Mener budsjettforlik viser intern maktkamp i KrF

Regjeringen har inngått forlik med KrF om endringer i bistandsbudsjettet. Frps Ketil Solvik Olsen mener det vitner om den interne maktkampen i KrF.

Ketil Solvik-Olsen (Frp) beskyldte forrige uke Krf for å selge seg for sølvpenger. Her poserer Solvik-Olsen med en skål sjokoladegullmynter under Frps presentasjon av alternativt statsbudsjett.

På en pressekonferanse i Stortingets vandrehall presenterte KrF og Arbeiderpartiet i dag en endring i bidstandsbudsjettet. De har blitt enige om å flytte 100 millioner innad på bistandsbudsjettet for å styrke bærekraftig landbruk, utdanning og kvinner.

Pengene tas fra blant annet Norfund og regionale utviklingsbanker.

— Viser intern maktkamp

Finanspolitisk talsmann i Frp, Ketil Solvik-Olsen, avviser at endringene utgjør en styrking av bistandsbudsjettet, slik forlikskrameratene hevder.

- Det blir som å omprioritere på et matbudsjett, sier Solvik-Olsen, til Aftenposten.no.

Han mener at dagens pressekonferanse viser tydelig at det pågår en intern maktkamp innad i KrF, om hvilken side partiet skal velge frem mot valget i 2013.

– Denne runden handler nok mer om at deler av KrF har behov for å markere sin uavhengighet av Frp og Høyre, enn om det politiske innholdet i vedtaket de gjør, sier han.

Krf er midt i en prosess der partiet skal ta stilling til hvilken av blokkene det vil støtte frem mot valget i 2013, og har fått flere samarbeids-frierier fra både opposisjonen og Regjeringen.

- Samarbeidet godt

Solvik Olsen viser til at de to KrF-politikerene Knut Arild Hareide og Hans Olav Syversen har samarbeidet godt med de borgerlige på flere politikkområder i det siste.

— Høybråten representerer fløyen som vil flytte fokus i rødgrønn retning. Jeg mener vi, Krf, Høyre og Venstre har hatt mye bra samarbeid etter valget, men dette viser hvilken utfordring Krf har med å velge retning, sier Solvik-Olsen, og legger til:

- Jeg må bare ønske Hareide lykke til med å samle trådene.

Avviser maktkamp

Dagfinn Høybråten på sin side lar seg ikke imponere av Solvik-Olsens utspill.

— Nå synes jeg Solvik Olsen får svare for Frp-politikk, så får KrF svare for KrF-politikk, sier Høybråten.

Han slår fast at Solvik Olsen bør vurdere utspillene sine bedre enn han har gjort i det siste, dersom han ønsker å bygge bro til KrF.

sxcbdd3e.jpg

Sist uke fikk KrF kritikk fra Solvik-Olsen (Frp) for å «selge seg for sølvpenger» til Regjeringen.

Bakgrunnen var at partiet hadde inngått avtale med Regjeringen om at 30 millioner fra Statsbudsjettet ble flyttet fra Stortingets egne midler til frivillighet og kirker. Nå har altså partiet inngått nytt forlik med de rødgrønne om å omdisponere pengene på bistandsbudsjettet.

— Hvis vi skal få gjort noe i utviklingspolitikken, så må vi gjøre det med disse her. De andre partiene vil bare kutte i utviklingsbudsjettene, sier Høybråten.

- Ville vært et underlig frieri

Arbeiderpartiets Eva Kristin Hansen sier at de er glad for å ha med KrF i et samarbeid om utviklingspolitikken.

— På det området blir vi stadig utfordret fra høyresiden, påpeker Hansen.

Hun avviser at Regjeringen ved det nye samarbeidet frir til KrF, og får støtte fra Høybråten.

- Det vil i så fall vært et underlig frieri, for det var vi som tok initiativet til dette, slår Høybråten fast.

Heller ikke SVs Bård Vegar Solhjell mener det dreier seg om et frieri fra Regjeringen.

- Selv om man er godt gift trenger man nære venner også, sier Solhjell.