De borgerlige blir ikke budsjett-enige innen fristen

De fire partiene på borgerlig side klarte ikke å komme til budsjettenighet innen den selvpålagte fristen. Men det er bevegelse i samtalene, ifølge KrF.

KrF- leder Knut Arild Hareide erkjenner at det er «veldig optimistisk» å komme i havn med budsjettforhandlingene på borgerlig side innen den selvpålagte fristen, nemlig mandag kveld. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
  • og NTB

Også etter at fristen gikk ut klokka 18, pågikk intenst arbeid på Stortinget om å komme til enighet om neste års statsbudsjett.

Blant annet var Høyres Nikolai Astrup flere ganger i kontakt med Kristelig Folkeparti etter at fristen gikk ut, men like før klokka 20 tok KrFs finanspolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad på seg jakka og dro fra Stortinget.

– Det blir trolig ikke et nytt forhandlingsmøte om statsbudsjettet i kveld, sa han.

Tirsdag skal partene prøve igjen. Selv om de ikke klarte å holde fristen, har stemningen ifølge Ropstad stort sett vært ganske god.

– Det er klart at mot slutten av forhandlinger er det alltid krevende. Vi kjenner litt på at vi gjerne skulle vært ferdige allerede. Samtidig har vi relativt god tid før avgivelse om ti dager.

– Bevegelse

Ropstad sa at selv om partene ikke er enige ennå, har det vært bevegelse i samtalene. På spørsmål om det for KrF fortsatt handler om lærernorm, pleiepenger og maskinskatten, svarte Ropstad at han hele tiden har vært tydelig på hva som er viktig for partiet.

– Det er mer valgfrihet for familiene, det er flere lærere for de yngste og da er lærernormen verktøyet. Og vi har vært tydelige på pleiepenger, sa han, uten å si noe om maskinskatten fortsatt er blant de sakene det forhandles om.

Selv om Ropstad ikke tror det blir forhandlingsmøte mandag, er han beredt på å komme tilbake dersom det endrer seg. KrF-leder Knut Arild Hareide sa tidligere mandag at målet er å få alt på plass «innen rimelighetens tid»

– Da har jeg sagt fra nå og ett døgn framover i tid, sa Hareide.

Lærernorm

Det har flere ganger vært påpekt at inndekning – hvor man skal hente penger for å kunne betale for partienes hjertesaker – har skapt størst problemer i forhandlingene. Regjeringspartiene har liten sans for KrFs ønske om å finansiere sine hjertesaker med økte avgifter på godteri og brus.

I tillegg har KrF altså stått hardt på krav av mer prinsipiell karakter, som lærernorm og pleiepenger.

Frps Helge André Njåstad bekreftet overfor NTB tidligere mandag at det både er penger og prinsippsaker det står om.

– Ja, det handler litt om penger og litt om saker. Vi er fire partier med ulike saker som vektlegges, men vi har håp om å få en avtale der alle kan gi og ta, sier han.

Samtalene var mandag fortsatt ikke formelt sett flyttet opp ett hakk, til de parlamentariske lederne i de fire partiene. Det har skjedd flere ganger tidligere når forhandlingene mellom de fire finanspolitiske talspersonene har kjørt seg fast.

– Manglende respekt

Opposisjonen har meldt seg med kritikk over at budsjettprosessen nok en gang drar ut.

– Det er alvorlig at forhandlingsfristen ryker, og det viser en manglende respekt for Stortinget, sier SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski.

Hun viser til at de fire partiene allerede har «presset gjennom en svært utsatt frist for forhandlingene» som de burde respektert.

Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik, som er medlem av finanskomiteen på Stortinget, skriver i et Facebook-innlegg at han ikke har fått informasjon om når en budsjettavtale kan ventes.

Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet satte seg 7. november ned sammen med Venstre og KrF for å forhandle om neste års statsbudsjett. Allerede 26. oktober ble finansdebatten utsatt fra mandag 27. november til mandag 4. desember. Samtidig ble tiden mellom finanskomiteens innstilling og debatten knappet inn.