Erna Solberg presenterte tre nye statsråder på Slottsplassen

Tre statsråder går ut av Regjeringen tirsdag. Frank Bakke-Jensen (H), Terje Søviknes (Frp) og Per-Willy Amundsen (Frp) rykker inn.

Statsminister Erna Solberg presenterte sine nye statsråder på Slottsplassen tirsdag ettermiddag: f.v. Frank Bakke-Jensen (H), Per-Willy Amundsen (Frp) og Terje Søviknes (Frp).

– Jeg ser frem til å samarbeide med disse tre, sa statsminister Erna Solberg da hun kom ut på Slottsplassen med sine nye statsråder tirsdag ettermiddag.

Dette er de tre ferske mennene i hennes mannskap:

  • Frank Bakke-Jensen (H) fra Båtsfjord i Finnmark. Medlem av næringskomiteen på Stortinget siden 2009. Ny EØS- og EU-minister.
  • Terje Søviknes (Frp), ordfører i Os kommune i Hordaland. Ny olje- og energiminister.
  • Per-Willy Amundsen (Frp) fra Harstad i Troms. Tidligere stortingspolitiker og statssekretær blir ny justisminister.
  • Les også Trine Eilertsens kommentar om hvordan kontroversielle Frp-ere tas inn i varmen: Erna Solbergs vaskeri

Disse går ut

Disse tre statsrådene går ut av Regjeringen:

  • Elisabeth Aspaker (H), tidligere EØS- og EU-minister.
  • Tord Lien (Frp), tidligere olje- og energiminister
  • Anders Anundsen (Frp), tidligere justisminister.

To av statsrådene ba om å få gå

Det er også gjort en rekke endringer i sammensetningen av statssekretærer og politiske rådgivere tirsdag.

Etter seansen på Slottsplassen holdt statsminister Erna Solberg og de nye statsrådene pressekonferanse i statsministerboligen.

Solberg opplyste at to av statsrådene som takkes av – Anders Anundsen og Tord Lien – selv har bedt om å få fratre. Den tredje, EØS- og EU-minister Elisabeth Aspaker, har ikke bedt om å få gå av. Hun blir skiftet ut fordi hun skal inn i jobben som fylkesmann i Troms etter valget.

Frank Bakke-Jenssen overtok nøkkelen fra avtroppende EØS- og EU-minister Elisabeth Aspaker.

Søviknes: – Har angret hver dag siden

Solberg oppfordret pressen til å la den gamle sexskandalen fra 2001 knyttet til daværende Frp-nestleder Terje Søviknes ligge.

– Saken med Søviknes resulterte i at politiet henla saken. Det er en klar og tydelig frikjenning. Da må vi spørre oss selv hvor lang tid det skal gå etter en sak, før folk kan bidra fullt ut, sa hun.

Den påtroppende statsråden trakk seg fra alle rikspolitiske verv i 2001 etter at det ble kjent at han hadde hatt seksuell omgang med en 16-årig jente etter et landsmøte i Fremskrittspartiets Ungdom.

Søviknes kom selv inn på saken da han i en seremoni overtok nøkkelen til Olje- og energidepartementet fra Tord Lien.

– Det som skjedde i 2000/2001 skulle aldri skjedd. Jeg har angret hver dag siden, sa Søviknes.

Solberg forsvarte utnevnelse

Statsministeren forsvarte også den omstridte utnevnelsen av Per-Willy Amundsen som ny justisminister og forsikret at endringene i Regjeringen ikke innebærer noe politisk kursskifte.

Den nye justisministeren Per Willy Amundsen (Frp) sier han vil bli en statsråd for alle.

– Det er mange som har uttalt seg om politiske saker på grunnlag av valgprogram som ikke er fellesprogram for regjeringen. Slik var det også med Sp og SV før de gikk i regjering, sier hun til Aftenposten.

– Er du glad for det Amundsen har uttalt om innvandring?

– Jeg er ikke enig i all innvandringspolitikken de har stått for opp gjennom tidene. Det har jeg aldri vært.

Amundsen: – Jeg skal være en statsråd for alle

Sentrumspartiene er svært kritiske til uttalelser Amundsens tidligere har kommet med om innvandring og klima.

– Jeg skal være en justis- og beredskapsminister for alle og hele Norge, sier Amundsen til NTB. Han erkjenner at han er kontroversiell allerede før han har startet i jobben.

– Jeg har vært opposisjonspolitiker i mange år og hatt mange skarpe uttalelser. Det vet alle som har fulgt meg. Mange har skarpe meninger om meg, og det aksepterer jeg. Nå håper jeg at folk vil dømme meg for hva jeg gjør som statsråd, ikke for hva jeg har uttalt for flere år siden, sier han.

Nektet å svare på om han står for sine tidligere utspill

Under nøkkeloverleveringen på justisministerens kontor onsdag ettermiddag, forsøkte de fremmøtte journalistene å få Amundsen til å svare på om han fremdeles sto for sine kontroversielle uttalelser om innvandring og klimaet.

– Jeg synes ikke det er spesielt interessant, selv om dere kanskje synes det er det, forsøkte Amundsen å parere spørsmålene med.

– Tror du ikke folk flest er interessert i å høre hva du mener? spurte Aftenpostens Alf Ole Ask.

– Jeg tror det som er viktig for folk er at jeg leverer på den jobben jeg skal gjøre i regjeringen, svarte den nybakte justis- og beredskapsministeren. Han ville ikke svare på om han gikk tilbake på sine tidligere uttalelser.