Politikk

Solberg skjerper Høyres EU-tone

Med uttalelser om at Norge er "oljedopet" og betraktes som en "rik, ekkel kuriositet i nord" skrur påtroppende Høyre-leder Erna Solberg opp temperaturen i EU-debatten atskillige hakk.

  • Forf>
  • <forf>thomas Spence <

— Norge oppleves som en rik, ekkel kuriositet når vi reiser rundt i Europa. Et land som har valgt ikke å bli medlem fordi vi ikke vil dele med noen andre. Særlig de nye medlemslandene forstår ikke hvorfor vi ikke er medlem, sier Solberg.I går holdt hun et uprovoserende foredrag for Europabevegelsen, men klinte desto hardere til i spørsmålsrunden etterpå.

Taktskifte

I løpet av en snau time løftet antagelig Solberg EU-saken høyere på den politiske dagsorden enn utenriksminister Jan Petersen har maktet - eller ønsket - i sine 10 år som partileder. Spørsmålet er om statsminister Kjell Magne Bondevik og de andre nei-statsrådene er særlig glad for uttalelsene.Tidligere denne uken etterlyste Høyres egne EU-eksperter høyere tempo og temperatur. I går ga Solberg dem svaret de ønsket:- Det blir et taktskifte i EU-debatten, sier hun.Hun tror det ville skjedd uavhengig av hvem som er Høyre-leder på grunn av utvidelsen og EUs nye grunnlov. - Jeg håper at Norge er medlem av EU i løpet av neste stortingsperiode, sier Solberg. Hun lover å repetere ja-argumentene "til hun blir kvalm".Solberg gikk langt i å antyde at nordmenn ikke ser alvoret i den internasjonale konkurransen fordi oljen betaler velferdsordningene.- Norge lever på oljedop. Vi krydrer norsk økonomi med ikke-fornybare ressurser. Den viktigste måten å redde den norske velferden på er å delta i globaliseringen. Utfordringen er å være konkurransedyktig, sier hun.- I Norge har vi debatt om hvilket nytt tilbud vi skal kaste etter velgerne, sa Solberg, og siterte sentralbanksjefen på at Norge vil ligge med brukket rygg om 20 år hvis vi ikke snur.Problemene for Norge er næringene som ikke har stabil adgang til EU-markedet.- Slike prosesser skaper ustabilitet, gjør Norge til et lite interessert land å investere i, sa statsråden, og skrev ned verdien av EØS-avtalen fordi den er "forferdelig lite dynamisk" innenfor viktige områder som fisk- og energisektoren.- Vi trenger innflytelse på den norske samfunnsutviklingen. Den har vi gitt fra oss. Det er nesten ikke ett område Regjeringen arbeider med hvor vi ikke har tett kontakt med andre land.Sp.s parlamentariske leder Marit Arnstad avviser Solbergs påstander:- Jeg tror det stort sett er norske EU-tilhengere som prøver å fremstille oss som en kuriositet. Det er en svær motstand mot EUs monetære union i mange land. Den norske debatten er ikke ulik debatten i svært mange andre land, sier hun.- Det er ikke riktig at vi er mindre opptatt av konkurransekraft fordi vi er et oljeproduserende land. Olje- og oljeindustrien er en konkurransekraft i seg selv. Dessuten kan vi ikke feie under teppet at her har Norge og EU motstridende økonomiske interesser, sier Arnstad.

Les også

  1. Jagland hyldet i Høyres Hus

  2. - Tror vi skal klare oss selv, men tar feil

  3. Høyres EU-eksperter refser Petersen

Les mer om

  1. Politikk