Politikk

«Rød» KrF-topp: – Skulle egentlig vært rødt flertall på KrF-landsmøtet

Sentralstyremedlem i KrF, Hilde Ekeberg, mener det er viktig at det blir skriftlig avstemning.

Sentralstyremedlem Hilde Ekeberg mener det kunne vært rødt flertall på KrF-landsmøtet fredag – dersom alle hadde sendt representative delegasjoner. Her er bilde fra avstemningen i Østfold.
 • Robert Gjerde
  Journalist
 • Eirik Husøy
  Journalist

– Hadde samme spilleregler blitt fulgt over alt, kunne det vært rødt flertall, mens det nå er blått. Derfor er det så viktig med skriftlig avstemning på landsmøtet, sier sentralstyremedlem i KrF, Hilde Ekeberg.

Dagen før det skjebnetunge landsmøtet, ble landsstyret enige om spillereglene for landsmøtet – om voteringen skal foregå skriftlig og hvilken voteringsrekkefølge man skal ha.

Landsstyret innstiller overfor landsmøtet på at det skal bli skriftlig, og dermed hemmelig, avstemning.

Rykende uenighet

Men det er til syvende og sist landsmøtet som avgjør om avstemningen blir hemmelig.

Som kjent er det rykende uenighet om det er «blå» eller «rød» side som reflekterer partiets mening best.

Striden går nå rett inn i spørsmålet om skriftlig votering på landsmøtet. Dette til tross for at «blå» side har en ledelse på ni delegater.

Hilde Ekeberg, som støtter partileder Knut Arild Hareide, peker på vedtaket som Rogaland KrF gjorde om å sende én rød – av 16 delegater – til KrFs landsmøte. Dette til tross for at en tredjedel av de stemmeberettigede i salen ville søke regjeringsmakt med Ap og Sp.

Og at landets største KrF-lokallag, Kristiansand KrF, sendte en helblå delegasjon (22–1) til fylkesårsmøtet, til tross at også Kristiansand var delt, riktignok med et blått flertall.

– Hadde Kristiansand sendt en representativ delegasjon til årsmøtet i Agder, så hadde det i alle fall vært minst én ekstra rød delegat som ble sendt fra Agder til landsmøtet. Bare dette tilsammen ville ha gitt et flertall av røde delegater på landsmøtet, 95–94, sier Ekeberg.

Agder sendte 13 blå og 5 røde delegater.

Tove Welle Haugland sitter også i sentralstyret i KrF og er lokalpolitiker i Kristiansand. Hun er uenig med Ekeberg.

– Jeg tenker at hun ikke har godt nok grunnlag for å hevde at det ville blitt rødt flertall. Jeg er for så vidt enig at i man burde hatt tydeligere retningslinjer fra starten. Men i Kristiansand har vi alltid hatt det sånn at lokallagene velger delegater ut fra en flertallsliste, og da gjorde vi det også slik denne gangen, sier Haugland.

Hilde Ekeberg mener det er viktig at det blir skriftlig avstemning på KrF-landsmøtet bl.a. fordi det vært ulike måter i KrF-fylkene for å avgjøre hvordan delegasjonene ble seende ut.

«Etablert sannhet» om blått flertall

På KrFs landsmøte fredag vil det møte 99 blå, 90 røde og en blank delegat.

– Det er vanskelig å få en millimeterrettferdighet, men det hadde vært lettere på forholde seg til utfallet på landsmøtet hvis alle hadde fulgt de samme spillereglene, sier Ekeberg.

Les også

Aftenpodden: – Sendte abortdemonstrasjonen KrF i fanget på Høyre?

– Viktig med skriftlig avstemning

Hun mener det er svært viktig at det blir skriftlig, og dermed hemmelig, avstemning på landsmøtet – slik sentralstyret og landsstyret har lagt opp til. Flere tar nå til orde for å ha håndsopprekning i stedet.

Hun sier mange av delegatene er reelt usikre og at noen ganske sikkert vil ombestemme seg.

– Ingen delegater har bundet mandat, og det er gode grunner til det, sier hun.

Les også

SV lokker blå KrF-delegater med økt barnetrygd

– Og vi skal være glade for at det er noen som usikre. Jeg tror tvilerne vil være viktige etterpå. De kan være dem som redder partiet. Da er det veldig dumt å henge dem ut til tørk i mediene – bare fordi de har tvilt seg frem til et standpunkt.

Kristiansand-politiker: – Undergraver lokallagenes autonomi

Tove W. Haugland mener derimot at det bør være åpen avstemming og viser til at det er blitt avkrevd av delegatene fra fylkesårsmøtene at de viser «fargevalg».

– Dersom noen skulle endre mening, så er det helt greit, men da må de også kunne stå for det offentlig. Jeg tror at en skriftlig, lukket avstemming bare bidrar til mer mistenkeliggjøring.

Tove Welle Haugland står på «blå» side i KrFs retningsvalg.

Haugland var ikke til stede under møtet i lokallaget i Kristiansand, men viser til at de fulgte vanlig prosedyre. Haugland mener at Ekeberg undergraver lokaldemokratiet.

– Vi må ha tiltro til at lokallagene og fylkeslagene gjør det de mener er best. Hun undergraver lokallagenes autonomi og avsporer hele debatten ved å hevde at delegatfordelingen ville blitt annerledes.

– De kan vinne slaget, men tape partiet

Ekeberg sier at fylkesårsmøtet er suverene i å avgjøre egen voteringsorden.

– Men jeg mener det har vært kortsiktig tenkt og uklokt å sende delegasjoner som ikke er representative. Det øker sjansene for en splittelse etterpå. De kan vinne slaget, men tape partiet, sier Ekeberg.

Hun sier det er utrolig viktig at delegatene på KrFs landsmøte kan dra hjem fredag kveld, uansett utfall, og ha visshet for at delegatene har stått helt fritt.

Les også

 1. Hareide varsler sin avgang om Ropstad vinner – men går ikke umiddelbart

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

 1. KrFs skjebnevalg
 2. Kristelig Folkeparti (KrF)
 3. Politikk
 4. Rogaland
 5. Agder
 6. Kristiansand