Politikk

Erna Solberg om Siv Jensens påstander: – Jeg kommer kanskje med min versjon om mange, mange år.

Tidligere statsminister Erna Solberg vil hverken bekrefte eller avkrefte at hun var villig til å gå av hvis mistillitsforslaget mot Sylvi Listhaug fikk flertall.

Siv Jensen er åpen i sin nye bok. Blant annet tar hun et oppgjør med forgjengeren.
  • Arnhild Aass Kristiansen
    Journalist
  • Thomas Spence
    Journalist

Tidligere Frp-leder Siv Jensen kom tirsdag med sin biografi.

Der er hun åpen om karrieren og samarbeidspartnerne. Og hun deler nye detaljer om hva som skjedde bak lukkede dører under flere store, politiske saker de siste årene.

Listhaugs Facebook-post irriterte Solberg

Fredag 9. mars 2018 la Sylvi Listhaug ut et bilde av fremmedkrigere på Facebook med følgende tekst:

«Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet. Lik og del.»

Det utløste en politisk storm mot Listhaug og regjeringen. Da satt Jensen og Solberg i budsjettkonferanse i Hurdal.

– Saken overskygget langt på vei hele budsjettkonferansen. I presseseansen jeg hadde med Erna og Trine, haglet det med flere spørsmål om Sylvi enn om situasjonen i norsk økonomi. Det irriterte Erna, og hun gjentok flere ganger at hun ikke syntes noe om Sylvis Facebook-post, skriver Jensen.

Jensen skriver uten forbehold at «Erna ville ha stilt seg bak henne» hvis Stortinget ville kaste Listhaug. Erna Solberg ville ikke brukt de ordene.

«Siv og jeg har hatt et nært og godt samarbeid over mange år. Sammen har våre partier redusert skattene for folk flest, bygget veier over hele landet og norsk økonomi har nå flere ben å stå på.

Jeg synes det er hyggelig at avgåtte politikere fortelle sin versjon og jeg gleder meg til å lese boken. Trine har også skrevet sin versjon, og jeg kommer kanskje med min versjon om mange, mange år. Det er vel summen av de ulike versjonene som representerer virkeligheten», skriver Erna Solberg i en e-post til Aftenposten.

Jensen godkjente ikke posten

Jensen var selv «lite lysten på å bruke tid på en melding på Facebook» ettersom tre dager med tøffe budsjettforhandlinger ventet. Jensen skriver at hun hadde tett kontakt med Sylvi under hele dramaet, og de var enige om at hun måtte beklage.

– Jeg sitter jo ikke og godkjenner Facebook-statusene til folk og hadde ikke sett Sylvis innlegg før det ble publisert, forteller Jensen. Hun måtte «innrømme at jeg ikke så sprengkraften i det».

Hun tar leseren med inn i statsministerboligen mandag 19. mars da statsminister Erna Solberg, Venstre-leder Trine Skei Grande, Jensen og en liten gruppe nære rådgivere samlet seg. Trusselen om mistillit i Stortinget mot regjeringen vokste for hver time.

– Tydelig preget og stresset

– Stemningen var rolig, men klart preget av alvoret. Det kunne gå mot regjeringskrise dersom mistillitsforslaget fikk flertall. Sylvi hadde separat møte med Erna, og Sylvi og jeg hadde også en samtale under fire øyne. Hun var tydelig preget, stresset og usikker på hele situasjonen, heter det.

Jensen «ville ikke legg ord i munnen på Sylvi», men Jensen «tror hun forsto at hun ikke hadde noe annet valg enn å trekke seg».

Statsminister Erna Solberg derimot slo fast «at vi som regjering skulle stille oss bak justisministeren, men at det var opp til Sylvi å beslutte hva hun ville gjøre».

– Ingen i rommet presset på for at Sylvi skulle trekke seg, skriver Jensen. Hun dro hjem og jobbet videre med generalsekretær Fredrik Färber og statssekretær Petter Kvinge Tvedt utover natten med et budskap.

Over midnatt ringte Listhaug og fortalte Jensen at hun hadde bestemt seg for å gå av.

– Hun tok en for landet

– Sylvi imponerte meg. I en situasjon hvor hun hadde regjeringen i ryggen, valgte hun likevel å trekke seg. Hun tok ikke bare en for laget, hun tok en for landet. Erna ville ha stilt seg bak henne, skriver Jensen.

Det var Listhaugs politiske motstandere som «hadde laget koblingen til Utøya, Sylvi hadde aldri tenkt i de baner», ifølge Jensen. Hun mener det «forteller mye om hennes kvaliteter» at hun trakk seg som statsråd for å unngå at statsministeren kom i en vanskelig situasjon.

– Sylvis konklusjon var tøff og modig, men det var også starten på hennes enda sterkere posisjon i partiet. Det hadde ærlig talt ikke vært bra for landet om regjeringen kastet kortene på grunn av en Facebook-post, mener Siv Jensen.

– Carl skulle få penger

Hun forteller om usikkerheten ved å overta ledervervet etter Carl I. Hagen.

«Da jeg tok over som partileder etter nesten tre tiår med Carl, var det med en liten usikkerhet. Ville partigründeren makte å holde fingrene av fatet? Samarbeidet de første månedene gikk høvelig greit. Men etter hvert skjønte jeg at frykten var reell: Carl ville ikke slippe taket.»

Slik åpner kapitelet «Carl og Eli» i Siv Jensens ferske biografi.

«Vi kom frem til at vi måtte avlede Carl; gi ham noe å holde fingrene i. Dermed konstruerte vi Fremskrittspartiets Seniororganisasjon. Vi hadde egentlig ikke behov for et sånt nivå, men vi rigget det til, også for at Carl skulle få penger.»

