Sparer lite på de blå skattekuttene

Berit Nissen-Lie og Morten Trøen tjener tilsammen halvannen million kroner i året, men siden de ikke har skattbar formue er det lite å tjene på de blåblå skatteendringene.

Ekteparet Morten Trøen og Berit Nissen-Lie stemte for en borgerlig regjering ved valget, men vil spare lite på Regjeringens foreslåtte skattekutt. Foran venstre er barna deres Georg (4), Philip (6) og Ella (2).

Berit Nissen-Lie (35), Morten Trøen (36) og barna Philip (6), Georg (4) og Ella (2) Trøen bor i et hus på Nesøya.

Ekteparet tjener til sammen rundt 1,5 millioner kroner i året som henholdsvis salgssjef og prosjektleder.

Ifølge Finansdepartementets tall får de to en reduksjon i inntektsskatten på omtrent 350 kroner i måneden – til sammen.

— Det er jo veldig fint det. Men jeg tror ikke vi vil merke så mye til det, sier Nissen-Lie til Aftenposten.

— Det er jo ikke en så stor sum, men alle monner drar, sier mannen.

Familien på Nesøya har ikke stor nok netto formue til at de i dag drar fordel av lavere formuesskatt.

- Gir økte forskjeller

Skattebetalere med lavere inntekt enn ekteparet Nissen-Lie/Trøen sitter igjen med enda mindre etter Solberg-regjeringens skattekutt. De som tjener mellom 300 000 og 350 000 får eksempelvis bare en hundrelapp i året i gjennomsnittlig kutt.

Les også

Slik blir din økonomi med nytt budsjett

Jonas Gahr Støre, som er blitt Arbeiderpartiets finanspolitiske talsmann, er ikke imponert over utslagene av endringene Høyre og Fremskrittspartiet foreslår.

– Budsjettforslaget gir økte forskjeller mellom folk, med størst skattekutt til de rikeste i Norge. Skattekuttene de foreslår, gir noen hundrelapper til folk med vanlige inntekter og rundt 40 000 til de med inntekter over to millioner, sier Støre.

Han peker på at én milliard av de foreslåtte skattelettene går til dem med mer enn to millioner i årsinntekt.

Totalt foreslår den blåblå regjeringen skatteletter på 7,1 milliarder kroner for neste år. Finansminister Siv Jensen sier hun er stolt av budsjettet, som hun mener treffer "de aller fleste lønnstakere"

– Mens den forrige regjeringen økte skatte— og avgiftstrykket, vil denne regjeringen redusere samlede skatter og avgifter, både for bedrifter og for folk flest, sier Jensen.

Ifølge beregninger fra departementet vil den gjennomsnittlige arbeidende skattebetaler få skattekutt på 1200 kroner i året. For dem som hverken har formue eller en lønn på mer enn en halv million kroner, er det snakk om godt under en hundrelapp i måneden.

Barnehage-økning

Og på utgiftssiden vokser det for flere grupper. Det ligger det an til en økning på 75 kroner i måneden for hvert av barna Georg (4) og Ella (2) i forhold til det Stoltenberg-regjeringen foreslo. På grunn av søskenmoderasjonen vil den totale forskjellen mellom de rødgrønnes budsjett og det blå budsjettet trolig bli mindre enn 150 kroner for de to.

Tidligere i høst foreslo den rødgrønne regjeringen å innføre to årlige barnehageopptak for at det skal bli lettere å få plass. Høyre har gått inn for løpende opptak, men det var ikke tatt med i budsjettforslaget i går.

— Det ville vært perfekt for oss, sier Nissen-Lie.

Datteren Ella fikk ikke barnehageplass før hun var halvannet år gammel, og Nissen-Lie var hjemme i et halvt år uten lønn mens de ventet på plass.

Les også

Her er hovedgrepene i det blå budsjettet

– Det har ført til etterslep på familieøkonomien. Vi har måttet spare ferier og leve litt sparsomt, sier hun.

Arveavgift

Nissen-Lie og Trøen hilser Regjeringens forslag om fjerning av arveavgiften velkommen. Nissen-Lie betalte i 2010 maks arveavgift for en arv på 1,6 millioner.

— Mange har ikke råd til å overta barndomshjemmet sitt. Vi forventer ikke å arve noe på en stund, men det vil være relevant for fremtiden, sier Nissen-Lie.

- Dere tjener ganske bra. Synes du det er rimelig at dere får skattelette?

— Jeg har aldri tenkt at vi har så voldsom god inntekt. Vi bor i en del av landet det er dyrt å bo og har tre barn å forsørge.