NTB og TV2: Frp skifter statsråder

Frp-statsrådene Anders Anundsen og Tord Lien er etter det NTB og TV2 erfarer på vei ut av regjeringen. Erstattere blir Per-Willy Amundsen og Terje Søviknes.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (til venstre) og olje- og energiminister Tord Lien (Frp) er etter det NTB erfarer på vei ut av regjeringen.
  • NTB

Endringene skal etter planen bli offentliggjort i forbindelse med statsråd førstkommende tirsdag klokken 16. Også NRK erfarer endringene.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen blir erstattet av Per-Willy Amundsen, som i dag er statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Amundsen var i flere år innvandringspolitisk talsperson i Frp. Nå blir han statsråd i Justis- og beredskapsdepartementet, sammen med innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug.

Olje- og energiminister Tord Lien har i likhet med Anundsen vært statsråd i hele Solberg-regjeringens levetid. Han erstattes av mangeårig Os-ordfører Terje Søviknes, som dermed får sitt definitive comeback i rikspolitikken.

Både Anundsen og Lien skal etter det NTB forstår selv ha uttrykt ønske om å tre tilbake. Hvor vidt det også ligger an til endringer i regjeringslaget til Høyre den nærmeste tiden, er ikke kjent.

Per-Willy Amundsen blir, ifølge NTB, Norges neste justisminister.

Markert seg

Per-Willy Amundsen har markert seg som skeptiker i både klima- og innvandringsdebatten, og har siden 2013 vært statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

– Snart er det bare i lille Norge at debatten fremdeles styres av klimafundamentalistene i miljøorganisasjonene som for lov til å lansere det ene irrasjonelle «klimatiltaket» etter det andre, uten at noen sier de imot. Fornuften må tilbake i klimadebatten. Det vil Frp sørge for, sa Amundsen til VG i 2012.

Det har ikke lyktes NTB å få en kommentar fra Amundsen om at han skal være på vei over i statsrådsposten i Justisdepartementet. Heller ikke Anundsen har vært mulig å få tak i.

Terje Søviknes på landsmøtet til Fremskrittspartiet (Frp) tidligere i år.

Populær ordfører med rufsete fortid

Terje Søviknes, som er inne i sin femte periode som ordfører i Os kommune etter et brakvalg i 2015, ønsker ikke kommentere at han skal være aktuell som Liens etterfølger som olje- og energiminister.

– Jeg har aldri kommentarer til noen form for spekulasjoner, sier han til NTB.

47-åringen fra Os har siden 2013 vært fast medlem i Frps sentralstyre, da han for første gang gjorde comeback i rikspolitikken siden han ble tvunget til å trekke seg fra alle rikspolitiske verv i 2001. Da ble det kjent at han hadde hatt seksuell omgang med en 16-årig jente etter et landsmøte i Fremskrittspartiets Ungdom.

– En gledens dag for Frp

Gustav Bahus, fylkesleder i Frp og mangeårig partikollega og samarbeidspartner for Søviknes i Os Frp, sier dette til Bergens Tidende:

– Det må jo være fantastisk både for ham og partiet at Terje blir statsråd. For oss i Os Frp er det selvsagt litt blandete følelser. Vi låner jo vekk en av våre beste ressurser. Men det er en gledens dag for Frp og regjeringen, sier Bahus.

– Er olje- og energidepartementet rett post for Søviknes?

– Ja, med den situasjonen vi har i den bransjen nå, må det være bra å få en mann med slik handlekraft og evne til lære nye fag. Ikke minst for oss på Vestlandet, der olje og energi er så viktig.

Bahus understreker at Søviknes får relativt kort tid på seg før stortingsvalget, men tror han kan bidra til et godt Frp-valg i Hordaland.

– Ny giv

– Det betyr masse for partiet og Hordaland dersom vi får en våre dyktigste folk inn i en så sentral post. Jeg tror det kan gi en ny giv for Vestlandet, sier stortingsrepresentant Helge Andre Njåstad til BT.

Den tidligere ordføreren i Austevoll kjenner Søviknes godt, og er ikke overrasket over at han nå blir statsråd.

– Jeg har alltid sett på ham som en rikspolitiker. Han har jo sittet i sentralstyret, og vært en viktig person for partiet også på landsnivå. Så det er en liten myte at dette er et comeback for ham. Han har alltid vært der.

– Men kan han få utrettet noe på bare et drøyt halvår som minister, før det er valgkamp og stortingsvalg?

– Ja, man kan gjøre mye på et halvt år. Og Tord Lien har gjort en god jobb, så det ligger jo saker og venter. Dessuten gir statsrådposten en plattform som gjør at man blir mer synlig i valgkampen, og det er positivt for Frp i Hordaland.

Ett år siden sist

For nesten nøyaktig ett år siden, 16. desember i fjor, ble det klart at tre statsråder måtte forlate regjeringen, at fire nye rykket inn og at tre byttet departement.

Linda Hofstad Helleland (H) tok over som kulturminister etter Thorhild Widvey (H), Vidar Helgesen (H) som klima- og miljøminister etter Tine Sundtoft (H), Anniken Haugli (H) som arbeids- og sosialminister etter Robert Eriksson (Frp), Jon Georg Dale (Frp) som landbruksminister etter Sylvi Listhaug (Frp), Listhaug tok over som statsråd med ansvar for asyl- og innvandringsfeltet. Per Sandberg (Frp) tok over som fiskeriminister, Vidar Helgesen (H) som klimaminister og Elisabeth Vik Aspaker (H) som Europaminister.