Politikk

NRK-sjefen var ikke informert om valgeksperiment

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen visste ikke at Folkeopplysningens eksperimenterte med falske nyheter. NRK skal nå evaluere metodene i programmet.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen var ikke informert om falske nyheter-stuntet fra NRK-sendte Folkeopplysningen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

 • NTB

– Nei, jeg visste ikke om akkurat det stuntet. Jeg er ikke inne i hvert enkelt program. Dette var planlagt i lang tid, og NRK-sjefer har vært involvert, sa kringkastingssjefen i Nyhetsmorgen på NRK, ifølge Dagbladet.

Eriksen sier at NRK nå skal evaluere saken.

– Det er åpenbart at metoden er kontroversiell, og vi skal evaluere den. Dagen etter er det mulig å reflektere litt. For når dette programmet sendes om noen måneder, vil intensjonen og metodikken diskuteres på en annen måte. Vi har ikke for lite demokratirefleksjon i Norge, vi bør ha mer, sa han videre.

Onsdag ble det kjent at NRK-programmet Folkeopplysningen i et halvt år har forsøkt å manipulere elever ved Lillestrøm videregående skole til å stemme på Senterpartiet under skolevalget.

Onsdag morgen, dagen etter skolevalget, avslørte rektor Øivind Sørlie og programleder Andreas Wahl stuntet overfor elevene.

Da nyheten ble kjent, ble NRK møtt med massiv kritikk fra flere hold. Blant annet gikk en rekke ungdomspartier ut mot statskanalen, mens statsminister Erna Solberg (H) mener NRKs troverdighet kan ha blitt satt på spill. Generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund er kritisk til bruken av skjult identitet i eksperimentet.

 1. Les også

  NRK-prosjekt om falske nyheter kan ha påvirket forhåndsstemmer ved lokalvalget

 2. Les også

  Presseforbundet kritisk til NRKs valgstunt

Les mer om

 1. Lokalvalg 2019
 2. NRK
 3. Thor Gjermund Eriksen
 4. Andreas Wahl
 5. Senterpartiet (Sp)
 6. Kommunevalg 2019

Lokalvalg 2019

 1. ØKONOMI

  E24 og Schibsted varsler storsatsing på næringslivs­journalistikk

 2. POLITIKK

  Fire år senere: Slik har det gått med over 100 løfter byrådet kom med til alle i Oslo

 3. POLITIKK

  Grimstad trakk seg fra Venstres valgkomité på grunn av Raja-rykter

 4. DEBATT

  Nå fylles norske rådhus av forventningsfulle folkevalgte. Dessverre vil mange bli skuffet.

 5. POLITIKK

  Rødt frykter for Ap-MDG-miljøpolitikk

 6. KOMMENTAR

  Selv om MDG er blitt mektigere, finnes det grenser for hva de kan bestemme