Og hun fortsetter:

«Carl har alltid vært opptatt av sin private økonomi, kanskje litt ukledelig for en politiker som tilsynelatende har interessert seg for den lille manns sak.»

Jensen skriver videre at de strakte seg langt for å gi Hagen de talerstolene han ønsket seg.

«I alle landsmøtetalene mine, og ved andre anledninger der det falt seg naturlig, hyllet jeg ham. Likevel ble Carl og etter hvert også Eli mer og mer nedrige i sine angrep.»

–Jeg kan ikke snakke nå, skriver Carl I. Hagen i en SMS til Aftenposten.

«Ingen kommentar!» følger han opp klokken 08.23.

Nå skal Siv Jensen lede arbeid for å forebygge drukningsulykker med Redningsselskapet.

Mente Hagen angret

Siv Jensen skriver at Hagen allerede sommeren 2007, ett år etter at hun ble valgt, fortalte henne at han ikke mente hun holdt mål.

Hun fikk vite dette via daværende partisekretær Geir Mo. Hagen skal ha sagt at Frp kunne fått 30 prosent ved kommunevalget om Jensen hadde lyttet til ham.

Hagen skal videre ha sagt at han angret å ha gitt fra seg partiledervervet til «en jentunge som meg.» Jensen var bare 36 år da hun tok over som partileder etter Hagen.

Siv Jensen gir sin forgjenger honnør for tiden som partileder, og hun beskriver ham som en av tidenes største norske politikere.

«Men alt dillet han har drevet med i etterkant, og måten han har opptrådt på i offentligheten, har ødelagt ettermælet hans», skriver Jensen.

Ifølge Jensen var det vanskelig å gi Hagen tyngre oppgaver og verv fordi han også ønsket å være pensjonist og bo i Spania deler av året.

Hun er også kritisk til at han stilte til valg i både Oslo og Oppland ved valget i 2021. Hagen tapte nominasjonskampen om tredjeplassen på listen i Oslo, men ble innstilt på topp i Oppland. Hagen er nå tilbake på Stortinget etter å ha blitt valgt inn på utjevningsmandat.

– Nå skal Sylvi få slite med ham! skriver Jensen.

Erna Solberg og Siv Jensen i Stortinget da Sylvi Listhaug måtte gå av som justisminister.

Solberg «mistet piffen»

I boken vier hun også plass til hva som skjedde da Frp valgte å gå ut av Solberg-regjeringen januar 2020. Hun mener statsminister Solberg «mistet piffen» da Høyre-lederen endelig fikk firepartiregjeringen hun hadde ønsket seg.

«I stedet for at enigheten mellom de fire regjeringspartiene skulle føre til et nytt løft, skjedde det helt motsatte. Det var som om mange av regjeringsmedlemmene hadde mistet piffen. Kanskje særlig Erna. Det overrasket meg. Nå hadde hun endelig fått oppfylt drømmen sin om å være statsminister for den borgerlige flertallsregjeringen hun hadde forsøkt å etablere helt siden stortingsvalget i 2013. Plutselig opplevde jeg at Erna ikke lenger hadde vilje til å levere de store sakene. Hun skulle bare styre skuta. Det var som om firepartiregjeringen i seg selv ble viktigere for henne enn konkrete politiske gjennomslag.»

Siv Jensen sier samarbeide begynte å halte idet Venstre kom inn i regjering i 2018. Hun beskylder Venstre for en omkampskulptur som var utmattende. Tvilen på om det var et prosjekt Frp skulle fortsette i, ble forsterket da KrF kom inn året etter. Jensen skriver at hun var i tvil om hun skulle anbefale partiet å stemme for regjeringsplattformen. Hun endte på «ja» etter blant annet å ha loddet stemningen med interne kritikere som Christian Tybring-Gjedde og Carl I. Hagen.

– Advarte Erna

Sommeren 2019 var regjeringen nær ved å ryke på grunn av uenigheter om bompenger. Dette ble løst med et kompromiss utarbeidet av Erna Solberg, noe Jensen roser den tidligere regjeringssjefen for.

Men utover høsten 2019 skriver hun at hun opplever at Solberg tar mindre og mindre hensyn til Frp.

– Jeg advarte henne gang på gang og sa:

– Nå går ikke dette mer. Det er for lenge mellom gjennomslagene, skriver Jensen.

«Fullstendig oppgitt» over Per Sandberg

Kapittelet «Vennskapet som ble ødelagt» handler om samarbeidet med tidligere nestleder Per Sandberg.

«Per er og var Per. Han trakk fra hoften med jevne mellomrom uten å klarere det med meg», forteller Jensen. Hun beskriver ham som en kinaputt: lett antennelig og med kort lunte.

Sommeren 2018 ringte Erna Solberg «fullstendig oppgitt og fortalte at Per hadde reist til Iran» med sin nye kjæreste Bahareh Letnes. Solberg ba Jensen finne ut hva i alle dager som foregikk.

– Han var åpenbart veldig forelsket og klarte ikke å se helt klart hvilken situasjon han satte seg selv og regjeringen i, forteller hun.

I dag har de ingen kontakt. På en måte er det trist, sier Jensen.

– Jeg var jo glad i ham. Men Per har tatt mange dumme valg. Han har brutt med Frp og meldt seg inn i et nytt parti. For meg har det ikke vært naturlig å forsøke å opprettholde en nær kontakt etter tillitsbruddet, skriver Jensen.

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uka gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Biografi
  2. Carl I. Hagen
  3. Sylvi Listhaug
  4. Siv Jensen