Politikk

KrF tar fra pensjonistpar og gir til enslige minstepensjonister

Nå begynner kampen om «pensjonistmilliardene» å tilspisse seg. KrF sier nei til å gjennomføre Frps hjertesak i ett jafs.

KrF med Hans Olav Syversen i spissen vil ikke trappe opp utbetalingen av grunnpensjoen like raskt som Frp og Regjeringen.
  • Solveig Ruud
    Solveig Ruud
    Journalist

— Vi står ved avtalen vi har inngått, men ønsker en annen innfasing, sier Hans Olav Syversen (KrF), leder av Stortingets finanskomité.

Når KrF legger frem sitt alternative budsjett på torsdag, finner derfor ikke Frp igjen hjertesaken sin igjen i den formen de ønsker. KrF sier ikke nei til å la pensjonistpar beholde mer av opptjent pensjon, men vil ikke gi så mye som Frp og Høyre så raskt.

Regjeringen: fra 85 til 90 prosent av grunnpensjonen

Pensjonister som rammes av regler om avkorting, vil følge Regjeringens forslag beholde 90 prosent av grunnpensjonen sin fra 1. september neste år. Med dagens regler får de kun beholde 85 prosent.

Frp fikk gjennom prinsippet om at denne avkortingen skulle reduseres med 5 prosentpoeng i forhandlingene med Høyre, Venstre og KrF i Nydalen høsten 2015.

Men avtalen sa ikke noe om når det skulle skje. Og det er det «smutthullet» KrF nå utnytter, når partiet vil gjennomføre løftet i to trinn. KrF vil redusere avkortingen med 2,5 prosentpoeng neste år og resten fra 2017.

KrF vil ikke bare redusere avkortingen i to trinn – de vil også utsette innføringen fra 1. september til 1. november neste år. Med det sparer de en stor sum, og deler av den summen vil de bruke på å øke pensjonen for enslige minstepensjonister.

Les også:

Les også

Ap er ikke enige med seg selv om Frps milliarder til pensjonistpar

Mener minstepensjonistene kommer dårlig ut

— Det er en gruppe som kommer veldig dårlig ut. Vi vil øke minstepensjonen til enslige minstepensjonister med 4000 kroner neste år, sier Syversen og fortsetter:

— Den gruppen får heller ikke glede av skattelettelsene som gis, sier han og viser til at de ikke betaler skatt av inntekten.

— Det er en ubalanse i det Regjeringen har foreslått – mellom forslaget om redusert avkorting til par og den gruppen som har dårligst råd: minstepensjonister som bor alene. Jeg mener dette er en gruppe Regjeringen har oversette, sier han.

På spørsmål om hvordan KrF skal målrette pengene slik at bare kommer enslige minstepensjonister til gode, svarer Syversen at de om nødvendig får foreslå "regelendringer" for å få til akkurat det.

Frps store seier

Da Siv Jensen talte til eget partis landsstyre i helgen, omtalte hun redusert avkorting til pensjonistpar som «en av de store seirene til Frp.»

Siv Jensen brukte pensjonssaken som et eksempel på hva Frp får til i regjering da hun i helgen snakket til eget landsstyre.

— Dette er regjeringsmakt i praksis, sa hun, og en rekke politikere i Frp har kontant avvist å foreta endringer i budsjettet på dette punktet. Selv svarte Jensen slik på et spørsmål om partiet kan akseptere at saken halvveis gjennomføres og/ eller utsettes:

— Jeg legger til grunn at vårt forslag gjennomføres.

Men KrF og ikke minst Venstre har fra første dag stilt spørsmål ved å bruke 2,7 milliarder kroner på pensjonistpar. Det er det Regjeringens forslag om redusert avkorting vil koste når det innføres fullt ut. Venstre har ennå ikke lagt frem sitt alternativ, men det vil ikke være overraskende om også Venstre foreslår en totrinns gjennomføring.

Her kan du lese mer om inntekter og formue hos to grupper av pensjonister:

Les også

Regjeringen øker pensjonen til dem som er rikest og tjener mest

Tar fra budsjettvinnere og gir til taperne

Da Pensjonistforbundet omtalte neste års statsbudsjett, slo forbundet fast at «enslige minstepensjonister er den desidert største taperen i statsbudsjettet for 2016». Samtidig ble pensjonistparene omtalt som vinnerne.

Tall Aftenposten presenterte i helgen, gir en tydelig pekepinn om at enslige minstepensjonister har mindre å rutte med enn hver person i et pensjonistpar.

Les også

  1. Syv grunner til at Frp kan få gjennom et dyrt pensjonsforslag de andre partiene er imot

  2. Eldre og syke må vente lenge på valgløfter fra Høyre og Frp

Les mer om

  1. Politikk
  2. Pensjon
  3. Kristelig Folkeparti (KrF)