Høyre har en annen oppfatning enn Frp om hvordan de omdiskuterte innstramningsforslagene skal behandles i Stortinget.
– Det at partier fremsetter sine primærstandpunkter, det er en del av den politiske debatten, sier Høyres Ingjerd Schou og sikter til uttalelser fra Frp.
Som saksordfører er hun den som skal forsøke å styre kommunal— og forvaltningskomiteens arbeid med de fremlagte innvandringsforslagene. Og hun har et helt annet utgangspunkt enn de signalene som kom fra Frps landsmøte i helgen – signaler som har opprørtpolitikere i både Ap og sentrumspartiene.
Frp: Vi trenger ikke brede vedtak
På Frps landsmøte tok flere til orde for at Frp burde jobbe for at ett og ett av de 40 forslagene som Regjeringen har fremmet, skulle bli tatt opp til votering i stortingssalen.
— Vanlig flertall er godt nok for Frp, forklarte Helge André Njåstad (Frp), leder i Stortingets kommunal- og forvaltningskomité til Vårt Land etter møtet.
— Vi trenger ikke brede vedtak, poengterte han.
Frp-strategi for flest mulig innstramninger
En av dem som mente at Sylvi Listhaugs dokument burde blir gjenstand for en slik votering, var eksformann Carl I. Hagen. Han begrunnet det med at Frp da kunne bruke avstemningsresultatet mot Frps motstandere i kommende valgkamp og vise hva de ikke ville være med på.
En annen begrunnelse i Frp for en slik strategi, er at partiet håper Ap kan gi støtte til punkter Venstre og KrF ikke vil være med på. Ved vekselsvis å hente støtte her og der – altså kjøre slalåm – håper Frp på i sum å få støtte til flest mulige innstramninger.
Les også:
Schou: forliket er utgangspunktet
Utgangspunktet til Høyres Ingjerd Schou er imidlertid annerledes. Når hun snakker om «oppdraget» hun har fått, starter hun slik:
– Utgangspunktet er jo forliket mellom flere partier. Det å starte med å slalåmkjøring, er ikke oppdraget, sier hun viser til det brede forliket på Stortinget mellom V, KrF, Sp, H, Frp og Ap.
Hun opplyser at saksordførermerknadene skal være ferdige 3. mai og omtaler oppdraget som tredelt: Foruten forliket, skal hun ta hensyn til Nydalen-avtalen Høyre og Frp har inngått med KrF og Venstre om innvandring – og det hun kaller «oppdrag gitt i forliket om Regjeringen på egen kjøl skulle vurdere hvorvidt det var nødvendig med innstramninger.»
— Utgangspunktet ditt er altså at du går tilbake til de partiene som sto bak forlikt og prøver å få til enighet?
— Absolutt, sier Schou, som slår til flere kanter når hun sier at hun «tar for gitt, at de som var med på et forlik også er opptatt av å materialisere det som eventuelt er lovendringer» i Stortinget.
Les også: