Politikk

Giskes støttespillere: – Så langt har det ikke kommet frem at det er gjort noe straffbart

Støttespillerne til Giske ber partiet om å ivareta Trond Giske i en svært vanskelig situasjon. – Giske ligger nede, sier stortingsrepresentant Kirsti Leirtrø.

Trond Giske sammen med stortingsrepresentant Kjersti Leirtrø (Ap)
  • Simen Granviken

Det er en dramatisk stemning i Arbeiderpartiet forut for det viktige sentralstyremøtet på Youngstorget tirsdag, skriver Adresseavisen.

22 sentralstyremedlemmer, inkludert ledelsen ved partileder Jonas Gahr Støre, nestleder Hadja Tajik og partisekretær Kjersti Stenseng, er nå på vei inn til møtet for å gå gjennom de siste ukers varsler mot nestleder Trond Giske.

Får ikke se innholdet

Mandag kveld ble det klart at Giske er fritatt fra sitt verv som nestleder på ubestemt tid, og han deltar derfor ikke på dagens møte.

På møtet skal sentralstyremedlemmene få en orientering om varslene som er kommet. Tirsdag ble det kjent at nye varsler er kommet i løpet av julen.

Men partikontoret opplyser at det ikke er lagt opp til at sentralstyremedlemmene får vite hva innholdet i de omstridte varslene er.

Etter planen skal sentralstyret likevel avgjøre hvordan saken nå skal håndteres videre frem til landsstyremøtet som skal holdes i slutten av januar.

Stoler på Stenseng

Giske gikk mandag kveld ut på Facebook og tok avstand fra flere av varslene:

– Det er kommet flere grunnløse og falske varsler med påstander og beskrivelser jeg på det sterkeste bestrider, skrev Giske.

Samtidig erkjente Giske selv før jul at han i noen tilfeller «har opptrådt på en måte som har vært belastende».

I kretsen rundt Giske ser man på flere av varslene og informasjonen om nye varsler som en del av en pågående jakt.

Mens flere av varslerne skal ha uttrykt manglende tillit til partisekretær Kjersti Stenseng, stoler man i Giske-leiren på at Stenseng rydder opp i de ulike varslene.

– Det er viktig at sentralstyret nå sikrer at det blir lagt en rask og god prosess. Giske må stole på at en god prosess kan hjelpe ham, skisserer en kilde.

Sentralstyremedlem: – Lov å forsvare seg

Sentralstyremedlem Ingvild Kjerkol fra Trøndelag ønsket ikke å bli intervjuet før dagens møte.

Til NTB sier sentralstyremedlem Lise Christoffersen at Giske har rett til å forsvare seg.

– Ja, det synes jeg. Han har jo også rett til å komme til orde. Måten han velger å gjøre det på, er jo opp til ham selv, sier Christoffersen til NTB.

– Det er et viktig prinsipp at den som blir anklaget, har rett til å forsvare seg, sier hun, men understreker samtidig at det er varslerne som i utgangspunktet skal tas på alvor.

– Alvorlig bekymret

I Giske-leiren er stemningen avventende. Det vises til at man ikke kjenner innholdet i varslene, og at Giske selv har beskrevet noen av dem som falske.

Stortingsrepresentant Kirsti Leirtrø fra Sør-Trøndelag, som også sitter i Aps kvinnenettverk, oppfordrer partiet til å ivareta Giske på en god måte nå.

– Nå ligger Trond nede. Han har en familie, og jeg er alvorlig bekymret for belastningen på hans nærmeste. Dette er utrolig tøft for dem. Så langt har det ikke kommet frem at det er gjort noe straffbart, og det foreligger ingen politianmeldelse, så vidt jeg vet. Trond har også alltid vært skvær og tatt vare på meg på en god måte. Det må tas medmenneskelige hensyn i denne vanskelige saken, sier Leirtrø, som også understreker at varslerne må føle seg ivaretatt.

