesforbund.

Leder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad ber også om en ekstern granskning av saken.

– Det må bli en ekstern gjennomgang. Det handler om tillit. Det innebærer ikke at vi sier at det har skjedd noe alvorlig i politiet, men for politiet er det viktig med tillit, sier han til VG.

Han kaller Jensen-saken en av de største innenfor politiet etter andre verdenskrig.

– Dette burde være mandatet til en ekstern gjennomgang-. Det er altfor mange uløste spørsmål utenom de juridiske spørsmålene. Hvordan kunne det skje, selv om det ble oppdaget? Hvordan klarte man i det hele tatt å komme i en slik situasjon, spør han.

– Påkjenning for Oslo-politiet

– Dette er en svært alvorlig dom mot Eirik Jensen og en alvorlig sak for Oslo politidistrikt, uttaler politimester i Oslo, Beate Gangås, i en pressemelding fredag ettermiddag.

Hun skriver at Eirik Jensen- saken har vært en påkjenning for hele Oslo politidistrikt.

– Uavhengig av om det blir en ekstern gjennomgang er jeg opptatt av at vi skal fortsette å jobbe systematisk med læring og utvikling i Oslo politidistrikt, også når det gjelder ledelse, kultur og holdninger, uttaler Gangås.

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Eirik Jensen-saken
  2. Eirik Jensen
  3. Lene Vågslid