Politikk

Slik kan du få fetere lommebok - og fire andre anbefalinger

To dager gjenstår før Arendalsuka 2016 er historie. Her er det du bør få med deg fredag og lørdag

Avdelingsleder Veslemøy Østrem anbefaler fem arrangementer fredag og lørdag i Arendal

 • Veslemøy Østrem
 • Carl Alfred Dahl
  Journalist

Fredag kl. 10.00: Slik får du kontroll på lommeboken

«Sikkert som banken» har ikke helt den samme klangen som det hadde før årene med strukturerte spareprodukter, aksjefond som bare bankene blir rik av, og fete rentemarginer.

Men august er uansett høysesong for redeforlatelse og selvstendighetsprøvelser for mange unge som skal ut i arbeids- eller studielivet.

Sild har rykte på seg for å være billig mat. Når finansnæringen lærer bort økonomi til folket vil det trolig være andre besparelser å hente. Foto: Åserud, Lise

Fredag vil bankene (Finans Norge) og offentlige etater lære deg om personlig økonomi, med utgangspunkt i Husbankens økonomiverktøy «Sjef i eget liv». Her kan du også ta Økonomilappen, som utstedes i regi av Forbrukerombudet og Finans Norge. Møt opp på Torvet, men pass på lommeboken.

Fredag kl. 11.30: Forstå kunstig intelligens og kognitiv teknologi

Det har vært snakket mye om omstilling under årets Arendalsuke. Fredag kan du bli oppdatert på det siste innen kunstig intelligens og kognitiv teknologi.

Telenor-sjef Sigve Brekke kaller dette en av bærebjelkene i den omstillingen Norge står overfor, i en artikkel i Aftenposten fredag.

Sigve Brekke er toppsjef i Telenor, og har mange meninger om omstilling av Norge. Foto: Veslemøy Østrem

Har du ikke helt forstått hva kunstig intelligens er, og hvordan den utfordrer din virksomhet, er dette stedet å oppsøke. Det loves lyntaler og debatt.

Representanter fra gigantene Google, IBM møter forskere og kritikere. Det er Virke som arrangerer debatten på Clarion Hotel Tyholmen.

Fredag kl. 15.30: Vil vi betale for ren, sunn mat?

Mange av oss melder at vi gjerne vil ha kortreist, ren og trygg mat. Men det store spørsmålet er om vi er villige til å betale for den?

På Mediebåten har tre mediehus denne uken arrangert egne debatter. Fredag setter Nationen fokus på to av sine kjernetemaer, både på mat og på eierskapet i landbruket.

Kyllinger har fått mye oppmerksomhet de siste månedene. Foto: Berit Roald/NTB scanpix

Tematikken denne uken har vært svært variert, og vi tror på gode dueller når «Mat fra Norge»-redaktør Per Borglund og Bernt Bucher Johannessen i «Hanen» inviteres ombord sammen med en representant fra Norgesgruppen.

Hillary Clinton og Donald Trump kjemper om å overta adressen 1600 Pennsylvania Avenue i Washington DC i USA.0 Foto: David Becker + Nancy Wiechec / R

Fredag kl. 19.00: USA-valget

Samuel D. Heins, USAs ferske ambassadør til Norge, har tatt turen fra Frogner i Oslo til Pollen i Arendal for å si noe diplomatisk om høstens presidentvalg.

Der skal han paneldebattere med professor Hilde Restad og spinndoktorene Morten Wetland (First House) og Sigbjørn Aanes (Statsministerens kontor (H)).

Stedet er naturlig nok (The) Hill, som også er kallenavnet på stedet hvor den amerikanske kongressbygningen ligger.

Lørdag kl. 11.00: Konsekvensene av Panama Papers

Det siste arrangementet i hovedprogrammet for Arendalsuka 2016 dreier seg om avsløringen av skjulte formuer i kretsen rundt statsledere, fotballstjerner, filmskuespillere og mange flere.

11 millioner dokumenter fra Panama-selskapet Mossack Fonseca ble lekket til Süddeutsche Zeitung, som igjen delte databasen med 109 medieorganisasjoner verden rundt.

En rekke av DNB-sjef Rune Bjerkes kunder fikk hjelp av Mossack Fonseca i Panama til å opprette selskaper på Seychellene. Det gikk under radaren til ledelsen i Oslo, har Bjerke forklart. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix

Én av dem var Aftenposten. Det siste året har journalister i Akersgata jobbet med en rekke artikler om norske kunder i Mossack Fonseca, i tillegg til å ha bidratt til andre mediers saker på Island, i Sverige og i en rekke andre land.

Men hva kom egentlig ut av det?

Sjefredaktøren fra Süddeutsche Zeitung kommer. Det samme gjør Birgitta Jonsdottir fra Islands Piratpartiet, statsadvokat Morten Eriksen i Økokrim og en flere andre. Stedet er Arendal Kultur- og rådhus.

Les mer om

 1. Arendalsuka
 2. Arendalsuka
 3. Personlig økonomi

Arendalsuka

 1. NORGE

  Foto: Torgeir Strandberg

 2. NORGE

  Cybersikkerhet: Telenors sikkerhetsdirektør maner til økt samarbeid

 3. POLITIKK

  Høyre dropper karakterer fra 5. klasse

 4. OSLO

  Nasjonalt bylivsenter skal styrke byutviklingen

 5. POLITIKK

  - Jeg har sett hvordan skandalene kommer og går, de har blitt større og større

 6. OSLO

  Lover tøffere boligpolitikk i Oslo