– Dette er en balansegang jeg er sikker på at Jonas vil håndtere på en god måte. Det kan være vanskelig å tilkjennegi tillit til Trond, uten at varslerne da føler at de ikke blir trodd. Men forhåndsdømming er heller ikke bra. Jeg kan ikke dømme Trond. Jeg ser han har beklaget sin oppførsel og har en dialog med Jonas. Så har det kommet nye varsler, og disse må også håndteres på en god måte.

– Hvordan vurderer du muligheten for at han kommer tilbake som nestleder?

– Det er ikke viktig nå. Trond må gjenvinne velgernes tillit, han er en innvalgt stortingsrepresentant. Nå håper jeg alt kommer opp på bordet, og at varslerne blir ivaretatt på en god måte.

– Midlertidig løsning

– Har du fremdeles tillit?

– Jeg har kjent Trond siden begynnelsen av 90-tallet, og jeg har aldri sett noe av det som er blitt beskrevet de siste ukene. Det dreier seg uansett ikke om min tillit til Trond. Han er fremdeles en partikollega. Det er en ganske tøff situasjon, faktisk.

– Giske sier det er kommet falske varsler også?

– Trond vil erkjenne det som er å erkjenne, så vil han fraskrive seg det som ikke har skjedd. Nå er vi helt avhengig av en tydelig ledelse fremover for å få ro i rekkene.

Stortingsrepresentant Jorodd Asphjell mener det var klokt av Giske å fratre på ubestemt tid.

– Slik situasjonen er blitt for både partiet og Trond selv, var dette klokt. Partiet trenger ro til å gå gjennom varslene sammen med Trond på en god måte. Dette er en midlertidig løsning. Så spørs det om Giske vil komme tilbake eller gå av etter prosessen vi nå skal ha.

– Det er også kommet nye varsler?

– Jeg kjenner ikke innholdet i disse. Men jeg registrerer at Trond sier dette er falske varsler. Derfor må ledelsen nå gå gjennom disse på en god måte.

– Fremragende politiker

– Hvordan vurderer du muligheten for at Giske kommer tilbake som nestleder?

– Dersom dette er alvorlige og riktige varsler, sier det seg selv. Dersom de er falske, slik Trond sier, kan resultatet bli et annet. Han er en fremragende, dyktig politiker. Det er umulig å vite hvordan dette vil gå nå.

– Giske kjemper videre?

– Ja, han kjenner seg ikke igjen i de siste varslene. Og så langt har det ikke kommet frem noe som konkluderer med at det er gjort noe straffbart, påpeker Asphjell.

På dagens sentralstyremøte vil det bli gitt en orientering om saken.

– Sentralstyremedlemmene må få vite mer enn de gjør i dag om innholdet i varslene. Samtidig vil varslerne være anonyme, så dette må ivaretas. Det er også viktig at Trond får tilkjennegi sitt syn. Dagens løsning er midlertidig. Man får bruke tiden frem til landsstyremøtet før man konkluderer.

– Virkelig overrasket

– Har du fremdeles tillit til Giske?

– Det er ikke noen grunn til å ha mer eller mindre tillit på dette tidspunktet.

– Men har du tillit?

– Jeg registrerer at han har valgt å tre til side og beklaget for sin oppførsel.

– Du er usikker om du har tillit nå?

– Jeg vil ikke svare på det, når jeg ikke kjenner saken. Men jeg kjenner Trond fra en helt annen side enn det som har kommet frem. Jeg er blitt virkelig overrasket over det jeg har hørt. Jeg har tenkt gjennom alle møtene jeg har deltatt på sammen med Trond, og jeg har aldri sett noe av det som det fortelles om nå, sier Asphjell.

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Varslersaken i Ap
  2. Jonas Gahr Støre
  3. Ingvild Kjerkol
  4. Trond Giske
  5. Seksuell trakassering
  6. Giske
  7. Jorodd Asphjell