Politikk

Nordmenn mer fornøyd med Regjeringens innvandringshåndtering

Statsråd Sylvi Listhaug hopper ikke i taket av gode målinger om Regjeringens håndtering av innvandringen. - Vi kan stå i en veldig vanskelig situasjon senere i år.

- Jeg er ydmyk nå fordi vi kan stå i en veldig vanskelig situasjon senere i år, sier Listhaug.
  • Geir Salvesen

Aftenposten skriver fredag at langt flere nordmenn mener Regjeringen gjør en god jobb på innvandringsområdet i år enn på samme tid i fjor.

Ifølge en meningsmåling gjort av Ipsos MMI sier 44 prosent at de synes den sittende regjeringen gjør en meget god eller ganske god jobb med å håndtere innvandring og integrering.

Tilsvarende andel for et år siden var 33 prosent. Andelen som mener Regjeringen gjør en ganske dårlig eller meget dårlig jobb, har sunket fra 58 til 50 prosent.

Les om dette her:

17 prosent færre mener at innvandring er bra for Norge.

— Det gjenspeiler vel den situasjonen vi hadde i fjor høst og som vi igjen kan få i år, med veldig stor tilstrømming som setter oss under nytt press. Vi må få en bærekraftig innvandring, og forsetter det som i fjor blir den ikke bærekraftig, fordi vi da ikke greier å integrere raskt nok. I tillegg er arbeidsmarkedet under press. Men jeg er veldig glad for at norske kommuner nå gjør en god jobb med å bosette, og så kommer vi med mer krav til at de som kommer, selv må yte en god egeninnsats. De må få raskere tilknytning til arbeidslivet gjennom arbeidstrening og språktrening, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug til Aftenposten.

Les også

Listhaug danker ut Jensen i måling

— Hyggelig å få tilbakemelding i riktig retning

- Det blåser jo kraftig rundt deg. Hva sier du til at langt flere er blitt positive til Regjeringens innvandringspolitikk?

— Det er jo alltid hyggelig å få tilbakemelding som går i riktig retning, men jeg er ydmyk nå fordi vi kan stå i en veldig vanskelig situasjon senere i år. Jeg tar ikke av på grunn av dette. Vi må forberede oss med en langsiktig tenkning og politikk på dette området. Vi må vurdere hvor attraktive Norge er i et internasjonalt marked for asylsøkere. Og vi må ikke endre standpunkt etter hva som står i dagens aviser, sier Listhaug.

Listhaug har vært i Brussel de siste dagene i møter med EUs justis- og innenriksministre. Det er allerede klart at Schengenavtalen kommer til å bli endret.

Les også

Opposisjonen krever informasjon om EUs grensekontrollplaner

— Vi må få bedre oversikt over dem som reiser

Innvandringsminister Sylvi Listhaug mener det er nødvendig å få bedre styring med hvem som reiser.

— Det som det er enighet om er undersøkelse av alle, også Schengenlandenes egne borgere, at man får sjekke reisedokumenter, biometriske pass, for å få avslørt fremmedkrigere. Mange har europeiske pass og kan bevege seg fritt rundt i Schengen.

- Er det ikke litt trist at den ordningen vi har hatt, nå ser ut til å være ferdig?

— Vi må ta virkeligheten inn over oss. Vi er i en annen sikkerhetspolitisk dimensjon, folk drar ut og kjemper for IS og som kommer tilbake er og er potensielle sikkerhetstrusler mot oss, dette må vi hindre. Vi har jo allerede hatt flere terroraksjoner, og vi må altså ha et regelverk som gjenspeiler den virkeligheten. Derfor må man få bedre styring.

Les også

Hellas kaller hjem ambassadøren i Østerrike

— Presset mot Europas grenser øker

- Kan det bli slik at vi aldri får tilbake fullstendig passfri og kontrollfri grensepassering i Schengen?

— Det er vanskelig å spå om fremtiden, men den migrasjonssituasjonen vi har nå er utfordrende og presset øker mot Europas grenser. De neste ukene blir spennende. Mange land mener at de neste ukene avgjør om Schengen vil fungere i fremtiden. Så langt har yttergrensene ikke fungert godt nok. Det er mafianettverk som styrer deler av disse migrasjonsstrømmene, de vil lete etter nye ruter, og vi må prøve å stoppe dem, mener hun.

Onsdag i neste uke skal hun møte sine nordiske kollegaer i Sverige for å drøfte disse problemstillingene på det nordiske plan.

SV vil ha Solberg til Stortinget

Statsminister Erna Solberg (H) bør redegjøre i Stortinget om Norges internasjonale arbeid for å løse flyktningkrisen i Europa, mener SV.

– Regjeringen må nå redegjøre om Norges posisjoner i internasjonale fora. De må legge frem hvilke initiativ Norge tar og gi informasjon om hva vi forsøker å få andre med på, sier stortingsrepresentant Karin Andersen i SV til NTB.

Hun mener krisen bare kan løses ved felles og delt ansvar, økt hjelp i nærområdene og etablering av trygge fluktruter.

– Redegjørelsen bør holdes av statsministeren, eventuelt med de ansvarlige statsrådene, sier Andersen.

  • Hør politisk redaktør Trine Eilertsen snakke innvandringsdebatten i ukens Aftenpodden. Hør og abonner via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk:

Les også

  1. EUs kamp mot klokken for å løse flyktningkrisen | Per Anders Madsen

  2. Europol advarer om milliardindustri: Grensekontroll gir økt menneskesmugling

  3. Tusenvis bor heller i denne slummen enn å søke asyl i Frankrike

Les mer om

  1. Politikk
  2. Migrantkrisen i Europa