Politikk

Burka i skolen er ikke greit, detaljer kommer senere

Frp feiret burka- og niqabforbud. Venstre fikk flere kvoteflyktninger.

Siv Jensen mener Frp har fått gjennomslag for en forstatt restriktiv innvandringspolitikk.
  • Halvor Hegtun
    Halvor Hegtun
    Kommentator

Hvem var det egentlig som tapte og vant i dragkampen om innvandrings- og integreringspolitikken – det antatt vanskeligste forhandlingspunktet for Venstre og Frp på Jeløy?

Partilederne la ingen skjul på at dette temaet hadde tatt en god del tid.

Frp-leder Siv Jensen slo i bordet med at Frp hadde fått gjennomslag for en fortsatt restriktiv politikk, og «med ytterligere innstramninger på enkelte områder».

  • Bakgrunn: Slik lister partilederne opp sine seire

Burka ingen rettighet

– Vi strammer inn på kravene til familiegjenforening. Vi strammer inn på språkkrav. Vi strammer inn på kravene til norsk statsborgerskap, og vi får inn et forbud mot niqab og burka, sa Frp-lederen.

Forbudet mot disse plaggene er likevel ikke gjort absolutt. Det skal bare gjelde «i barnehage og undervisningssituasjoner», heter det i plattformen – etter en innledende setning om at «å bruke ansiktsdekkende plagg er ikke en rettighet, men det er heller ikke forbudt».

Detaljer kommer senere

– Hva er en undervisningssituasjon? Blir det tillatt å gå med niqab eller burka i skolegården i friminuttene?

– Detaljene vil vi utforme senere, sa Jensen til Aftenposten.

På spørsmål om Venstre hadde oppnådd en rausere profil på dette området, sa partileder Trine Skei Grande at «innvandringspolitikken er godt balansert, med noen pluss og minus».

– Det blir lettere å få arbeidstillatelse. Det blir litt lettere for oktoberbarna. Og vi har fått gjennom en økning i tallet på kvoteflyktninger, sa Skei Grande.

Trine Skei Grande mener Venstra har bidratt til en mer inkluderende plattform.

Men også det var et gjennomslag med begrensninger: Regjeringen vil «videreføre det vedtatte nivået på kvoteflyktninger og øke det ytterligere hvis dagens ankomsttall fortsetter», heter det i plattformdokumentet.

– Betyr egentlig det noen økning?

– Vi skal øke tallet sammenlignet med 2017, da vi hadde en dobling, sa Skei Grande, som mener det ligger «veldig mye bra integreringspolitikk» i dokumentet.

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Innvandring
  2. Politikk
  3. Venstre (V)